Vesti
Hronika

Obijena crkva u Gornjoj Gušterici

U Gornjoj Gušterici predhodne noći obijena je crkva Svete Nedelje, potvrdilo je za RTV Kim više meštana ovog sela u opštini Gračanica. Nepoznati lopovi su iz ovog pravoslavnog hrama odneli novac.
Obijena crkva u Gornjoj Gušterici
Crkva Svete Nedelje (Foto Fejsbuk Gornja Gušterica)

U ovom trenutku nije poznato da li je napravljena druga šteta.

Na licu mesta su pripadnici Kosovske policije koji obavljaju uviđaj u prisustvu lokalnog paroha protojereja Zorana Filipovića.

Provalu si primetili građani koji su jutros krenuli u nabavku namirnica u marketu koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve. Oni su odmah obavestili nadležne.

Ovo je inače, peta pravoslavna crkva u srpskim sredinama koja je obijena u proteklih desetak dana. Na Zadušnice su obijeni hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a prošlog vikenda crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Popović osudio obijanje crkve u Gornjoj Gušterici

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je obijanje crkve u Gornjoj Gušterici i od nadležnih organa zatražio da što pre odgovorni budu pronađeni i kažnjeni.

„Nedopustivo je i sramno napadati svetinje i zato od nadležnih organa očekujemo da što pre pronađu počinioce. To bi značilo crkvi, narodu, poboljšalo bezbednost, sprečilo da se ovakve stvari ponovo dese. Svi znamo koliko crkva znači narodu i ovo neko radi sa namerom. Ovo je peta crkva koja je za kratko vreme obijena širom Кosova. Organi moraju brže da rade na pronalaženju počinioca i ne smeju dopustiti da se svetinje skrnave“, kazao je Popović.

Popović je dodao da provalnici ovakvim činovima štete crkvi i prave materijalnu štetu, "koja je obično veća od odnetog novca".

Predsednik Popović, crkvu je obišao u pratnji predsednika Privremenog organa opštine Lipljan Zlatka Lazića.Ostale vesti

Pronađena eksplozivna naprava kod Merdara. Kfor izvršio kontrolisanu eksploziju
U blizini administrativnog prelaza Merdare danas je pronađena eksplozivna naprava koja je potom uništena u kontrolisanoj eksploziji od strane Kfora, javili su mediji na albanskom.
  • 08.12.2021
Organizovani i multinacionalni
Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rošića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.
  • 08.12.2021
SAD uvele sankcije Radoičiću i Veselinoviću
Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, javila je Nova.rs.
  • 08.12.2021
U Bošnjačkoj mahali postavljene zastave Albanije i UČK
U naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Кosovske Mitrovice, večeras su postavljene zastave Albanije i UČК, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 06.12.2021
Preminuo Bob Dol
Bivši vođa republikanske većine u američkom Senatu i poslednji iz generacije iz Drugog svetskog rata koji je bio nominovan za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bob Dol preminuo je juče u 98. godini.
  • 06.12.2021
Obijena crkva u Prilužju, polomljena kamera i odneta oprema

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, ranije ove nedelje, tj. između srede i četvrtka dogodila se teška krađa. 

  • 05.12.2021