Vesti
Hronika

Okupljanja ispred opštinske zgrade u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu

U Leposaviću je pre pola sata neko iz redova bivših struktura vlasti pozvao građane i bivše opštinske radnike da izađu ispred opštinske zgrade i navodno blokiraju ulaz, da ne bi nova struktura vlasti na čelu sa Albancem koji je novoizabrani gradonačenik ušla u zgradu, kazao je za Kim radio vlasnik televizije Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević. Kako RTS saznaje, okupljanja ima i ispred opština Zubin Potok i Zvečan. 

Okupljanja ispred opštinske zgrade u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu
Okupljanja ispred zgrade Opštine u Leposaviću (Foto KoSSev)

Desetak minuta nakon što su se okupili ispred zgrade, oglasile su se i sirene, kazao je Radosavljević.

„Ima mnogo džipova Kfor-a i Euleks-a oko opštinske zgrade. Verovatno na poziv bivše garniture vlasti koje su na putu prema Beogradu na mitingu, oni su pozvali ljude koji nisu otišli na miting, pa su oni kolima napunili trg ispred opštinske zgrade. Gužva je, ali se za sada ništa ne dešava“, naveo je on.

Napominje da je nestala struja, verovatno zbog sirena koje se oglašavaju.

„Verovatno su neke policijske strukture to naredile, to je samo moja pretpostavka, to nije sigurno“, dodao je on.

Na pitanje da li očekuje da će doći do incidenata, Radosavljević je odgovorio:

„Mislim da verovatno neće biti incidenata. Zato što strukture koje treba da se uspostave na vlasti, njima se ne žuri. Oni će, ako treba, ovaj današnji dan da odlože za neki drugi i na taj način prosto spuste tenzije i te nove strukture vlasti će verovatno na kraju uspeti da uđu“, kazao je on.

Podsetimo, novoizabrani gradonačelnici Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka položili su juče zakletvu na tu funkciju.

Istovremeno, RTS javlja da okupljenih ima i ispred Opštine Zubin Potok i Zvečan, te da su tamo prisutne i jake snage specijalnih jedinica Policije Kosova. 

Ova okupljanja se dešavaju u trenutku kada je mnogo Srba, uključujući i one sa severa, otišlo u Beograd na miting koji organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ostale vesti

Arsenijević postavio novu zastavu na ogradu: Samo protestujemo, bez nasilja

Lider GI "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izveo je mali performans prošetavši Zvečanom sa zastavom na kojoj piše "Samo protestujemo. Bez nasilja", a potom je okačio na metalnu ogradu koja je postavljena kao barikada ispred Opštine Zvečan.

  • 01.06.2023
Manje okupljenih u Zvečanu, večeras moleban za mir

U Zvečanu je situacija mirna, na ulicama oko opštine je i dalje prisutan manji broj građana. Snage Kfora obezbeđuju opštinsku zgradu i nekoliko raskrsnica u gradu.

  • 01.06.2023
Bivši ministar poljoprivrede Nenad Rikalo osuđen na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPZHR) Nenada Rikala, osuđujući ga na tri godine zatvora zbog optužbi za korupciju. Osuđen je i bivši sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi na dve godine i šest meseci.
  • 01.06.2023
KP: Građani da ignorišu poziv na protest u Južnoj Mitrovici
Policija Kosova upoznata je da putem različitih društvenih mreža, ljudi i profila kruže objave kojima se pozivaju građani da učestvuju na navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici i namerom da "marširaju ka severu zemlje", saopštila je kosovska policija.
  • 01.06.2023
Mirno u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je mirna, trenutno nema mnogo okupljenih. Iza ograde sa bodljikavom žicom vidljiv je manji broj vojnika KFOR-a, javlja novinar Kim radija sa lica mesta. 

  • 01.06.2023
Jevtić: Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma
Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce - Brezovica.
  • 31.05.2023