Vesti
Hronika

Optuženi za terorizam na primopredaji dužnosti komandanta KFOR-a

Jedan od optuženih imama za podstrekavanje terorizma i raspirivanje međuetničke i rasne mržnje, Fuad Ramići, nedavno je prisustvovao primopredaji dužnosti komandanta KFOR-a, prenose prištinski mediji.
Optuženi za terorizam na primopredaji dužnosti komandanta KFOR-a
Ramići na primopredaji dužnosti (Foto Kim)

Fuad Ramići, kojeg je kosovsko pravosuđe optužilo za terorizam, bio je među zvanicama na svečanosti na kojoj je početkom septembra dužnost komandanta KFOR-a preuzeo general Đovani Fungo.

Ramići je juče, uz još četiri osobe, optužen za podstrekivanje terorizma i raspirivanje međuetničke i rasne mržnje.

Fuad Ramići je jedan od lidera Ujedinjenog islamskog pokreta, verske organizacije koja je vremenom prerasla u političku stranku. Pre dve godine bio je uhapšen tokom operacije koju su kosovske vlasti sprovele protiv navodnih radikalnih islamista.

Inače, kancelarija javnog tužilaštva u Prištini saopštila je da je specijalni tužilac optužio dva muslimanska lidera da su počinili teroristička dela, a druga dva za podsticanje nacionalne, rasne, verske i etničke mržnje, javlja AP. Peti optuženi se tereti za pozivanje na pružanje otpora pravnim institucijama.

U saopštenju se ne navode detalji aktivnosti koje su dovele do podizanja optužnice, ali se kaže da će najteže optužbe biti kažnjive robijom u trajanju do osam godina.

Kosovske vlasti tvrde da se nijedan građanin nije pridružio ekstremističkim grupama u Siriji i Iraku ove godine, mada se za oko 70 njih smatra da su tamo aktivni, napominje američka agencija.Ostale vesti

Eksplodirala ručna bomba u Kosovu Polju, nema povređenih
U Kosovu Polju je jutros oko 6 sati eksplodirala ručna bomba ispred jednog bara u centru grada, ali niko nije povređen.
  • 29.11.2021
Na Kosovu noćas tri slabija zemljotresa
Na Kosovu su noćas zabeležena tri slabija zemljotresa.
  • 29.11.2021
Protesti širom Srbije
Dragan Milovanović Crni, momak iz Šapca koji je uspeo da nadjača SNS batinaše, i zaustavi bager kojim su krenuli u masu demonstranata tokom jučerašnje blokade, još uvek je u pritvoru. Građani Šapca večeras se ponovo okupljaju ispred policijske stanice, kako bi zatražili njegovo hitno oslobađanje.
  • 28.11.2021
Razbijeno staklo na radnji Blagoja Radića iz Orahovca
U noći između subote i nedelje polomljeno je staklo na vratima prodavnice vlasnika Blagoja Radića u Orahovcu.
  • 28.11.2021
Još uvek se traga za počiniocem ubistava u blizini Dečana
Policija i pravosudni organi i dalje tragaju za maskiranom osobom koja je kalašnjikovim ubila dva srednjoškolca i vozača autobusa kod sela Glođane u blizini Dečana. Vlada u Prištini nudi 20.000 evra za informaciju o izvršiocu ubistva. 
  • 28.11.2021
Preminuo Milutin Mrkonjić
Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 79. godini, potvrdio je predsednik socijalista Ivica Dačić.
  • 28.11.2021