Vesti
Hronika

Obijene povratničke kuće u selu Novake

U selu Novake kod Prizrena obijeno je 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
Obijene povratničke kuće u selu Novake
Obijene kuće u selu Novake (Foto MZZP)

Kancelarija za KiM: Policija da pronađe počinioce

Povodom obijanja 10 povratničkih kuća u selu Novake reagovala je Kancelarija za KiM, tražeći od policije da odgovorno i profesionalno rade svoj posao i rasvetle slučaj masovne pljačke, navodi se u saopštenju Kancelarije.

"Očekujemo da policija pronađe provalnike i da konačno uspostavi stalno i etnički proporcionalno prisustvo u selu Novake i drugim srpskim sredinama u Metohiji gde se napadi na srpsku imovinu učestalo događaju".

U saopštenju Kancelarija za KiM napominje se da pljačke ovih razmera usled epidemije koronavirusa izazivaju dodatnu zabrinutost.

"Pozivamo sve građane na Кosovu i Metohiju, bez obzira na nacionalnost, da u ovim teškim danima budu jedni drugima na pomoći i usluzi, i da ne dozvole da se sramotni događaji poput ovog ponove", zaključuje se u saopštenju.

Meštani Novaka su primetili da su kuće obijene tokom jučerašnjeg dana, napominje se u saopštenju.

"Nažalost, jutros oko 02.00, grupa od nekoliko provalnika je ponovila isto krivično delo i to je veoma uznemirilo meštane ovog sela. Za sada se ne zna kolika je materijana šteta načinjena u obijenim kućama".

Predstavnik sela Novake, Spasa Andrijević, rekao je da se pored materijalne štete, ovakvim činom ugrožava njihov dalji opstanak u selu Novake, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

”Od 2012. godine krađe su naša svakodnevica, a nadležni organi do danas nisu rasvetlili niti jedan jedini slučaj. Ministarstvo za zajednice i povratak nam je omogućilo povratak na svoja ognjišta i kakve-takve uslove za život ovde. Međutim, kriminal kojem smo konstantno izloženi, nerasvetljavanje krađa i drugih krivičnih dela prosto ubijaju našu volju za daljim opstankom na ovim prostorima”, ističu malobrojni povratnici u selu Novake.

Meštani ovog sela napominju da policijske patrole nisu redovne, a i kada ih ima, one se svode na čisto formalan obilazak sela, a ne na stvarnu nameru da se povratnicima obezbedi sigurnije okruženje.

”U teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije korona virusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Кosovom. Кrajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Кosovu”, poručio je povodom najnovijeg incidenta ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

U saopštenju se napominje, da u selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba i nakon jučerašnje prijave policiji da je 10 kuća u selu obijeno, policija je izvršila uviđaj i pojačala svoje prisustvo u ovom selu.Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020