Vesti
Hronika

Odloženo saslušanje Milene Popović na suđenju za ubistvo Ivanovića

Saslušanje svedoka u slučaju ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića koje je trebalo da se održi danas je odloženo za 22. i 23. februar. Milena Popović, partnerka ubijenog, koja je trebala svedoči je obavestila sud da ne može da prisustvuje ročištu i zatražila da se ono održi nakon 16. januara.
Odloženo saslušanje Milene Popović na suđenju za ubistvo Ivanovića
Detalj sa današnjeg ročišta na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića u Prištini (Foto Kim)

U Osnovnom sudu u Prištini ročištu su prisustvovali optuženi za pomaganje u ubistvu Ivanovića: Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović.

Danas je trebala da svedoči i partnerka ubijenog Ivanovića Milena Popović. Budući da se nije pojavila, sudsko veće predložilo je njeno saslušanje za 22. i 23. februar, te izjavilo da će ukoliko se i tom pozivu ne odazove, da će isti biti upućen za 15. i 16. mart.

Branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica je za svedoke predložio pripadnike kosovske policije N.Č, G.Ž, P.J, N.I. i J.A.

Iako je tužilac Borim Ćerkini rekao da ovi svedoci za tužilaštvo nisu relevantni, sudsko veće usvojilo je predlog advokata Korenice, te izjavilo da predložene svedoke može da sasluša 22. i 23. februara u 9.30 časova.

Jovana Filipović, advokatica Silvane Arsović, je kazala da se Milena Popović više puta nije odazvala pozivu suda iako je bila uredno pozivana.

"Uvek je imala opravdanja za to. Nadamo se da će za naredno ročište, kada je predviđeno njeno saslušanje, 22. februara ona biti ovde prisusutna i svedočiti o celoj situaciji, s obzirom na to da smatramo da je ona jedan od svedoka koji može imati dosta uticaja na ceo postupak koji se vodi", navela je Filipovićeva.

Advokatica je napomenula da, ukoliko se Popovićeva ne pojavi na ročištu koje je zakazano za 22. februar, njena izjava data u ranijim fazama postupka smatraće se pročitanom i biće prezentovana pred sudom.

"Međutim, smatram da to nije dovoljno i da bi trebala da bude saslušana neposredno", kazala je ona.

Filipovićeva smatra da svedoci koji su predloženi na današnjem ročištu neće imati uticaja na odbranu njene klijentkinje Silvane Arsović, ali da ona podržava predlog da budu saslušani.

Advokat Faruk Korenica je rekao da je svedok koji uredno primi poziv po zakonu dužan da se istom odazove.

"Ukoliko argumentovano ne obrazoloži svoje odsustvo, može biti priveden. Hoće li sud da koristi ta zakonska prava, to je stvar suda. Zakon je isti za sve i pred njim smo svi jednaki. Možda je gospođa Milena opravdano sprečena da dođe, ali to mora da se argumentuje. Mi danas od suda nismo čuli zašto se nije odazvala", kazao je Korenica.

Na pitanje kako će svedoci koje je predložio uticati na dalji tok suđenja, Korenica je odgovorio:

"Četvoro okrivljenih (Nedeljković, Rošić, Basara i Arsović) terete se za isto krivično delo kao saizvršioci, ali pravna kvalifikacija za ovo krivično delo je zloupotreba služebenog položaja. Samim tim što je zloupotreba službenog položaja povezana sa članom 179. - pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, tužilac je morao prvo da dokazuje da su oni stvarno zloupotrebili svoj položaj kada, u koje vreme i kako, a toga nema. Mi ćemo obezbediti podatke svedoka koje je sud od mene tražio. Oni su do skoro bili zaposleni, nadam se da su svi još uvek u Mitrovici", zaključio je Korenica.

Podsetimo, na prethodnom ročištu koje je održano 4. novembra prošle godine optuženima Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Radetu Basari ukinut je kućni pritvor.

Vlada Srbije je krajem novembra prošle godine odlučila da Milena Popović bude nova državna sekretarka u Ministarstvu turizma i omladine Republike Srbije.



Ostale vesti

U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023
Odbačena optužnica protiv pet osoba osumnjičenih za silovanje devojčice
Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje jedanaestogodišnjakinje koje se dogodio u avgustu prošle godine u Prištini.
  • 26.01.2023
PIK pokrenuo istragu o jučerašnjem incidentu na Bistričkom mostu

Policijski inspektorat Kosova (PIK), pokrenuo je istragu o incidentu koji se dogodio u ponedeljak na Bistričkom mostu u opštini Leposavić – kada je Kosovska policija zapucala na automobil koji ih je napao i udario.

  • 24.01.2023