Vesti
Hronika

Obijene dve pravoslavne crkve u opštini Štrpce

Tokom jučerašnjeg dana u selima opštine Štrpce obijene su dve pravoslavne crkve. 
Obijene dve pravoslavne crkve u opštini Štrpce
Crkva Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji (Foto Fejsbuk)

Najpre je u jutarnjim satima registrovano obijanje crkve Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce.

Kako je saopšteno iz Policije, nepoznate osobe obile su crkvu u ovom selu i ukrale nekoliko hiljada dinara.

U sleu Donja Bitinja demolirana su vrata crkve Svetog Dimitrija, međutim, nema podataka da li je nešto odneto iz ovog hrama.

Hramovi SPC na meti su poslednjih nedelja. Prošlog vikenda su obijene crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu u Kosovskom Pomoravlju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da se ovakvim napadom na pravoslavne objekte "nastavlja se negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Кosovu i Metohiji".

Ova institucija Vlade Srbije traži od međunarodnih organizacija i predstavnika vlasti u Prištini da pronađu izvršioce ovih dela i da oni budu adekvatno sankcionisani.

"Posebno zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira. Zbog toga zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Кosovu i Metohiji".Ostale vesti

Pronađena eksplozivna naprava kod Merdara. Kfor izvršio kontrolisanu eksploziju
U blizini administrativnog prelaza Merdare danas je pronađena eksplozivna naprava koja je potom uništena u kontrolisanoj eksploziji od strane Kfora, javili su mediji na albanskom.
  • 08.12.2021
Organizovani i multinacionalni
Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rošića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.
  • 08.12.2021
SAD uvele sankcije Radoičiću i Veselinoviću
Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, javila je Nova.rs.
  • 08.12.2021
U Bošnjačkoj mahali postavljene zastave Albanije i UČK
U naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Кosovske Mitrovice, večeras su postavljene zastave Albanije i UČК, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 06.12.2021
Preminuo Bob Dol
Bivši vođa republikanske većine u američkom Senatu i poslednji iz generacije iz Drugog svetskog rata koji je bio nominovan za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bob Dol preminuo je juče u 98. godini.
  • 06.12.2021
Obijena crkva u Prilužju, polomljena kamera i odneta oprema

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, ranije ove nedelje, tj. između srede i četvrtka dogodila se teška krađa. 

  • 05.12.2021