Vesti
Hronika

Odbačena optužnica protiv pet osoba osumnjičenih za silovanje devojčice

Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje jedanaestogodišnjakinje koje se dogodio u avgustu prošle godine u Prištini.
 • 26.01.2023
 • 11:14 h
 • Hronika
 • izvor: Zakletva za pravdu, KoSSev
 • komentara:
 • pregleda: 291
Odbačena optužnica protiv pet osoba osumnjičenih za silovanje devojčice
Sud uPrištini (Foto Kim arhiva)

Optužnica je odbačena protiv E.R. i Š.K, kao i protiv još troje maloletnih lica.

Odluku je doneo sudija Adnan Isufi, navodeći da je optužnica, odnosno predlog u šest tačaka – nepotpun, prenosi Zakletva za pravdu.

„Iako suđenje još uvek nije počelo, Sud takođe nije u mogućnosti da oceni da li je činjenično stanje dokazano u potpunosti i van svake sumnje na osnovu dokaza, jer bi to u potpunosti štetilo epilogu suđenja“, navodi se u odluci suda.

Sudija Isufi je u ovoj odluci naglasio da se optužnica u tački 1 odnosi na maloletne G. R, G.J i Dž. S, u tački 2 se odnosi na maloletnog G. R, u tački 3 odnosi se na E. R, u tački 4 na E. R, u tački 5 na Š.K, a u tački 6 koja se odnosi na maloletnike G. R i Dž. S., nije sastavljena u skladu sa članom 241 kosovskog krivičnog zakona, odnosno optužnica je nepotpuna, čak i nakon zahteva za dopunu, prenosi Zakletva za pravdu.

Dalje u odluci se navodi da optužnica ili predlog u navedenim tačkama nije dovoljno jasan, zbunjujući je i činjenični opis ne odgovara jasno pravnoj kvalifikaciji krivičnih dela, prenosi ovaj medij.

Po oceni suda, izlazak na suđenje protiv osumnjičenih lica, na osnovu optužnog akta koji ne razdvaja tačno inkriminisane radnje svih osumnjičenih lica i kada činjenični opis očigledno ne odgovara pravnoj kvalifikaciji, predstavlja povredu ne samo odredbe krivičnog postupka, nego i ljudskih prava, kao i nepravilno sprovođenje pravde.

U odluci se navodi da je neprihvatljivo podizanje optužnice a da se tokom sudskog pretresa istražuje slučaj ili da se ispravke ostave u drugim fazama postupka.

„Ono što je sud tražio je jednostavno izdvajanje odredbi za inkriminušuće radnje svakog osumnjičenog zasebno i tačan opis pojedinačnih inkriminušućih radnji koje su materijalizovane u odredbama Krivičnog zakona“, navodi se u odluci.

Prema navodima sudije, postoji na desetine presuda koje su ukinute upravo zbog toga što nisu razdvojene inkriminisane radnje optuženih.

Zaključuje da usled nedostataka bitnih elemenata nije moguće dalje postupanje, usled čega se optužnica odbacuje kako bi se tužilaštvu pružila mogućnost da izvrši neophodne analize s ciljem podizanja nove optužnice.

Sa druge strane, Osnovno tužilaštvo u Prištini – Odeljenje za maloletnike, podnelo je 18. januara ove godine žalbu na rešenje Osnovnog suda zbog povrede procesnog prava.

Sud je, smatra tužilaštvo, pomešao fazu istrage sa postupkom izvođenja dokaza u sudu,

Takve odluke suda su potpuno pogrešne, neprihvatljive i štetne, poručuju.

U žalbi se navodi da je sudija, bez ikakvog pravnog osnova, odlučio da tužilaštvu ne da mogućnost da pred njim iznese rezultate višemesečne istrage.

„U konkretnom slučaju, optužnica i predlog su potpuno jasni i razumljivi i činjenični opis je u potpunosti u skladu sa pravnom kvalifikacijom krivičnih dela, uvek se oslanjajući na dokaze na kojima se optužnica zasniva“, navodi se u žalbi.

Tužilaštvo je predložilo Apelacionom sudu da ovu žalbu u celini usvoji i poništi rešenje Osnovnog suda u Prištini – Odeljenje za maloletnike.

Podsetimo, silovanje maloletne devojčice u Prištini dogodilo se u dva odvojena navrata, u junu i avgustu prošle godine. Ovi slučajevi naišli su na osudu javnosti i proteste.

Do sada je u vezi sa ovim slučajem više visokih funkcionera Kosovske policije podnelo ostavku, odnosno razrešeno je dužnosti.

 Ostale vesti

Obeležavanje 24 godišnjice NATO bombardovanja

U petak 24. marta navršavaju se 24 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. Godišnjica će biti obeležena u Gračanici.

 • 21.03.2023
Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
 • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

 • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

 • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
 • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
 • 17.03.2023