Vesti
Hronika

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve
Veljko Odalović (Foto FoNet)

Odalović objašnjava da su lokaciju kod rudnika Štavalj i ranije obilazili eksperti iz Srbije i sa Kosova i obeležili mesto koje bi moglo da bude predmet pretrage.

„Želimo da ova lokacija bude detaljno pretražena i damo odgovor da li se ovde nalazi masovna grobnica, ili je ta informacija bila nepouzdana“, kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, na lokalitetu se nalaze predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, predstavnici prištinske delegacije, eksperti Euleksa, kao i naši eksperti. On je dodao da je tako bilo i na ranijim lokacijama.

"Želimo da kada odavde odemo lokacija više ne bude upitna", napomenuo je Odalović u razgovoru za N1.

On je kazao da Priština ne postupa prema sprskim zahtevima za ispitivanjem potencijalnih masovnih grobnica na isti način i da je do sada predato više od 10 zahteva.

"Iako smo predali više od 10 zahteva gde imamo dosta validne i pouzdane informacije od sahranjivanja vojnika sa Košara, do drugih lokacija, nemamo postupanje Prištine. Nadamo se da ćemo i srpskim porodicama dati odgovore. Ovo je humanitarno pitanje i politizacija procesa nas udaljava od rešenja", naglasio je Odalović.Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022