Vesti
Hronika

Obijena crkva u Šilovu

Nepoznati počinioci obili su sinoć crkvu Svetog Marka i tom prilikom ukrali novac iz blagajne i ozvučenje čija je vrednost oko hiljadu evra.
Obijena crkva u Šilovu
Obijena crkva u Šilovu (Foto RTV Puls)

Policija je, po prijavi, izašla na lice mesta i napravila uviđaj. Za provalnicima se traga.

Član Crkvenog odbora Desimir Antanasković iz Šilova kaže da su ovim činom vernici zabrinuti i poniženi.

„Ne znam zašto policija ne uspeva da okrije počinioce, jer nisu samo srpske crkve u Kosovskom Pomoravlju, nego i džamije u okolini na meti provalnika“, kaže Antanasković.

U poslednjih mesec dana, samo u Kosovskom Pomoravlju, obijene su i opljačkane crkve u Gnjilanu, Partešu i Klokotu, kao i u Sirinićkoj župi i na centralnom Kosovu. Do sada niko nije otkriven i uhapšen.

Kancelarija za KiM: Pronaći i kazniti odgovorne za obijanje srpske baštine

Povom obijanja još jedne pravoslavne crkve ovog puta u Šilovu, Kancelarija za KiM izrazila je ogromnu zabrinutost zbog sve učestalijih napada na imovinu SPC.

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima ističe se da je potrebno da se bezbednost crkvene i verske baštine na Кosovu podigne na viši nivo.

"Očekujemo da nadležne institucije u Prištini, kao i međunarodne snage kojima je povereno očuvanje mira i sigurnosti na prostoru Кosova i Metohije, najozbiljnije shvatite seriju napada kojima su izložene srpske crkve", dodaje se u saopštenju.

Ovakvi slučajevi izazvali su nemir među srpskim narodom u pokrajini i zato je neophodno da se hitno i bez odlaganja pronađu i kazne izvršioci ovih zlodela i da se stane na put skrnavljenju srpske verske baštine i obezbedi miran suživot svim vernicima na Кosovu, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021