Vesti
Hronika

Određen pritvor trojici uhapšenih u akciji "Brezovica"

Na više lokacija u Prištini, Uroševcu i Štrpcu juče ujutru je sproveden drugi deo operacije „Brezovica“. Uhapšeno je sedam osoba, a za tri je određen jednomesečni pritvor. Među uhapšenima su visoki zvaničnici koji se terete za primanje mita i za koje tužilaštvo traži određivanje. Sa druge strane iz policije najavljuju nove akcije, ali i poručuju da se traga za još pet osoba.
Određen pritvor trojici uhapšenih u akciji
Akcija u Å trpcu (Foto Kallxo)

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je danas od Osnovnog suda u ovom gradu da produži meru B.H., A.C. i I.A. kojima je, nakon što su juče uhapšeni, određeno 48-časovno zadržavanje.

„Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni A.C, u svojstvu službenog lica – generalni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službeni položaj u cilju sticanja materijalne koristi za sebe i druga lica, čime je počinio krivično delo ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’“, naveli su danas iz tužilaštva u zahtevu za produžetak pritvora.

Naglasili su da je ovaj službenik dobio novac kako bi postupio suprotno od onoga što mu nalaže službena dužnosti i time počinio krivično delo „Primanje mita“.

Drugi okrivljeni B. H. tereti se da je takođe u svojstvu službenog lica – glavni inspektor Inspektorata u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službeni položaj radi sticanja imovinske koristi za sebe i druge osobe.

Trećeokrivljeni I. A., sa druge strane, tereti se da je dao novac, tj podmitio službeno lice i „vršio uticaj“, a kako bi ono „postupilo suprotno službenoj dužnosti“.

KoSSev podseća da je juče sproveden drugi deo akcije „Brezovica“ na devet različitih lokacija u Prištini, Uroševcu i Štrpcu. Uhapšeno je sedam osoba među kojima su i službenici čiji se produžetak pritvora traži.

Iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu juče je saopšteno da su ostali uhapšeni građani koji se takođe terete za primanje mita, ali i da se i dalje traga za još pet osoba.

Iz Uprave za teške zločine u KP, potvrdili su da su tokom akcije zaplenili značajan broj materijalnih dokaza.

„Na bankovnim računima osumnjičenih identifikovali smo novčanu vrednost od 5.389.000 evra i 86.146 američkih dolara. Tokom današnjeg pretresa oduzeti su sledeći materijalni dokazi: automobil BMV, oružje CZE, oružje ‘Zastava’, 163 metka, futrola za oružje, kućište za računar, USB fleš, mobilni telefoni, pet video kaseta, uniformu sa natpisom ‘Policija’ jugoslovenskog sistema i razna dokumenta”, rečeno je, prenela je Koha.

Nadležni tužilac, Rasim Maljoku, kazao je da je tokom akcije oduzet veliki broj dokumenata – dozvole u vezi vode, saglasnosti, ekološke dozvole i rešenja u vezi sa njima.

Maljoku je precizirao da je tokom istrage u periodu od 21. decembra do sada, na osnovu finansijskih podataka zamrznuto blizu 6 miliona evra.

Iz Tužilaštva su najavili nove akcije u sklopu operacije „Brezovica“.

„Većina ove imovine pripada samim okrivljenima, a deo članovima porodice za koje se sumnja da su stekli imovinsku korist krivičnim delima. Ovaj proces će se nastaviti u narednim danima“, rekao je Maljoku.

On je, kako je prenela Koha, ujedno kazao da su pod istragom i Srbi, „od kojih je jedan u Srbiji, a drugi u bolnici“.

Akcija juče sprovedena nastavak je operacije „Brezovica“ koja je započeta decembra meseca prošle godine.

Kosovska policija je tog 21. decembra uhapsila deset osoba, među kojima je i bivši predsednik opštine Štrpce Branislav Nikolić, koji se, prema navodima tužilaštva, tereti za uzimanje mita s ciljem izdavanja građevinskih dozvola u Nacionalnom parku Brezovica.

Osim bivšeg gradonačelnika, uhapšen je i direktor urbanizma. Izvršen je pretres na dvanaest lokacija i zaplenjena velika svota novca, oružje, vozila.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, vršenje uticaja, primanja i davanja mita, ali i utaja poreza.

Iz kosovskog MUP-a je saopšteno nakon završetka akcije da je ona bila usmerena isključivo protiv onih koji ne poštuju zakon, a nipošto na nacionalnoj osnovi.

Osnovni sud u Uroševcu odredio je potom uhapšenima jednomesečni pritvor.

U međuvremenu je u Štrpcu održan protest više hiljada građana uz porodice uhapšenih ispred zgrade opštine u Štrpcu, odakle su zatražili pravdu za uhapšene i njihovo puštanje.Ostale vesti

Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022