Vesti
Hronika

Optužnica protiv dva lica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova je u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenih inicijala I.R. i D.D. radi suđenja u odsustvu, a u vezi sa slučajem silovanja tokom rata na Kosovu.
Optužnica protiv dva lica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata
Ilustracija (Foto Pixabay)

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da su okrivljeni inicijala I.R. i D.D. kao "pripadnici policijskih snaga MUP-a Srbije, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpske vojske, policije i paravojnih snaga, nad civilnim albanskim stanovništvom na teritoriji opštine Priština, znajući za postojanje ovakvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršili seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti".

Prema njihovim navodima "žrtva je zadobila teške telesne povrede, kao i trajnu psihičku traumu".

Ovim radnjama optuženi su, navodno, izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ Jugoslavije (koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela), trenutno inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti po čl. 143 stav 1 prema stavu 1.7 krivičnog zakona Kosova.

Specijalno tužilaštvo je predložilo nadležnom sudu da se suđenje održi u odsustvu jer su, prema njihovim zaključcima, "iscrpljeni svi pravni napori da se optuženi pronađu".Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023