Vesti
Hronika

Obijene dve pravoslavne crkve u opštini Štrpce

Tokom jučerašnjeg dana u selima opštine Štrpce obijene su dve pravoslavne crkve. 
Obijene dve pravoslavne crkve u opštini Štrpce
Crkva Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji (Foto Fejsbuk)

Najpre je u jutarnjim satima registrovano obijanje crkve Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce.

Kako je saopšteno iz Policije, nepoznate osobe obile su crkvu u ovom selu i ukrale nekoliko hiljada dinara.

U sleu Donja Bitinja demolirana su vrata crkve Svetog Dimitrija, međutim, nema podataka da li je nešto odneto iz ovog hrama.

Hramovi SPC na meti su poslednjih nedelja. Prošlog vikenda su obijene crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu u Kosovskom Pomoravlju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da se ovakvim napadom na pravoslavne objekte "nastavlja se negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Кosovu i Metohiji".

Ova institucija Vlade Srbije traži od međunarodnih organizacija i predstavnika vlasti u Prištini da pronađu izvršioce ovih dela i da oni budu adekvatno sankcionisani.

"Posebno zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira. Zbog toga zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Кosovu i Metohiji".Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021