Vesti
Hronika

Odbijen zahtev za oslobađanje Morine

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Skoplju odbilo je zahtev advokata bivšeg pripadnika OKV Tomora Morine, za puštanje na slobodu.
Odbijen zahtev za oslobađanje Morine
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Tomora Morinu je prošle srede makedonska policija uhapsila po Interpolovoj poternici Srbije, koja ga sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu, i njemu je određen pritvor do 30 dana.

Advokat Naser Raufi je za Radio Slobodna Evropa rekao da je zahtev za puštanje Morine na slobodu odbijen sa obrazloženjem da je "strani državljanin" i da postoji mogućnost od bekstva.

"Sada očekujemo od Beograda da preko Interpola dostavi dokaze koje ima u vezi sa zahtevom za izručenje Morine", rekao je Raufi, koji je uveren da njegov klijent neće biti izručen Srbiji.

Naveo je da je danas posetio Morinu u skopskom zatvoru i da je stanje njegovog klijenta "veoma dobro", a postupanje zatvorskih vlasti na "visokom niovu".

Hapšenje Morine izazvalo je brojne reakcije u Prištini i u Severnoj Makedoniji.

Premijer Zoran Zaev rekao je da će u ovom slučaju poštovati zakon, dok su albanske političke stranke u toj zemlji su tražile puštanje Morine na slobodu.

Puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK tražio je i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je rekao da Priština neće dozvoliti izručenje Morine Srbiji.

 Ostale vesti

Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020
Kamenovana srpska kuća u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su noćas kuću Jovana Ristića u selu Ljubožda kod Istoka, načinivši materijalnu štetu.
  • 01.06.2020