Vesti
Hronika

Optuženi tvrde da nisu krivi za učešće u ubistvo Ivanovića

Optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića - Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva lidera Građanske inicijative SDP.
Optuženi tvrde da nisu krivi za učešće u ubistvo Ivanovića
Optuženi tvrde da nisu krivi za učešće u ubistvo Ivanovića (Foto Kim)

Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković i Silvana Arsović su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se pripisuju, osim Nedeljkovića koji je priznao da je kriv po tački optužnice za posedovanje oružja.

Žarko Jovanović je takođe kazao da za prve dve tačke nije kriv, dok je za treću tačku optužnice koja se odnosi na posedovanje oružja da priznaje krivicu.

Sudija Valjon Kurtaj je doneo odluku o prihvatanju priznanju krivice. To priznanje, kaže, optuženi su izvršili svojom slobodnom voljom. Sud neće objaviti presudu u ovom momentu, već kad bude objavljena konačna presuda u slučaju ubistva. Ipak, kaže da će okrivljeni imati olakšavajuće okolnosti zbog priznanja ove krivice.

Rade Basara je kazao da je od 7. do 27. januara 2018. godine bio u rodnoj Hrvatskoj.

Tužilac Bljerim Isufaj je pred sudom naveo da okrivljeni kao kriminalna grupa deluju od 2011. godine, a vode je Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Oni su delovali su kao kriminalna grupa i aktivno su učestvovali kao takva sa ciljem ličnih koristi. Ova grupa je izvršila krivično delo teškog ubistva. Svako od optuženih je učetvovalo u aktivnostima koje su za posledicu imali ubistvo Olivera Ivanovića, navodi se u optužnici.

Tužilac je za svakog optuženog izneo detalje optužnice za krivična dela za koja se terete. Ti detalji su već poznati javnosti.

Advokat Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica, tvrdi da optužnica ne sadrži datum i vreme izvršenja krivičnog dela. Postoji mogućnost, kako kaže, da je delo zastarelo s obzirom da ne sadrži ove detalje. Korenica je tražio da se ovi detalji uvrste u optužnicu. Za svog branjenika je tražio blažu meru, odnosno određivanje kućnog pritvora.

Tužilac Isufaj se nije složio da se optužnica vrati na dopunu.

Nedeljko Spasojević je ponovo zatražio da mu sud omogući premeštaj iz pritvora u Gnjilanu u pritvorni centar u Kosovskoj Mitrovici.

Sudija kaže da ukoliko pritvorni centar od njega traži mišljenje za premeštaj da će ga on dati. U međuvremenu mu je preporučio da napiše novi zahtev za premeštaj. Spasojević kaže da je zahtev poslao još 3. februara.

Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića kaže da je njegov branjenik u pritvoru samo na osnovu svedočenja brata pokojnog Ivanovića, Miroslava koji je naveo da ga je Rošić pratio. On tvrdi da njegov klijen nije izvršio ovo delo. Takođe je kazao da je ceduljica koja je pronađena u džepu Ivanovića sa brojem registarskih tablica Rošića nije rukopis ubijeno političara. To je, kaže advokat, potvrdio i brat ubijenog.

Branilac Rošića, Mahmut Haljimi je tražio puštanje na slobodu uz kauciju od 15.000 evra koju bi platio otac optuženog. Takođe je kazao da njegov branjenik neće bežati u Srbiju u slučaju da se ovaj predlog usvoji.

Branilac Silvane Arsović, Jovana Filipović kaže da se njena klijentkinja u optužnici od 12.500 strana pominje u samo tri koje oni osporavaju. Ona kaže ni na koji način nije povezana sa ovom kriminalnom grupom. Takođe, meru kućnog pritvora ne prihvataju.

Branioci Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića zahtevali su od suda da njihovim klijentima ne određuje kućni pritvor.

Branilac Radeta Basare koji se nalazi u pritvoru, kaže da ne postoji nikakva sumnja za krivično delo koje mu se stavlja na teret. Ne postoji rizik za izvršenje krivičnih dela, niti da Basara može pobeći. "Isti nema nikakve veze sa optužnicom pa nema razloga ni da beži".

Optuženima je inače danas pročitana dopunjena optužnica koja je objavljena 27. decembra 2019. godine. To je i konačna optužnica.

Osim ovo šestoro Srba iz Severne Mitrovice za učešće u ubistvo Olivera Ivanovića pominje se i kriminalna grupa koju vode Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić koji su u bekstvu. Njima nije moguće suđenje s obzirom da nisu na teritoriji Kosova.

Odbrana optuženih je pre čitanja optužnice imala primedbe na činjenicu da im nisu dostavljeni svi dokazi, pre svega video snimci sa nadzornih kamera u slučaju Silvane Arsović i Marka Rošića, kao i veštačenje i listing poziva sa telefona optuženog Dragiše Markovića.

Odbrana je tražila da pomenute dokaze tužilac dostavi do kraja nedelje.

Za razliku od prvog neuspelog ročišta, danas su advokati potvrdili da su im svi potrebni spisi prevedeni na srpski jezik.

Suđenje prate članovi porodica optuženih, potpredsednica SDP-a Ksenija Božović, kao i veliki broj novinarskih ekipa.

Na suđenju nisu članovi porodice ubijenog Ivanovića.

Današnja rasprava je završena. Naredna je zakazana za 16. mart u 10 časova.Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022