Vesti
Hronika

Odložen pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića

Zbog nejasnoća oko toga ko je advokat Radeta Basare koji je osumnjičen za ubistvo Olivera Ivanovića, Tom Gaši ili Faruk Korenica, odložen je pripremni pretres za 11. decembar u 13 časova.
Odložen pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića
Detalj iz suda (Foto Kim)

Pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini danas je trebao da se održi pripremni pretres u predmetu optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj optužnici koju je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra.

Na samom početku pretresa advokati su izneli zamerke što optužnica osumnjičenima za ubistvo ali i braniocima, nije dostavljena na srpskom već samo na albanskom jeziku. Ali, ipak su se složili da se postupak nastavi, i da se optužnica pročita i prevede.

Nakon tog spora, usledila je nejasnoća što se tiče advokata optuženog Radeta Basare, tačnije da li Faruk Korenica branio optuženog u predkrivičnom postupku.

Zbog čega je predesdnik sudskog veća Osnovnog suda u Prištini, sudija Valjon Кurtaj zakazao za 11. decembar 2020. godine ponovni pripremni pretres u 13 časova.

Advokat Tom Gaši sadašnji branilac Radeta Basare je kazao da njegov cilj nije bio odlaganje ročišta, već da se ispoštuju sve norme samog procesa.

“Desili su se proceduralni problemi. Faruk Korenica je u toku istage branio Radeta Basaru, i prisutvovao je ročištu kada je Basari određen pritvor. Na sudu je da donese odluku na osnovu zakona o krivičnom postupku, da li će isti advokat nastaviti sa odbranom njegovog klijenta (Basari), čiji je on (Gaši) sada advokat”, objašnjava advokt Tom Gaši.

Sud će u toku naredne nedelje doneti rešenje o tome ko će zastupati Basaru.

Advokatica Jovana Filipović napominje da su danas imali četvrti pokušaj održavanja pripremnog ročišta.

“Smatram da je današnje pitanje trebalo da se reši pre održavanja prvog ročista 30. decembra prošle godine. Jer je radnja o kojoj je sada reč, preduzeta pre više od godinu dana. Krajnje je neozbiljno od strane suda i tužilaštva što nisu preduzeli sve mere i izvršili uvid u spise predmeta kako bi se osigurali da se današnje ročište održi”, istakla je Filipović.

Advokat Dejan A. Vasić ističe da je veoma ljut što se današnji pretres odložio.

“Da u ovako važnom i složenom predmetu, gde je troje ljudi već dve godine u pritvoru, zbog jednog glupog tehničkog problema, odlažemo ročište. Svako od nas je pametan, u ovoj optužnici može da se nađe hiljadu mana, ali da se današnje ročište odlaže zbog nebitne stvari je neshvatljivo”.

U februaru ove godine optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, nakon što im je pročitana optužnica, izjasnili su se da nisu krivi.

Podsećamo, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je, tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022