Vesti
Hronika

Obijene povratničke kuće u selu Novake

U selu Novake kod Prizrena obijeno je 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
Obijene povratničke kuće u selu Novake
Obijene kuće u selu Novake (Foto MZZP)

Kancelarija za KiM: Policija da pronađe počinioce

Povodom obijanja 10 povratničkih kuća u selu Novake reagovala je Kancelarija za KiM, tražeći od policije da odgovorno i profesionalno rade svoj posao i rasvetle slučaj masovne pljačke, navodi se u saopštenju Kancelarije.

"Očekujemo da policija pronađe provalnike i da konačno uspostavi stalno i etnički proporcionalno prisustvo u selu Novake i drugim srpskim sredinama u Metohiji gde se napadi na srpsku imovinu učestalo događaju".

U saopštenju Kancelarija za KiM napominje se da pljačke ovih razmera usled epidemije koronavirusa izazivaju dodatnu zabrinutost.

"Pozivamo sve građane na Кosovu i Metohiju, bez obzira na nacionalnost, da u ovim teškim danima budu jedni drugima na pomoći i usluzi, i da ne dozvole da se sramotni događaji poput ovog ponove", zaključuje se u saopštenju.

Meštani Novaka su primetili da su kuće obijene tokom jučerašnjeg dana, napominje se u saopštenju.

"Nažalost, jutros oko 02.00, grupa od nekoliko provalnika je ponovila isto krivično delo i to je veoma uznemirilo meštane ovog sela. Za sada se ne zna kolika je materijana šteta načinjena u obijenim kućama".

Predstavnik sela Novake, Spasa Andrijević, rekao je da se pored materijalne štete, ovakvim činom ugrožava njihov dalji opstanak u selu Novake, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

”Od 2012. godine krađe su naša svakodnevica, a nadležni organi do danas nisu rasvetlili niti jedan jedini slučaj. Ministarstvo za zajednice i povratak nam je omogućilo povratak na svoja ognjišta i kakve-takve uslove za život ovde. Međutim, kriminal kojem smo konstantno izloženi, nerasvetljavanje krađa i drugih krivičnih dela prosto ubijaju našu volju za daljim opstankom na ovim prostorima”, ističu malobrojni povratnici u selu Novake.

Meštani ovog sela napominju da policijske patrole nisu redovne, a i kada ih ima, one se svode na čisto formalan obilazak sela, a ne na stvarnu nameru da se povratnicima obezbedi sigurnije okruženje.

”U teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije korona virusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Кosovom. Кrajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Кosovu”, poručio je povodom najnovijeg incidenta ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

U saopštenju se napominje, da u selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba i nakon jučerašnje prijave policiji da je 10 kuća u selu obijeno, policija je izvršila uviđaj i pojačala svoje prisustvo u ovom selu.Ostale vesti

“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020