Vesti
Hronika

Odložen pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića

Zbog nejasnoća oko toga ko je advokat Radeta Basare koji je osumnjičen za ubistvo Olivera Ivanovića, Tom Gaši ili Faruk Korenica, odložen je pripremni pretres za 11. decembar u 13 časova.
Odložen pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića
Detalj iz suda (Foto Kim)

Pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini danas je trebao da se održi pripremni pretres u predmetu optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj optužnici koju je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra.

Na samom početku pretresa advokati su izneli zamerke što optužnica osumnjičenima za ubistvo ali i braniocima, nije dostavljena na srpskom već samo na albanskom jeziku. Ali, ipak su se složili da se postupak nastavi, i da se optužnica pročita i prevede.

Nakon tog spora, usledila je nejasnoća što se tiče advokata optuženog Radeta Basare, tačnije da li Faruk Korenica branio optuženog u predkrivičnom postupku.

Zbog čega je predesdnik sudskog veća Osnovnog suda u Prištini, sudija Valjon Кurtaj zakazao za 11. decembar 2020. godine ponovni pripremni pretres u 13 časova.

Advokat Tom Gaši sadašnji branilac Radeta Basare je kazao da njegov cilj nije bio odlaganje ročišta, već da se ispoštuju sve norme samog procesa.

“Desili su se proceduralni problemi. Faruk Korenica je u toku istage branio Radeta Basaru, i prisutvovao je ročištu kada je Basari određen pritvor. Na sudu je da donese odluku na osnovu zakona o krivičnom postupku, da li će isti advokat nastaviti sa odbranom njegovog klijenta (Basari), čiji je on (Gaši) sada advokat”, objašnjava advokt Tom Gaši.

Sud će u toku naredne nedelje doneti rešenje o tome ko će zastupati Basaru.

Advokatica Jovana Filipović napominje da su danas imali četvrti pokušaj održavanja pripremnog ročišta.

“Smatram da je današnje pitanje trebalo da se reši pre održavanja prvog ročista 30. decembra prošle godine. Jer je radnja o kojoj je sada reč, preduzeta pre više od godinu dana. Krajnje je neozbiljno od strane suda i tužilaštva što nisu preduzeli sve mere i izvršili uvid u spise predmeta kako bi se osigurali da se današnje ročište održi”, istakla je Filipović.

Advokat Dejan A. Vasić ističe da je veoma ljut što se današnji pretres odložio.

“Da u ovako važnom i složenom predmetu, gde je troje ljudi već dve godine u pritvoru, zbog jednog glupog tehničkog problema, odlažemo ročište. Svako od nas je pametan, u ovoj optužnici može da se nađe hiljadu mana, ali da se današnje ročište odlaže zbog nebitne stvari je neshvatljivo”.

U februaru ove godine optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, nakon što im je pročitana optužnica, izjasnili su se da nisu krivi.

Podsećamo, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je, tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.Ostale vesti

Vrhovnom sudu Kosova podnete žalbe
Pravni zastupnici Pokreta samoopredeljenje (PS), Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske inicijative (SDIK) predali su Vrhovnom sudu žalbe na jučerašnju odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) koji nije potvrdio kandidature nekoliko njihovih članova za poslanike Skupštine Kosova.
  • 27.01.2021
Policija izrekla 592 novčane kazne za kršenje antikovid mera
Kosovska policija je saopštila da su tokom poslednjih 24 sata napisane 592 novčane kazne zbog kršenje antikovid mera, koje je propisala kosovska vlada u okviru borbe protiv koronavirusa.
  • 26.01.2021
Pripremni pretres za ubistvo Ivanovića nastavlja se 5. februara
Advokatica Jovana Filipović koja je branilac Silvane Arsović, jedne od osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kazala je za RTV Kim da je pripremni pretres u slučaju Ivanovića zakazan za 5. februar u 9 časova i 30 minuta. Advokat Predrag Miljković, koji zastupa Nedeljka Spasojevića, ističe da je sud u roku od mesec dana nakon podnešene žalbe zakazao saslušanje.
  • 22.01.2021
Policija izrekla 778 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija je saopštila da je tokom poslednjih 24 sata napisano 778 novčanih kazni zbog kršenje antikovid mera, koje je propisala kosovska vlada u okviru borbe protiv koronavirusa.
  • 22.01.2021
Zubin Potok: Uhapšen zbog nasilja u porodici
U Zubinom Potoku jedan muškarac je uhapšen nakon što je pokušao fizički da napadne svoje roditelje, saopšteno je danas iz Kosovske policije.
  • 21.01.2021
Tužilaštvo u Mitrovici: Prikupljamo informacije o potencijalnom unosu vakcina na severu Kosova
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je danas da, u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova.
  • 20.01.2021