Vesti
Hronika

Oliver Ivanović neće moći da se brani sa slobode

Do završetka procesa koji počinje 26. avgusta lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, optužen za ratne zločine, neće moći da se brani sa slobode, uprkos tome što je Vlada Srbije dala garancije da će se on odazvati na suđenje, piše "Politika".
Oliver Ivanović neće moći da se brani sa slobode
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Portparol Euleksa Migel Karvaljo de Farija je za beogradski dnevnik na pitanje kako bi trebalo da izgledaju prihvatljive, dodatne garancije Vlade Srbije da bi Ivanović bio pušten da se brani sa slobode, naveo da "Zakon o krivičnom postupku Kosova ne predviđa garancije bilo kog državnog organa ili političkog subjekta u krivičnom postupku za bilo koje krivično delo”.

De Farija je rekao da se ovim stavom naglašava princip da nema mesta za političke intervencije bilo koje vrste u pravosudnim procesima.

"Primena i tumačenje Krivičnog zakona Kosova je stvar suda i samo je na sudu da razmatra i donosi odluke na osnovu pravnih odluka u svakom slučaju ponaosob, kao i o merama kako bi se osiguralo prisustvo optuženih tokom krivičnog postupka”, naveo je De Farija u pisanom odgovoru.

On je naglasio da će sudovi biti nezavisni u svom radu i donositi odluke u skladu sa zakonom, a da misija poštuje autonomiju tužilaca i nezavisnost sudija kao kamen temeljac pravosudnog sistema.

U optužnici se Ivanović optužuje da je naredio ubistvo četiri Albanca u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine i da je podsticao ubistvo 10 Albanaca koji su poginuli u nemirima u Kosovskoj Mitrovici 3. februara 2000. godine.

Ivanović je u sudskom pritvoru od 27. januara.

Advokat Vlajić: Nepouzdane izjave svedoka, dokaza nema

Optužnica protiv Olivera Ivanovića i još četvorice Srba zasnovana je na nepouzdanim izjavama svedoka, a materijalnih dokaza čak i nema, izjavio je Nebojša Vlajić, advokat pritvorenog Ivanovića.

"U pitanju su izjave na desetine svedoka. Ono što sam pročitao je nepouzdano, jer nema svedoka i očevidaca, nego svako od njih govori kako nije video Olivera na licu mesta i da mu je neko drugi rekao da ga je video", kazao je Vlajić za "Blic".

U optužnici koja je pisana na 50 strana Ivanović se optužuje da je naredio ubistvo četiri Albanca u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine i da je podsticao ubistvo 10 Albanaca koji su poginuli u nemirima u Kosovskoj Mitrovici 3. februara 2000. godine.

Prvi slučaj se tretira kao ratni zločin, a drugi kao teško ubistvo, podseća "Blic".

"Specijalni tužilac tvrdi da je u ovom slučaju koji se odigrao u aprilu 1999. godine Ivanović bio u prilici da naredi ubistvo četri Albanca. Ne navodi se da Ivanović nije imao nikakvu funkciju. Za drugi događaj tužilac tvrdi da je Ivanović bio komandant "Čuvara mosta", mada nema dokaza za to, jer je Ivanović tada bio samo član Srpskog nacionalnog veća", istakao je advokat Vlajić.

On je dodao da su svedoci koji terete Ivanovića za ratni zločin nepouzdani, navodeći da je dovoljno reći da je Haški tribunal odbio da prihvati svedočenje jednog od njih, dok je Nataša Kandić za jednog od svedoka javno rekla da je kompromitovan.

Vlajić izjavio je u subotu Tanjugu da će se Ivanović prvi put pred Osnovnim sudom u Mitrovici pojaviti 26. avgusta na "pripremnom ročištu" kada bi trebalo da se izjasnio o krivici.

Kako saznaje Tanjug, tog dana bi trebalo da se pojave na sudu i o krivici izjasne i ostala četvorica Srba, osim ako međunarodni sudija koji vodi ovaj slučaj ne proceni drugačije i razdvoji optužnicu.Ostale vesti

Tri osobe uhapšene na Merdaru, u vozilu imale 24 pištolja
Kosovska policija uhapsila je tri osobe na prelazu Merdare i zaplenila 24 pištolja koje je pronašla prilikom pretresa automobila stranih registarskih oznaka kojim je upravljao nemački državljanin.
  • 03.10.2023
Šta se sve Milanu Radoičiću stavlja na teret: Kolika kazna mu je zaprećena
Za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. koja se stavljaju na teret Milanu Radoičiću zaprećena je kazna zatvora do 12 godina.
  • 03.10.2023
Petronijević: Radoičić bio u Beogradu u trenutku hapšenja

Milan Radoičić je doveden nakon pretresa njegovog stana u Beogradu, koji je izvršen jutros, u prostorije Višeg javnog tužilaštva, izjavio je njegov branilac Goran Petronijević. Kako je rekao, Radoičić je u trenutku hapšenja bio u Beogradu, danas je dao izjavu u VJT i tužilaštvo je predmet sada ustupilo sudiji za prethodni postupak.

  • 03.10.2023
Saslušan Radoičić, negirao sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan Milan R. (45) zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

  • 03.10.2023
Kosovska policija izvršila pretres prostorija firme “Rad 028”

Kosovska policija je izvršila dpretres prostorija firme "Rad 028" u Zvečanu.

  • 03.10.2023
MUP: Uhapšen Milan Radoičić, određen pritvor 48 sati

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije izvršili su pretres stana i drugih prostorija kod lica Milana Radoičića kojem je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova.

  • 03.10.2023