Vesti
Hronika

Odloženo ročište optuženima u slučaju ubistva O. Ivanovića

Pripremno ročište optuženima za ubistvo lidera Građanske inicijative (GI) "Srbija, demokratija pravda" Olivera Ivanovića koje je bilo najavljeno za danas u 9:30 je odloženo, potvrdili su za RTV Kim advokati optuženih Dejan A. Vasić i Jovana Filipović.
Odloženo ročište optuženima u slučaju ubistva O. Ivanovića
Sa prethodnog ročišta (Foto Kim)

Damati: Zadovoljan sam ovakvom merom

Branilac Silvane Arsović Musa Damati je istakao da pozdravlja mere koja je donela Vlada Kosova u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, ali i da je zadovoljan merom koja je određena njegovom klijentu.

“Mislim da treba da nastavimo dalje sa razmatranjem ovog slučaja kao i daljim procesuiranjem u vezi sa našim javnim radom. Ali ono što je veoma bitno za nas, što se mog klijenta tiče, određena je kazna javljanja u stanici policije. Ovo se smatram pobeda odbrane i ja sam kao advokat zadovoljan ovakvom merom”, kazao je Damati.

Na današnjem ročištu, sud je trebalo da se izjasni o prigovorima i zahtevima odbrane da se optužnica odbaci.

Vasić je kazao da ne zna kada će novo ročište biti nastavljeno, ali se zna da će o prigovorima odbrane sudija doneti rešenje, kaže Vasić, inače branilac optuženog policajca Dragiše Markovića.

"Sudija je rekao da će van rasprave rešiti prigovore koje podnela odbrana i da će se nakon tog postupka znati kada će proces biti nastavljen", kazao je Vasić za RTV Kim.

U sud u Prištini danas je došla Jovana Filipović advokat jedne od optuženih Silvane Arsović. Ona je takođe potvrdila da je ročište odloženo. Filipovićeva je rekla okupljenim novinarima da je sud odlučio da se njena klijentkinja Silvana Arsović javlja jednom nedeljno stanici policije.

“Ročište je odloženo, informacije smo dobili jutros putem mejla. Odloženo je zbog virusa, inače pre par trenutaka smo dobili rešenje na albanskom jeziku, u kom je rečeo da je Silvani Arsović određena mera javljanja stanici policije svakog ponedeljka”, kazala je Filipovićeva, i najavila da će uložiti žalbu.

Filipovićeva napominje da je zatražila rešenje na srpskom jeziku, međutim, rečeno joj je da “samim tim što u timu imaju advokata Albanca, rešenje neće biti dostavljeno na srpskom jeziku”.

Za optužene koji su u pritvoru važi isto pravilo, jer bi u slučaju da dođu u sud, morali biti u karantinu 14 dana, kazao je advokat Radeta Basare, Tom Gaši.

Gaši je istakao, da za njegovog klijenta Radeta Basaru ne postoji nijedan dokaz da je bio umešan u ubistvo Olivera Ivanovića.

“On je čak bivši policajac Kosova. On je navodno optužen da je sakrio neke dokaze u prilog grupe koja je u bekstvu. Mislim da će tokom suđenja sto odsto biti potvrđeno da Rade Basara nije kriv nizašta za šta ga tuže”, kazao je Gaši.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje kancelarije. U procesu koji se vodi pred kosovskim specijalnim sudom, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara.

Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020