Vesti
Hronika

Odloženo saslušanje ministra Aljiua i drugih

U Osnovnom sudu u Prištini nije održano početno ročište u slučaju u kom se ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za vreme dok je bio direktor urbanizma u Opštini Priština jer je suoptužena Bahtie Uka izostala zbog zdravstvenih problema. U nedostatku zakonskih uslova, pretres je odložen za 30. april.
Odloženo saslušanje ministra Aljiua i drugih
Sa današnjeg ročišta u Prištini (Foto Kosova Press)

Prvom sudskom zasedanju prisustvovali su ministar Aljiu i drugi optuženi, Ardian Oluri sa advokatom Arberom Istrefijem, Zejnula Redžepi sa braniocem Beharom Ejupijem, Nazife Krasnići kojeg brani Jeton Maćedonci i Mimoza Beriša Prestreši sa advokatom Fljorinom Vertopijem. U sudnici je bila i tužilac Duljina Hamiti koja je rekla da su svi spisi predmeta spremni.

Optužnicom se, osim Ljiburna Alijua, za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja terete i Ardian Oluri, Zejnula Redžepi, Nazife Krasnići, Bahtie Uka i Mimoza Beriša Prestreši.

Predsedavajući sudija Aljban Ajvazi saopštio je da je 2. aprila 2021. godine dobio podnesak branioca optužene Bahtie Uka, advokata Destana Rukićija, kojim je najavljeno da Uka neće prisustvovati današnjem ročištu jer je zadobila povredu stopala, a uz žalbu je priložen i lekarski izveštaj.

"Nije prisutna optužena Bahtie Uka, za koju je njen branilac 02.4.2021. Destan Rukići obavestio sud da ne može prisustvovati današnjem ročištu zbog povreda nogu, za šta je predala izveštaj sudu. U nedostatku zakonskih uslova, predsednik veća donosi odluku da današnja revizija nije otvorena", rekao je Ajvazi.

Advokat optužene Mimoze Beriša Prestreši, Fljorin Vertopi tražio je da se poštuju mere protiv kovida i da se sledeća ročišta održavaju u većim salama.

„Uzeli smo oko hiljadu stranica materijala, ako mislite da sudite u ovim uslovima, naravno da če biti nepravednog suđenja. Odbrana je zatražila da imate u vidu uslove pandemije jer se taj zakon mora poštovati“, rekao je Vertopi.

Nakon odlaganja sudske sednice, ministar Aljiu je rekao da će o ovom slučaju govoriti 30. aprila, na dan kada je zakazano održavanje narednog ročišta.

„Sednica je odložena za 30. april i tek nakon ovog datuma mogu se davati izjave“, rekao je Aljiu.

Prema optužnici koju je Osnovno tužilaštvo podiglo u Prištini 24. jula 2020. godine, navodi se da su Ljiburn Aljiu, Ardian Oluri, Zejnula Redžepi, Nazife Krasnići, Bahtie Uka i Mimoza Beriša Prestreši optuženi da su u svojstvu zvaničnika Direkcije urbanizma u Opštini Priština zloupotrebili službene dužnosti ili ovlašćenja, pošto nisu sproveli plan urbanog razvoja kao prostorni plan najvišeg nivoa, a koji je u naselju „Nova Priština“ (zona zapad) predvideo individualnu izgradnju objekata za stanovanje.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021