Vesti
Hronika

Obijena crkva u Šilovu

Nepoznati počinioci obili su sinoć crkvu Svetog Marka i tom prilikom ukrali novac iz blagajne i ozvučenje čija je vrednost oko hiljadu evra.
Obijena crkva u Šilovu
Obijena crkva u Šilovu (Foto RTV Puls)

Policija je, po prijavi, izašla na lice mesta i napravila uviđaj. Za provalnicima se traga.

Član Crkvenog odbora Desimir Antanasković iz Šilova kaže da su ovim činom vernici zabrinuti i poniženi.

„Ne znam zašto policija ne uspeva da okrije počinioce, jer nisu samo srpske crkve u Kosovskom Pomoravlju, nego i džamije u okolini na meti provalnika“, kaže Antanasković.

U poslednjih mesec dana, samo u Kosovskom Pomoravlju, obijene su i opljačkane crkve u Gnjilanu, Partešu i Klokotu, kao i u Sirinićkoj župi i na centralnom Kosovu. Do sada niko nije otkriven i uhapšen.

Kancelarija za KiM: Pronaći i kazniti odgovorne za obijanje srpske baštine

Povom obijanja još jedne pravoslavne crkve ovog puta u Šilovu, Kancelarija za KiM izrazila je ogromnu zabrinutost zbog sve učestalijih napada na imovinu SPC.

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima ističe se da je potrebno da se bezbednost crkvene i verske baštine na Кosovu podigne na viši nivo.

"Očekujemo da nadležne institucije u Prištini, kao i međunarodne snage kojima je povereno očuvanje mira i sigurnosti na prostoru Кosova i Metohije, najozbiljnije shvatite seriju napada kojima su izložene srpske crkve", dodaje se u saopštenju.

Ovakvi slučajevi izazvali su nemir među srpskim narodom u pokrajini i zato je neophodno da se hitno i bez odlaganja pronađu i kazne izvršioci ovih zlodela i da se stane na put skrnavljenju srpske verske baštine i obezbedi miran suživot svim vernicima na Кosovu, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021