Vesti
Hronika

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve
Veljko Odalović (Foto FoNet)

Odalović objašnjava da su lokaciju kod rudnika Štavalj i ranije obilazili eksperti iz Srbije i sa Kosova i obeležili mesto koje bi moglo da bude predmet pretrage.

„Želimo da ova lokacija bude detaljno pretražena i damo odgovor da li se ovde nalazi masovna grobnica, ili je ta informacija bila nepouzdana“, kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, na lokalitetu se nalaze predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, predstavnici prištinske delegacije, eksperti Euleksa, kao i naši eksperti. On je dodao da je tako bilo i na ranijim lokacijama.

"Želimo da kada odavde odemo lokacija više ne bude upitna", napomenuo je Odalović u razgovoru za N1.

On je kazao da Priština ne postupa prema sprskim zahtevima za ispitivanjem potencijalnih masovnih grobnica na isti način i da je do sada predato više od 10 zahteva.

"Iako smo predali više od 10 zahteva gde imamo dosta validne i pouzdane informacije od sahranjivanja vojnika sa Košara, do drugih lokacija, nemamo postupanje Prištine. Nadamo se da ćemo i srpskim porodicama dati odgovore. Ovo je humanitarno pitanje i politizacija procesa nas udaljava od rešenja", naglasio je Odalović.Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022
Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022