Vesti
Hronika

Odalović: Nastavak pretrage na lokaciji kod Štavlja 10. maja

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović najavio je da će 10 maja biti nastavljena pretraga na lokaciji u okoloni Štavlja i da su u toku pripreme na terenu.
Odalović: Nastavak pretrage na lokaciji kod Štavlja 10. maja
Veljko Odalović (Foto Medija Centar Beograd)

"Više nemamo nijedan konkretan zahtev Prištine na koji nismo odgovorili, a na svaki zahtev ćemo postupiti odgovorno i hitno jer smatramo da ovo nisu stvari koje treba da se odlažu zbog prvenstveno uznemirenosti porodica koje očekuju od nas da se odgovorno ponašamo", kazao je Odalović za Tanjug.

On je to rekao komentarišući kritike prištinske Komisije za nestala lica u vezi dinamike pretraživanja lokacija na kojima se potencijalno nalaze nestali iz oružanih sukoba na Kosovu.

Dodaje da su po dobijanju informacije iz Prištine u vezi lokacije kod Štavlja dva puta sa briselskom delegacijom bili na lokaciji, kao i da su zamolili Prištinu da lokaciju bliže obeleže zbog toga što je teren širi.

Ističe i da je davana garancija svedoku da će ostati nepoznat samo da dođe i bliže odredi lokaciju međutim, kako kaže, Priština od tada više nije reagovala.

"Mi smo, čim su se vremenski uslovi stvorili, prema ranije najavljenoj aktivnosti, obavestili prištinsku delegaciju, Eulex, Međunarodni komitet Crvenog krsta, da ćemo za juče biti na lokaciji i početi pretragu lokacije tako da se to juče i desilo. Nas petnaestak je juče bilo na lokaciji, počela je priprema, odnosno čišćenje terena se od juče intenzivno radi i mi ćemo, kako je prištinska strana predložila, 10. maja nastaviti pretragu na lokaciji", kazao je Odalović.

Dodaje da će biti prisutni i eksperti iz Prištine i ukazuje na to da su ih pozvali iz Komisije Vlade Srbije jer žele da proces bude krajnje transparentan.

"Želimo da se odgovorno odnosimo prema ovom osetljivom pitanju. Svaka informacija koja dođe od prištinske strane, koja je iole konkretna, biće u saradnji sa njima proverena odmah, kao što smo postupili i kada smo dobili informaciju za Štavalj. Očekujemo da se i prištinska strana ponaša isto tako jer naši zahtevi godinama stoje i nisu u proceduri", naveo je Odalović.

Komentarišući kritike predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Andina Hotija koji je kritikovao to što se u nekim slučajevima čeka i do godinu i po dana na odgovor u vezi dobijanja satelitskih snimaka nekih lokacija u Srbiji, Odalović kaže da satelitski snimci nisu u nadležnosti Komisije Vlade Srbije, niti u njenom posedu.

"Njih ima NATO i treba NATO da nam ih prosledi ukoliko mogu da pomognu. Za Kiževak smo dobili snimke koji su nam pomogli tako što su nam dali bliža usmerenja i tako smo skratili nekoliko dana od onoga koliko bi nam trebalo da tu lokaciju pretražimo", precizira Odalović.

Navodi da je Priština najmanje pozvana da priča o dinamici jer od zadnjeg sastanka koji je bio u Beogradu 16. aprila prošle godine nije preuzela nijednu aktivnost kako bi istražila jednu od desetak lokacija na Kosovu koje je Komisija Vlade Srbije, kako kaže, dosta dobro identifikovala na bazi svojih izvora, ali i izvora međunarodne dokumentacije.

"Ne znam iz čega se izvode takvi zaključci osim ako to nije nastavak već dobro viđene priče koje i premijer privremenih prištinskih institucija takođe plasira, a to je da on u stvari ne želi da se kroz dijalog išta rešava", navodi Odalović i ukazuje na to da je više od 1.800 slučajeva nestalih rešeno, od kojih je više od 1.500 kosovskih Albanaca, a da su 95 odsto tih rešenih slučajeva, rešeni na osnovu informacija i dokumenata koje je dala Srbija.

"Srbija se odgovorno suočila sa svojim problemima, sve lokacije na kojima smo pronašli kosovske Albance su na bazi informacija dobijenih od naših istražnih organa, ne od bilo koga drugog", naveo je Odalović.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022