Vesti
Hronika

Obijene dve pravoslavne crkve u opštini Štrpce

Tokom jučerašnjeg dana u selima opštine Štrpce obijene su dve pravoslavne crkve. 
Obijene dve pravoslavne crkve u opštini Štrpce
Crkva Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji (Foto Fejsbuk)

Najpre je u jutarnjim satima registrovano obijanje crkve Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce.

Kako je saopšteno iz Policije, nepoznate osobe obile su crkvu u ovom selu i ukrale nekoliko hiljada dinara.

U sleu Donja Bitinja demolirana su vrata crkve Svetog Dimitrija, međutim, nema podataka da li je nešto odneto iz ovog hrama.

Hramovi SPC na meti su poslednjih nedelja. Prošlog vikenda su obijene crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu u Kosovskom Pomoravlju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da se ovakvim napadom na pravoslavne objekte "nastavlja se negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Кosovu i Metohiji".

Ova institucija Vlade Srbije traži od međunarodnih organizacija i predstavnika vlasti u Prištini da pronađu izvršioce ovih dela i da oni budu adekvatno sankcionisani.

"Posebno zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira. Zbog toga zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Кosovu i Metohiji".Ostale vesti

Arsenijević postavio novu zastavu na ogradu: Samo protestujemo, bez nasilja

Lider GI "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izveo je mali performans prošetavši Zvečanom sa zastavom na kojoj piše "Samo protestujemo. Bez nasilja", a potom je okačio na metalnu ogradu koja je postavljena kao barikada ispred Opštine Zvečan.

  • 01.06.2023
Manje okupljenih u Zvečanu, večeras moleban za mir

U Zvečanu je situacija mirna, na ulicama oko opštine je i dalje prisutan manji broj građana. Snage Kfora obezbeđuju opštinsku zgradu i nekoliko raskrsnica u gradu.

  • 01.06.2023
Bivši ministar poljoprivrede Nenad Rikalo osuđen na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPZHR) Nenada Rikala, osuđujući ga na tri godine zatvora zbog optužbi za korupciju. Osuđen je i bivši sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi na dve godine i šest meseci.
  • 01.06.2023
KP: Građani da ignorišu poziv na protest u Južnoj Mitrovici
Policija Kosova upoznata je da putem različitih društvenih mreža, ljudi i profila kruže objave kojima se pozivaju građani da učestvuju na navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici i namerom da "marširaju ka severu zemlje", saopštila je kosovska policija.
  • 01.06.2023
Mirno u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je mirna, trenutno nema mnogo okupljenih. Iza ograde sa bodljikavom žicom vidljiv je manji broj vojnika KFOR-a, javlja novinar Kim radija sa lica mesta. 

  • 01.06.2023
Jevtić: Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma
Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce - Brezovica.
  • 31.05.2023