Vesti
Hronika

"Očigledno da postoji zainteresovanost da se Oliverovo ubistvo ne reši"

Miroslav Ivanović, brat Olivera, kaže da je optužnica na Kosovu vraćena na doradu tužilaštvu, ali da se u njoj radi o perifernim stvarima koje se dovode u kontekst ubistva, dok se direktno o ubistvu ne sudi. U Beogradu i dalje traje predistražni postupak, neke osobe su saslušavane, a informacije o svemu nije dobio jako dugo.
Miroslav Ivanović (Foto N1)

Ivanović je mišljenja da je sve tako jer i Beogradu i Prištini ne odgovara da se stvari pomere. Ipak, dodaje, u narodu jača Oliverov lik, jer se identifikuju sa tim da bi tako nešto moglo da se desi svakome ko drugačije misli.

Akcijom "Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića" večeras u 19 časova ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu biće obeleženo hiljadu dana od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" u organizaciji Ujedinjene opozicije Srbije.

Ivanović kaže da cela priča oko ubistva jeste kompleksna, ali navodi da očigledno iza toga postoji posebna zainteresovanost da se to ubistvo ne rasvetli, a u svemu tome je, dodaje, i bila motivacija određenih ljudi da ga uklone sa političke scene.

Organi krivićnog progona pokušavaju i rade na otkrivanju ubica i nalogodavaca, ali očigledno to ne daje rezultate ili se do tih rezultata iskreno rečeno ne želi doći, naveo je gostujući u emisiji N1 Studio Live.

Sumnja u iskrenu želju da se razreši ubistvo njegovog brata. Kaže da mu odzvanja to da je hiljadu dana proteklo. "U hiljadu dana bez obzira na složenost tog posla, ja sam čvrsto ubeđen, uostalom i poznajem deo tih procedura koje se daju i imaju potreba da se izvedu, jasno mi je da je sve to moglo mnogo brže i operativnije da se izvede, da se samim tim dođe i do izvršilaca i do nalogodavaca, kao i do svih onih koji su na bilo koji način pomogli u izvršenju tog čina", kazao je Ivanović, koji je inače sudija.

Govoreći o postupku koji se vodi na Kosovu, Ivanović kaže da je podneta optužnica protiv nekoliko lica, ali da je vraćena na Raspravnom veću suda tužilaštvu na doradu. Dodaje da je jedan broj osoba i dalje u pritvoru.

Suština je u tome da se ta lica sumnjiče da su izvršila određena dela vršeći pre dvega svoje službene dužnosti i u tome postoji neka inkriminacija njihovih ponašanja - sve to ima dodirnih tačaka sa ubistvom, ali se ne radi o nalogodavcima, izvršiocima niti direktnim pomagačima u ubistvu, ističe Ivanović. "Radi se o perifernim stvarima, iako ne benignim, i sve to se dovodi u kontekst i pominje se da je to u vezi sa ubistvom, ali se o ubistvu i tim stvarima direktno ne sudi... Zvonko Veselinović, Milan Radoičić oni se pominju u kontekstu rečenica, ali na njih nije usmerena optužnica", kaže Ivanović.

Istraga je vođena pod velom tajne, navodi gost N1 i kaže da njemu liči kao na zamagljivanje javnosti određenim radnjama. "Tom optužnicom nisu obuhvaćena lica koja ja pominjem, a ja sam lično i porodica - mi smo zainteresovani da se ta imena otkriju i pojave u javnosti i privedu pravdi. Imena nalogodavaca, izvršioca i svih pomagača", naveo je gost Ivanović.

Govoreći o postupku u Beogradu kaže da je to predistražni postupak, da su saslušavana neka lica, čak i članovi porodice, ali da misli da se dalje od toga nije odmaklo. Bio sam u specijalnom tužilaštvu i dao izjavu, to je bilo na samom pokretanju postupka i nikad više, rekao je. Upitan kad je poslednji put dobio neke informacije, kaže - jako davno, i ne sećam se kad tačno da vam kažem.

Osvrćući se na nekadašnje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tvrdio da postoje određeni dokazi i da je sklopljena neka priča, da će za sedam dana izaći sa imenima, Ivanović kaže da je sve na tome ostalo. "Deluje mi logično da kada nešto izgovorite da postoji puna svest o tome o čemu se govori, da je to sve do te mere sazrelo, da je potrebno predati ne samo javnosti nego i organima gonjenja, a nažalost ništa od toga - niti se u javnost izašlo sa imenima, niti se bilo šta preduzelo na profesionalnom planu progona svih tih lica", naveo je.

Meni je to ličilo da je to stvar potrebe političkog trenutka, mislim da je to iskorišćeno za dnevno-političke potrebe i ništa dalje od toga, kaže Ivanović. Pominjane su, podseća, dve osobe koje se nisu dovodile u kontekst niti izvršenog dela niti Olivera.

Ivanović kaže da je "veoma razočaran takvim odnosom, utoliko više što i sam ima predstavu o tome šta je moglo i trebalo da se uradi - čime se trenutno raspolaže sa stvarima koje su neophodne za utvrđivanje pune istine".

Ivanović podseća da se to desilo u toku dana, u centru grada, da je bilo okolo svedoka, a da je u pitanju deo grada pokriven kamerama. Kaže da je sve to dovoljno da se sklopi priča, pa čak i taj video nadzor - da niko i ništa ne može da prođe da nije snimljeno i da je potrebno samo jedno pregledanje sveg tog materijala i onda se može doći do nečega za pokretanje, kaže.

Ni Beogradu ni Prištini ne odgovara pokretanje, mislim da je tako, naveo je. "A mislim da bi bilo u interesu i jedne i druge strane da se razreši to ubistvo. Ubistvo je evidentno političko, ima tu političku pozadinu... Jer o Oliveru se ne može govoriti u bilo kom drugom kontekstu izuzev u tome da je političar, da je čovek koji je izražavao svoje misli, svoja razmišljanja, i koji nije hteo da se priključi nikome, upravo iz ideje da niko ne bi mogao uticati na tu njegovu slobodu mišljenja... Drugog razloga nema", ističe Ivanović.

Sve više jača njegov lik u narodu, kao i potreba da se reši sve, rekao je. "Narod vidi nešto više iznad samog Olivera u celoj toj priči... Postoji puna identifikacija između onog što je Olivera zadesilo i nas kao porodicu - i onoga što bi eventualno svaki čovek ove zemlje mogao da doživi, upravo zato što drugačije misli", naglašava.

Kaže da je porodici jako teško, da im nedostaje i da je "teško utoliko više što je u pitanju nasilna smrt i to - zašto".Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020