Vesti
Hronika

Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.

Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Predstavništvo MTS d.o.o. u Gračanici (Foto Kim)

Na današnjem ročištu, v.d. direktora Uprave za zaštitu konkurencije Seljadin Beća kazao je da je ovo preduzeće preduzelo radnje „suprotno zakonu o zaštiti konkurencije kupovinom drugih operatera bez njihovog obaveštenja“.

„U slučaju preduzeća MTS, ja sam ovlastio praćenje ovog sektora. Nakon praćenja tržišta, na osnovu nalaza, komisija je izdala saopštenje i neosporna je činjenica da MTS d.o.o. izvršio nezakonite radnje, zanemario obavezu podnošenja zahteva za konkurenciju. Dosadašnja opravdanja kompanije ne menjaju ustaljeno stanje. MTS će imati zakonsku mogućnost da ospori argumente na koje smo se oslonili“, kazao je Beća, prenosi RTK.

Direktor Odeljenja za tržišni nadzor u Upravi za zaštitu konkurencije Šemsi Eljezi kazao je da je nadležni organ, nakon sumnje da ovo preduzeće nije postupilo u skladu sa „Zakonom o zaštiti konkurenicje“ – pokrenulo istragu.

„Kompanija je izvršila akvizicije bez podnošenja prijave za dozvoljavanje koncentracije koja je definisana zakonom. MTS je u zakonskom roku dostavio organu svoje primedbe u vezi sa obaveštenjem o prethodnim činjenicama obuhvaćenim postupkom i organ utvrđuje činjenično stanje na osnovu prikupljenih podataka koje je dala stranka u postupku. Kompanija MTS je izvršila transakcije za kupovinu 100 odsto akcija u nekim kompanijama“, kazao je Eljezi.

Međutim, iz MTS d.o.o. su zatražili da se ove optužbe odbiju, kazavši da je istražni postupak vođen „u suprotnosti sa zakonom“. Pravni branilac ove institucije, Kuštrim Paljuši, tvrdi da je čitav postupak istrage rađen uz kršenje „zakonskih kriterijuma“.

„Čitav postupak istrage i procene rađen je uz kršenje zakonskih kriterijuma i ovaj organ mora da odbije zahteve sekretarijata antimonopolskog tela. Predstavnci sekretarijata rekli su da je kompanija prekršila odredbe zakona nepodnošenjem zahteva za koncentraciju kupovinom četiri preduzeća na Kosovu. Međutim, nismo videli elaborat o tome kako kriterijumi zakona nisu ispunjeni ovim zakonom. Uprkos našim primedbama iz decembra 2022. godine, još uvek nam nije jasno na osnovu čega sekretarijat odlučuje o kriterijumima zakona koji je stupio na snagu 2022. godine za preduzeća koja su stečena pre stupanja na snagu ovog zakona. Transakcije su se desile tokom 2019, 2020, i 2021. godine“, kazao je Paljuši.

Sa druge strane, generalni direktor MTS d.o.o, Vladimir Lučić sastao se danas sa više predstavnika ambasada i drugih međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o pokušaju zabrane rada ovog preduzeća na Kosovu.

On je ujedno kazao da rok za odluku ističe u petak.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023