Vesti
Hronika

Opasni ljudi, a ne psi

U zgradi nekadašnjeg Školskog centra u Obiliću, kao i u samom gradu, sve je manje Srba. Trenutno tu živi samo pet srpskih porodica. Pored izolacije i svakodnevnih problema, često doživljavaju i neprijatnosti od strane većinskog stanovništva. Najnovija je zabeležena pre tri dana kada je na psa Nikole Tišme pucao komšija Albanac. Slučaj je prijavljen policiji.
Opasni ljudi, a ne psi
Upucan pas Nikole Tišme (Foto Kim)

Incident se dogodio dok je Nikola šetao svog ljubimca. Kako je ispičao za RTV Kim sve je počelo zbog sukoba između njegovog i dva psa koje je šetao čovek albanske nacionalnosti. Neimenovani Albanac je, kako tvrdi Nikola, najpre udario njega a potom izvadio pištolj i pucao u njegovog psa.

„Napad se dogodio u sredu u popodnevnim časovima oko 14:30, ja sam kao i obično pustio svog psa da se prošeta i da ga nahranim. Već par dana unazad u isto vreme i jedan čovek šeta dva psa, jednog puštenog, a drugog na lancu. Taj koji je pušten, kao i svakog dana ušao je u naše dvorište Školskog centra. Vlasnik nije reagovarao na ulazk svog ljubimca u tuđi posed“, rekao je Nikola Tišma.

On dodaje da je nakon nekog vremena uspeo da izbaci sunarodnikovog psa iz dvorišta, međutim kada je stigao do kapije usledile su psovke sa suprotne strane, kao i udarac motkom.

„U tom trenutku je moj pas izašao i započeo borbu sa njegovim. Iako je vlasnik video šta se dešava među njima, nije pokušao da ga odvoji, dok ja mog delimično jesam. Čak je pustio i drugog psa sa lanca, pa nisam više bio u mogućnosti da reagujem. Uprkos mojim pokušajima da ih odvojim i spasem svog ljubimca, nisam uspevao“, kazao je Nikola.

Nakon toga je, kako tvrdi taj čovek izvadio pištolj.

„Naočigled troje maloletne dece izvadio je oružje i hladnokrvno pucao na mog psa. Tek kada je usledio pucanj, on je povukao svoje pse i otišao uplašen znajući šta je učinio“.

Nikola je slučaj prijavio Kosovskoj Policiji.

„Slučaj je prijavljen policiji i prema našim saznanjima čovek koji je pucao na mog psa je priveden, ali nažalost vrlo brzo i pušten sa pravom da se brani sa slobode“, dodao je Nikola.

Ovo je, inače, drugi napad na Nikolu iz vatrenog oružja. Kaže da je probleme doživljavao i u Obiliću i u Prištini. Njegov pas je operisan ali je i dalje životno ugrožen.

Nikola u Obiliću živi sa majkom Natašom.

Nataša Tišma ističe da ovo nije bio samo pucanj na psa, već dokaz da nisu poželjni i bezbedni u svojim domovima.

„Plaši me sama pomisao da bi na tom operacionom stolu umesto našeg psa, mogao da se nađe i moj sin“, navela je ona kratko.

Kažu da žive u teškim uslovima, ograničenom kretanju, a Nikola je i bez posla. Ističe da im niko od predstavnika institucija ne izlazi u susret i da im se godinama unazad niko nije obratio, kao ni sada povodom ovog poslednjeg slučaja.

„Normalno da bih posle ovoga otišao odavde jer ovakve stresne situacije nisu nikome drage.  Mislim da ne bi bilo lepo da se ovakve stvari ponavljaju,“ istakao je Nikola.

Napominje da su uplašeni za sopstvenu bezbednost.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022