Vesti
Hronika

Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena

U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
Kadri Veselji i Hašim Tači (Foto AP)

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici koja sadrži deset tačaka, navodi se da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Riza Smaka kaže da ni najveći stručnjak ne može predvideti da li će optužnica biti potvrđena ili ne.

“Budući da situacija zavisi od dokaza, materijala koje poseduje tužilaštvo u ovoj etapi, sve je to pretpostavka. U svakom slučaju, ako optužnica bude potvrđena onda proizilaze neke nove okolnosti. Postavlja se pitanje, da li treba predsednik države da podnese ostavku. Isto se odnosi i na Kadrija Veseljija, koji ima poziciju predsednika PDK, ali je kod njega, što se ostavke tiče, drugačija situacija”, kazao je Smaka.

Politički analitičar Ramuš Tahiri ističe da javnost očekuje da će se odluka znati u toku sutrašnjeg dana. Međutim, to ne mora da bude slučaj.

“Poznavaoci procedura kažu da to ne mora sutra da bude javno izneseno, zbog toga što je pravo suda da to drži u tajnosti i da ima rok i više od šest meseci. Znači, oni mogu da je potvrde, ali da to bude interno, i da deluju onda kada smatraju da je korisno za sud i za sam proces”, rekao je Tahiri.

Smaka ističe da nikako nije dobro “da jedan predsednik države bude krivično optuživan”.

“To nije pohvalno ni za njega, ni za državu. U svakom slučaju, pravda je najviši cilj čovečanstva i mi treba da budemo okrenuti ka pravdi, pravičnosti, zakonitosti, ustavnosti, redu, miru i progresu”, rekao je Smaka.

Advokatica Jovana Filipović ističe da postoji mogućnost da odluka bude donesena u ponedeljak, samim tim što je 24. oktobar u subotu, saopštavanje se može odložiti za prvi radni dan u nedelji.

“Nezahvalno je prognozirati. Mi nemamo ništa novo, imamo samo ono saopštenje koje je izdato još tada, u aprilu, i na tome se stalo. Nemamo ništa novo, niti je dostavljen neki novi dokaz na uvid, kao ni na zvaničnom sajtu Specijalnog tužilaštva niti licima koji su navedeni kao branioci u tom postupku. To znam od svojih kolega, tako da u ovom trenutku ne možemo ništa da kažemo. Ostaje da sačekamo ponedeljak kao poslednji dan roka”, navela je Filipovićeva.

Sa njom se slaže i njen kolega Dejan A. Vasić.

“Iako sam u Posebnim većima suda u Hagu akreditivan među prvih 40 branilaca i zastupnika žrtava, zbog brojnih obaveza nisam u potpunosti pratio aktivnosti suda u poslednjem periodu. Mislim da je još uvek rano analizirati nepoznate optužnice, bez potvrđenih informacija. Iz tih razloga, valjalo bi sačekati odluke suda, te se nakon toga baviti eventualnim ishodima i političkim sudbinama učesnika u postupku”, kazao je advokat Vasić.

Filipovićeva je dodala da je više brinu dokazi koji su procurili iz tužilaštva i koji će, kako je rekla, verovatno imati veliki uticaj na pravac u kom će se dalje odvijati celokupni postupak, ali i na potvrđivanje ili odbacivanje optužnice.Ostale vesti

Opljačkana porodica u Preocu
Sinoć u vreme policijskog časa opljačkana je porodica u Preocu. Kako javlja RTV Gračanica, lopovi su upali u kuću porodice Simić odakle su odneli sav porodičan nakit.
  • 27.11.2020
Preminuo Maradona
U Argentini je danas preminuo jedan od najvećih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona, potvrdili su argentinski mediji.
  • 25.11.2020
Preminuo Milorad Trifunović
Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, Milorad Trifunović, preminuo je danas. Ovu vest je na svom Fejsbuk profilu saopštio Resursni centar za nestale osobe čiji je, uz Bajrama Ćerkinaja, Trifunović bio jedan od osnivača.
  • 25.11.2020
KP: Uhapšen jedan osumnjičeni, dvojica u bekstvu
Jedna osoba uhapšena je u vezi sa jučerašnjim ubistvom u ulici "Luja Braja" u Bošnjačkoj, dok se za dve osobe još uvek traga, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 23.11.2020
Goranu Vesiću zabranjen ulazak na Kosovo

Delegacija Beograda na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zaustavljena je danas oko 9:30 na prelazu Jarinje od strane kosovske policije.

  • 23.11.2020
KM: Pronađeno telo poslato na obdukciju

Beživotno telo pronađeno u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice poslato je na obdukciju u Prištinu.

  • 23.11.2020