Vesti
Hronika

Odloženo ročište optuženima u slučaju ubistva O. Ivanovića

Pripremno ročište optuženima za ubistvo lidera Građanske inicijative (GI) "Srbija, demokratija pravda" Olivera Ivanovića koje je bilo najavljeno za danas u 9:30 je odloženo, potvrdili su za RTV Kim advokati optuženih Dejan A. Vasić i Jovana Filipović.
Odloženo ročište optuženima u slučaju ubistva O. Ivanovića
Sa prethodnog ročišta (Foto Kim)

Damati: Zadovoljan sam ovakvom merom

Branilac Silvane Arsović Musa Damati je istakao da pozdravlja mere koja je donela Vlada Kosova u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, ali i da je zadovoljan merom koja je određena njegovom klijentu.

“Mislim da treba da nastavimo dalje sa razmatranjem ovog slučaja kao i daljim procesuiranjem u vezi sa našim javnim radom. Ali ono što je veoma bitno za nas, što se mog klijenta tiče, određena je kazna javljanja u stanici policije. Ovo se smatram pobeda odbrane i ja sam kao advokat zadovoljan ovakvom merom”, kazao je Damati.

Na današnjem ročištu, sud je trebalo da se izjasni o prigovorima i zahtevima odbrane da se optužnica odbaci.

Vasić je kazao da ne zna kada će novo ročište biti nastavljeno, ali se zna da će o prigovorima odbrane sudija doneti rešenje, kaže Vasić, inače branilac optuženog policajca Dragiše Markovića.

"Sudija je rekao da će van rasprave rešiti prigovore koje podnela odbrana i da će se nakon tog postupka znati kada će proces biti nastavljen", kazao je Vasić za RTV Kim.

U sud u Prištini danas je došla Jovana Filipović advokat jedne od optuženih Silvane Arsović. Ona je takođe potvrdila da je ročište odloženo. Filipovićeva je rekla okupljenim novinarima da je sud odlučio da se njena klijentkinja Silvana Arsović javlja jednom nedeljno stanici policije.

“Ročište je odloženo, informacije smo dobili jutros putem mejla. Odloženo je zbog virusa, inače pre par trenutaka smo dobili rešenje na albanskom jeziku, u kom je rečeo da je Silvani Arsović određena mera javljanja stanici policije svakog ponedeljka”, kazala je Filipovićeva, i najavila da će uložiti žalbu.

Filipovićeva napominje da je zatražila rešenje na srpskom jeziku, međutim, rečeno joj je da “samim tim što u timu imaju advokata Albanca, rešenje neće biti dostavljeno na srpskom jeziku”.

Za optužene koji su u pritvoru važi isto pravilo, jer bi u slučaju da dođu u sud, morali biti u karantinu 14 dana, kazao je advokat Radeta Basare, Tom Gaši.

Gaši je istakao, da za njegovog klijenta Radeta Basaru ne postoji nijedan dokaz da je bio umešan u ubistvo Olivera Ivanovića.

“On je čak bivši policajac Kosova. On je navodno optužen da je sakrio neke dokaze u prilog grupe koja je u bekstvu. Mislim da će tokom suđenja sto odsto biti potvrđeno da Rade Basara nije kriv nizašta za šta ga tuže”, kazao je Gaši.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje kancelarije. U procesu koji se vodi pred kosovskim specijalnim sudom, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara.

Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022