Vesti
Hronika

’’Oliver je na lokalu smetao’’

Tokom drugog dana svedočenja pred Osnovnim sudom u Prištini brat ubijenog Olivera Ivanovića M.I. je uglavnom ponavljao odgovore na pitanja vezana za vozilo "Santa Fe" za koje se tvrdi da je pratilo pokojnog političara i ceduljicu koja je pronađena u žrtvinom novčaniku. Svedok je govorio i o pritiscima od strane Srpske liste, te o uticaju Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića.
’’Oliver je na lokalu smetao’’
Svedok M.I. pred Osnovnim sudom u Prištini (Foto Kim)

M.I. je kazao da nema informaciju ko je ubio njegovog brata.

"Da znam, ja bih prvi rekao", kazao je on.

Svedok je naveo da su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović bili neformalni centri moći na severu Kosova, o čemu je i ubijeni političar govorio, ali i da je Radoičić tek nakon Oliverovog ubistva postavljen za potpredsednika Srpske liste.

Govoreći o uticaju Srpske liste, rekao je da su oni imali ozbiljan uticaj "do granica da se moralo ispoštovati".

"Oni su imali uticaja na sve institucije u Mitrovici, ozbiljan uticaj", rekao je svedok odgovarajući na pitanja sudskog veća.

Kazao je da je Oliver kao politički oponent na lokalu smetao.

Na pitanje branioca Marka Rošića, advokata Mehmeta Haljimija, da li je bio upoznat sa spotom koji je Srpska lista napravila o Oliveru tokom izborne kampanje, a koji je emitovan na pojedinim medijima, M.I. je odgovorio potvrdno.

Haljimi je priložio fotografiju koja je izvučena kao kadar iz spota, te je dao M.I. koji je na fotografiji prepoznao Olivera i Aleksandra Šapića, ali ne i Ivicu Raičića.

"Spot je naručila Srpska lista i on je u svom objavljivanju bio potpisan njihovim imenom, Srpska lista. Spot je objavljen na televiziji Most, a odmah potom i na TV Pink, televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Ocenu tog spota sam mnogo puta dao medijima i sada mogu o tome samo ružno da kažem", naveo je brat ubijenog.

Na pitanje da li je imao informaciju ko su lica za koje je Oliver čuo da su mu zapalili automobil i koja je predao Vladi u Beogradu, Euleksu, Policiji Kosova, svedok je još jednom odgovorio odrično.

M.I. je kazao da nema saznanja da je bilo konflikta između Zvonka Veselinovića i Olivera Ivanovića oko prodaje lokala u centru grada.

"Nikada nisam imao nikavih informacija da je bilo konflikta i kontakata sa Zvonkom Veselinovićem, niti sam čuo. Zvonka Veselinovića su povezivali sa grupom koja je bila politički oponent Oliveru", rekao je on.

Brat ubijenog je ponovio da rukopis na ceduljici sa registarskim oznakama vozila nije bio njegov.

"Sa velikom sigurnišću mogu da prepoznam Oliverov rukopis", rekao je M.I. odgovarajući na pitanje branioca optuženog Marka Rošića.

Na pitanje da li je on tu ceduljicu predao Tužilaštvu u Srbiji, svedok je rekao da nije.

"Ja nisam, članovi porodice Ivanović nisu. Da li je Milena Popović - ne znam, nemam kontakte sa njom", kazao je.

M.I. je objašnjavao da je dva ili tri puta video vozilo "Santa Fe" ispred restorana "Grej" u Mitrovici čiji je vlasnik Milan Radoičić. On je kazao da ostaje pri ranijoj izjavi datoj tužilaštvu vezanu za to vozilo, ali je pojasnio da je od drugih osoba čuo da vozilo vozi neko od momaka koji radi u obrzbeđenju restorana "Grej".

Svedok je odgovarao i na pitanja o poznanstvu sa optuženom Silvanom Arsović, istakavši da je ona radila kao sekretarica kod Olivera u partiji. Naveo je da su bili u jako dobrim odnosa, da je smatrao prijateljicom i osobom od poverenja.

Na pitanje da li je Silvana Arsović imala kontakte sa licima u optužnici pre ili posle ubistva Olivera Ivanovića, M.I. je rekao da nema takve informacije, ni sazanja, kao i da ne zna li je Oliver posumnjao u lojalnost Silvane Arsović.

Advokat Dejan A. vasić je tražio pojašnjenje zbog čega je M.I. ceduljicu sa registarskim oznakama predao kosovskim a ne srpskim organima. Svedok je objasnio da je to zbog nadležnosti koje je imala, ali i da su ga oni jedini kontaktirali.

Saslušanje svedoka će se nastaviti nakon pauze od sat vremena, na redu da svedoči je policajac Ž.K.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022