Vesti
Hronika

Odalović: Porodice nestalih na Kosovu mogu da se obrate i Lajčaku za podršku

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović predložio je da se porodice Srba i Albanaca, koje traže tela svojih nestalih članova porodica posle sukoba 1999. godine, obrate specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku, kako bi se dobila dodatna podrška za proces potrage za nestalim osobama.

Odalović: Porodice nestalih na Kosovu mogu da se obrate i Lajčaku za podršku
Veljko Odalović (Foto FoNet)

Odalović je, posle okruglog stola u organizaciji Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu, predložio takav potez porodicama na obe strane, jer misli da se sa tog mesta mogu izvršiti „pozitivni pritisci“.

„Ovaj proces je, nažalost, stao jer Priština uporno ne odgovara na naše zahteve, ne postupa po dogovorenim obavezama, koje smo usaglasili upravo u tom Briselu“, istakao je Odalović.

Brisel je preuzeo tu važnu odgovornost i teret da u agendu, pored svih tema, stavi i pitanje nestalih osoba.

„Mi nemamo u ovom trentuku ništa što smo dogovorili, a da nismo uradili, a u Prištini su na desetine naših zahteva za lokacijama i pretragama na tim lokacijama“, predočio je Odalović.

Odalović je dodao da porodice Albanaca veruju da vlasti u Srbiji imaju informacije, kao što porodice Srba veruju da su informacije u Prištini.

Na današnji Međunarodni dan ljudskih prava, rekao je Odalović, to su najobespravljenije žrtve, a pored svega što im se dogodilo, sada se njihova tela kriju u znanim ili neznanim grobnicama.

Što se tiče Srbije, ponovio je Odalović, imamo apsolutnu podršku svih državnih organa i postupanje po svakom zahtevu koji je opravdan i smislen.

Verica Tomanović ispred Udruženja nestalih i kidnapovanih lica izjavila je da je rešavanje sudbine nestalih i kidnapovanih, pre svega civilizacijsko i humanitarno pitanje i da su oni insistirali da i albanske porodice budu sa njima na današnjem skupu.

„Oni nisu došli, a zvaničan odgovor nismo dobili. Smatram da je to nedopustivo u ovoj situaciji i insistiramo na tome da naše porodice budu sve zajedno u rešavanju zajedničkog problema“, istakla je Tomanović.

Ona je najavila da će naredne nedelje delegacija Udruženja otići na sastanak u Prištinu, koji organizuju albanske porodice u potrazi za svojim članovima porodica.

„Na svim redovnim sastancima i okruglim stolovima insistiramo na depolitizaciji ovog pitanja“, ponovila je Tomanović.Ostale vesti

Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022
Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022