Vesti
Hronika

Odloženo saslušanje ministra Aljiua i drugih

U Osnovnom sudu u Prištini nije održano početno ročište u slučaju u kom se ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za vreme dok je bio direktor urbanizma u Opštini Priština jer je suoptužena Bahtie Uka izostala zbog zdravstvenih problema. U nedostatku zakonskih uslova, pretres je odložen za 30. april.
Odloženo saslušanje ministra Aljiua i drugih
Sa današnjeg ročišta u Prištini (Foto Kosova Press)

Prvom sudskom zasedanju prisustvovali su ministar Aljiu i drugi optuženi, Ardian Oluri sa advokatom Arberom Istrefijem, Zejnula Redžepi sa braniocem Beharom Ejupijem, Nazife Krasnići kojeg brani Jeton Maćedonci i Mimoza Beriša Prestreši sa advokatom Fljorinom Vertopijem. U sudnici je bila i tužilac Duljina Hamiti koja je rekla da su svi spisi predmeta spremni.

Optužnicom se, osim Ljiburna Alijua, za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja terete i Ardian Oluri, Zejnula Redžepi, Nazife Krasnići, Bahtie Uka i Mimoza Beriša Prestreši.

Predsedavajući sudija Aljban Ajvazi saopštio je da je 2. aprila 2021. godine dobio podnesak branioca optužene Bahtie Uka, advokata Destana Rukićija, kojim je najavljeno da Uka neće prisustvovati današnjem ročištu jer je zadobila povredu stopala, a uz žalbu je priložen i lekarski izveštaj.

"Nije prisutna optužena Bahtie Uka, za koju je njen branilac 02.4.2021. Destan Rukići obavestio sud da ne može prisustvovati današnjem ročištu zbog povreda nogu, za šta je predala izveštaj sudu. U nedostatku zakonskih uslova, predsednik veća donosi odluku da današnja revizija nije otvorena", rekao je Ajvazi.

Advokat optužene Mimoze Beriša Prestreši, Fljorin Vertopi tražio je da se poštuju mere protiv kovida i da se sledeća ročišta održavaju u većim salama.

„Uzeli smo oko hiljadu stranica materijala, ako mislite da sudite u ovim uslovima, naravno da če biti nepravednog suđenja. Odbrana je zatražila da imate u vidu uslove pandemije jer se taj zakon mora poštovati“, rekao je Vertopi.

Nakon odlaganja sudske sednice, ministar Aljiu je rekao da će o ovom slučaju govoriti 30. aprila, na dan kada je zakazano održavanje narednog ročišta.

„Sednica je odložena za 30. april i tek nakon ovog datuma mogu se davati izjave“, rekao je Aljiu.

Prema optužnici koju je Osnovno tužilaštvo podiglo u Prištini 24. jula 2020. godine, navodi se da su Ljiburn Aljiu, Ardian Oluri, Zejnula Redžepi, Nazife Krasnići, Bahtie Uka i Mimoza Beriša Prestreši optuženi da su u svojstvu zvaničnika Direkcije urbanizma u Opštini Priština zloupotrebili službene dužnosti ili ovlašćenja, pošto nisu sproveli plan urbanog razvoja kao prostorni plan najvišeg nivoa, a koji je u naselju „Nova Priština“ (zona zapad) predvideo individualnu izgradnju objekata za stanovanje.Ostale vesti

Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021