Vesti
Hronika

Odalović: Porodice nestalih na Kosovu mogu da se obrate i Lajčaku za podršku

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović predložio je da se porodice Srba i Albanaca, koje traže tela svojih nestalih članova porodica posle sukoba 1999. godine, obrate specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku, kako bi se dobila dodatna podrška za proces potrage za nestalim osobama.

Odalović: Porodice nestalih na Kosovu mogu da se obrate i Lajčaku za podršku
Veljko Odalović (Foto FoNet)

Odalović je, posle okruglog stola u organizaciji Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu, predložio takav potez porodicama na obe strane, jer misli da se sa tog mesta mogu izvršiti „pozitivni pritisci“.

„Ovaj proces je, nažalost, stao jer Priština uporno ne odgovara na naše zahteve, ne postupa po dogovorenim obavezama, koje smo usaglasili upravo u tom Briselu“, istakao je Odalović.

Brisel je preuzeo tu važnu odgovornost i teret da u agendu, pored svih tema, stavi i pitanje nestalih osoba.

„Mi nemamo u ovom trentuku ništa što smo dogovorili, a da nismo uradili, a u Prištini su na desetine naših zahteva za lokacijama i pretragama na tim lokacijama“, predočio je Odalović.

Odalović je dodao da porodice Albanaca veruju da vlasti u Srbiji imaju informacije, kao što porodice Srba veruju da su informacije u Prištini.

Na današnji Međunarodni dan ljudskih prava, rekao je Odalović, to su najobespravljenije žrtve, a pored svega što im se dogodilo, sada se njihova tela kriju u znanim ili neznanim grobnicama.

Što se tiče Srbije, ponovio je Odalović, imamo apsolutnu podršku svih državnih organa i postupanje po svakom zahtevu koji je opravdan i smislen.

Verica Tomanović ispred Udruženja nestalih i kidnapovanih lica izjavila je da je rešavanje sudbine nestalih i kidnapovanih, pre svega civilizacijsko i humanitarno pitanje i da su oni insistirali da i albanske porodice budu sa njima na današnjem skupu.

„Oni nisu došli, a zvaničan odgovor nismo dobili. Smatram da je to nedopustivo u ovoj situaciji i insistiramo na tome da naše porodice budu sve zajedno u rešavanju zajedničkog problema“, istakla je Tomanović.

Ona je najavila da će naredne nedelje delegacija Udruženja otići na sastanak u Prištinu, koji organizuju albanske porodice u potrazi za svojim članovima porodica.

„Na svim redovnim sastancima i okruglim stolovima insistiramo na depolitizaciji ovog pitanja“, ponovila je Tomanović.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022