Vesti
Hronika

Obijena crkva u Gornjoj Gušterici

U Gornjoj Gušterici predhodne noći obijena je crkva Svete Nedelje, potvrdilo je za RTV Kim više meštana ovog sela u opštini Gračanica. Nepoznati lopovi su iz ovog pravoslavnog hrama odneli novac.
Obijena crkva u Gornjoj Gušterici
Crkva Svete Nedelje (Foto Fejsbuk Gornja Gušterica)

U ovom trenutku nije poznato da li je napravljena druga šteta.

Na licu mesta su pripadnici Kosovske policije koji obavljaju uviđaj u prisustvu lokalnog paroha protojereja Zorana Filipovića.

Provalu si primetili građani koji su jutros krenuli u nabavku namirnica u marketu koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve. Oni su odmah obavestili nadležne.

Ovo je inače, peta pravoslavna crkva u srpskim sredinama koja je obijena u proteklih desetak dana. Na Zadušnice su obijeni hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a prošlog vikenda crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Popović osudio obijanje crkve u Gornjoj Gušterici

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je obijanje crkve u Gornjoj Gušterici i od nadležnih organa zatražio da što pre odgovorni budu pronađeni i kažnjeni.

„Nedopustivo je i sramno napadati svetinje i zato od nadležnih organa očekujemo da što pre pronađu počinioce. To bi značilo crkvi, narodu, poboljšalo bezbednost, sprečilo da se ovakve stvari ponovo dese. Svi znamo koliko crkva znači narodu i ovo neko radi sa namerom. Ovo je peta crkva koja je za kratko vreme obijena širom Кosova. Organi moraju brže da rade na pronalaženju počinioca i ne smeju dopustiti da se svetinje skrnave“, kazao je Popović.

Popović je dodao da provalnici ovakvim činovima štete crkvi i prave materijalnu štetu, "koja je obično veća od odnetog novca".

Predsednik Popović, crkvu je obišao u pratnji predsednika Privremenog organa opštine Lipljan Zlatka Lazića.Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
  • 17.03.2023