Vesti
Hronika

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve
Veljko Odalović (Foto FoNet)

Odalović objašnjava da su lokaciju kod rudnika Štavalj i ranije obilazili eksperti iz Srbije i sa Kosova i obeležili mesto koje bi moglo da bude predmet pretrage.

„Želimo da ova lokacija bude detaljno pretražena i damo odgovor da li se ovde nalazi masovna grobnica, ili je ta informacija bila nepouzdana“, kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, na lokalitetu se nalaze predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, predstavnici prištinske delegacije, eksperti Euleksa, kao i naši eksperti. On je dodao da je tako bilo i na ranijim lokacijama.

"Želimo da kada odavde odemo lokacija više ne bude upitna", napomenuo je Odalović u razgovoru za N1.

On je kazao da Priština ne postupa prema sprskim zahtevima za ispitivanjem potencijalnih masovnih grobnica na isti način i da je do sada predato više od 10 zahteva.

"Iako smo predali više od 10 zahteva gde imamo dosta validne i pouzdane informacije od sahranjivanja vojnika sa Košara, do drugih lokacija, nemamo postupanje Prištine. Nadamo se da ćemo i srpskim porodicama dati odgovore. Ovo je humanitarno pitanje i politizacija procesa nas udaljava od rešenja", naglasio je Odalović.Ostale vesti

Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023
MTS d.o.o. nastavlja sa radom
Prištinski organi su usvojili žalbu telekomunikacione kompanije MTS d.o.o. na prethodnu odluku o brisanju iz registra privrednih društava, tako da ta firma nastavlja da posluje na Kosovu i Metohiji, saopštio je Telekom Srbija.
  • 22.09.2023