Vesti
Hronika

Opljačkana crkva u Babinom Mostu

Nepoznati počinioci opljačkali su crkvu Pokrov presvete Bogorodice i parohijski dom u Babinom Mostu kod Obilića prošle noći.
Opljačkana crkva u Babinom Mostu
Crkva u Babinom Mostu (Foto Most)

Meštani sela su danas primetili da je ova pravoslavna svetinja opljačkana i odmah slučaj prijavili policiji.

Prema rečima žitelja ovog sela u centralnom delu Kosova, pričinjena je velika materijalna šteta koja se još utvrđuje.

Obijena su crkvena vrata, ukraden je novac iz crkvene kase, polomljeno staklo na parohijskom domu, a prava šteta učinjena ovoj pravoslavnoj svetinji biće utvrđena po povratku sa odsustva paroha Aleksandra Našpalića.

"Kada sam došao crkva je bila obijena, zvao sam predsednika opštine i policajce da obave uviđaj". rekao je Jovica Nikolić predsednik crkvenog Odbora Babin Most.

Prema njegovim rečima, meštani su uznemireni i brine ih neizvesnost. Kaže ne znaju čemu da se nadaju.

U Babinom Mostu je za poslednje 4 godine ovo petnaesto skrnavljenje crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Počinioci nikada nisu pronađeni.

Predsednik privremenog organa opštine Obilić, Nenad Denić, kaže da je ovaj vandalski čin uneo nemir među Srbima, koji su zabrinuti za svoju bezbednost.

Ovakvi incidenti ne doprinose opstanku Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Denić za TV Most i zatražio da se počinioci ovog vandalskog čina hitno pronađu.

U multietničkom selu Babin Most, pre ratnih dešavanja 1999. godine živelo je oko 1100 Srba. Sada ih je na vekovnim ognjištima ostalo 750.Ostale vesti

“Mitropolit Amfilohije najveći sledbenik Kosovskog zaveta”
“Na Kosovu i Metohiji mitropolit Amfilohije je prepoznat kao patrijarh Pavle, kao čovek koji je u svakoj našoj kući, kao čovek čiju ljubav nećemo moći da zaboravimo i ona će biti naša nada u opstanak”, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević.
  • 30.10.2020
Sahrana mitropolita Amfilohija u nedelju u kripti Sabornog hrama u Podgorici
Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da će mitropolit Amfilohije biti sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.
  • 30.10.2020
“Mitropolit je bio figura koju niko nije mogao da zaobiđe”
Mitropolit Amfilohije koji je preminuo od posledica koronavirusa smatrao se jednim od najmoćnijih ljudi Srpske pravoslavne crkve. Na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske bio je 30 godina.
  • 30.10.2020
Preminuo mitropolit Amfilohije
Jutros u 8:20 časova, u Кliničko-bolničkom centru Crne Gore, preminuo je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović, potvrdila je Mitropolija.
  • 30.10.2020
Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020