Vesti
Hronika

Odlazak Bogoljuba Marinkovića Bogija

Danas je u Gračanici sahranjen Bogoljub Bogi Marinković (1959-2020) istaknuti član Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, glumac amater, aktivista u pozorišnom amaterizmu i radnik Doma kulture „Gračanica“.
Odlazak Bogoljuba Marinkovića Bogija
Bogoljub Marinković (Foto Dom kulture Gračanica)

Od svoje trinaeste godine član je AP „Janićije Popović", a u periodu pre sukoba 1999. godine ostvario je preko dvadeset zapaženih uloga u predstavama i monodramama koje su izvođene na smotrama i festivalima širom bivše Jugoslavije. Za ulogu u predstavi „Trampa" dobio je nagradu za glavnu mušku ulogu na Festivalu amaterskih pozorošta u Mostaru.

Još su u sećanju njegovi nastupi u monodrami „Sultana“, uloge u predstavama „Svatovi su stali", „Divlje loze", „Trampa", „Pešice"... Predano i sa entuzijazmom je radio sa decom, mladim glumcima, u Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“.

Jedan je od osnivača Manifestacije „Gračaničke večeri".

U posleratnom periodu, u vremenima potpune izolacije, organizovao je prevoz iz enklava oko Prištine ka centralnoj Srbiji i nesebično pomagao građanima ovih sredina.

Govoreći na opelu sveštenik Srđan Stanković je istakao da je Bogoljub Marinković živeo u skladu sa svojim imenom i da je iznad svega, kao retko ko, voleo ljude i svoju sredinu.

„Bio je i otac, i brat, i drugar, i sve što je bilo potrebno za sve nas. Zato ti danas, kažemo veliko hvala. Sebe si ugradio u svakog od nas", rekao je otac Srđan Stanković.

Кolektiv Doma kulture „Gračanica" izgubio je pouzdanog saradnika, istinskog prijatelja kulture i svih nas.

Bogoljub Marinković Bogi je bio čest i drag sagovornik RTV Kim.Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020