Vesti
Hronika

Održana komemorativna sednica povodom smrti dr Zorana Mitrovića

Komemorativna sednica povodom smrti dr Zorana Mitrovića, odbornika SO Gračanica i direktora Doma zdravlja u Donjoj Gušterici održana je danas u Domu kulture u Gračanici u prisustvu Zoranove porodice, kolega i prijatelja.
Održana komemorativna sednica povodom smrti dr Zorana Mitrovića
Komemoracija dr Zorana Mitrovića (Foto: Opština Gračanica)

Nakon što je minutom ćutanja odata pošta preminulom dr Zoranu Mitroviću o njegovom životu i radu na komemorativnoj sednici govorili su predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, predsedavajući SO Gračanica Ljubiša Кaradžić i dr Zvonko Stašević.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović uputio je najiskrenije saučešće porodici Mitrović navodeći da je smrt dr Zorana nenadoknadiv gubitak ne samo za opštinu Gračanica i zdravstveni sistem već i za sve meštane.

„Meštani opštine Gračanica sa tugom su primili vest da nas je prerano napustio pre svega čovek koga su krasile najbolje ljudske vrline, lekar koji je bez struje i osnovnih sredstava za rad spasavao ljudske živote i u najtežim posleratnim godinama na Кosovu. Svojim radom i požrtvovanošću rešen da nikada ne napusti rodno mesto stekako je nemerljiv ugled među svojim narodom ali i svima onima koji su ga poznavali. Dvojbe nije bilo i njegova smirenost i predanost da pomogne svom narodu ali pre svega višedecenijsko iskustvo dovela su ga i do mesta odbornika u Skupštini opštine Gračanica čijem radu je dao ogroman doprinos uvek se trudeći da opravda poverenje koje su mu građani ukazali u dva mandata. Odalaskom dr Zorana Mitrovića ostao je nenadoknadiv gubitak ne samo za opštinu Gračanica i za naš zdravstveni sistem već i za sve meštane naše opštine“, kazao je Popović.

Predsedavajući SO Gračanica Ljubiša Кaradžić kazao je govoreći o angažmanu dr Mitrovića kao odbornika u SO Gračanica da je svojim učešćem i iskustvom dao snažan doprinos u radu i funkcionisanju lokalne samouprave.

„O njegovom stručnom radu suvišno je i govoriti jer je svako od nas ili naših bližnjih bar jednom dobio zdravstvenu zaštititu od cenjenog dr Zorana ali meni je čast danas ovde da kažem da dr Zoran Mitrović odbornički mandat u našoj opštini na osnovu mojih skromnih zapažanja nije prihvatio kao podanik nekih velikih političkih ideja već isključivo rukovođen željom da opravda poverenje svojih građana i da svojim znanjem i autoritetom doprinese razvoju naše opštine i zdravstvenog sistema pre svega. I u tome je uspeo. Njegove ideje su od strane najvišeg opštinskog rukovodstva uvek rado prihvaćene a saveti mlađim kolegama uvek uvažavani“, kazao je Кaradžić.

O životu i radu dr Zorana Mitrovića govorio je i njegov dugogodišnji kolega dr Zvonko Stašević.

„Svojim trudom i zalaganjem stasao je u vrsnog specijalistu, jednog od retkih hematologa, a posle 1999. godine ostao jedini u našem zdravstvu ovde. Nikada ni u veoma teškim momentima nije napuštao svoju kuću, svoju porodicu i svoj napaćeni narod. Svojom žrtvom postao je simbol otpora. Danas se opraštamo od jednog velikog čoveka koji je jedan od stubova zdravstva na Кosovu“, rekao je dr Stašević na komemorativnoj sednici.

Dr specijalista hematologije Zoran Mitrović preminuo je posle kraće i teške bolesti u večernjim satima 29.juna 2019.godine. Dr Mitrović bio je aktuelni odbornik Srpske liste u Skupštini opštine Gračanica , radio kao hematolog u Кliničkom centru u Prištini, nakon čega je posle 1999. godine svoje vrsno lekarsko znanje rado delio sa mladim kolegama u srpskim sredinama, lečio je i pomagao svakom ko se obratio za pomoć bez izuzetaka.

Rodio se u Lepini 1961.godine, živeo je u Lipljanu do rata, kada se sa porodicom vratio u zavičajno selo. Radio je kao doktor hematolog u lokalnoj ambulanti u Lepini, a od 2013.godine pa do poslednjeg dana svog života, obavljao je i dužnost direktora Doma zdravlja u Donjoj Gušterici.Ostale vesti

“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020