Vesti
Hronika

Obijena crkva u Gornjoj Gušterici

U Gornjoj Gušterici predhodne noći obijena je crkva Svete Nedelje, potvrdilo je za RTV Kim više meštana ovog sela u opštini Gračanica. Nepoznati lopovi su iz ovog pravoslavnog hrama odneli novac.
Obijena crkva u Gornjoj Gušterici
Crkva Svete Nedelje (Foto Fejsbuk Gornja Gušterica)

U ovom trenutku nije poznato da li je napravljena druga šteta.

Na licu mesta su pripadnici Kosovske policije koji obavljaju uviđaj u prisustvu lokalnog paroha protojereja Zorana Filipovića.

Provalu si primetili građani koji su jutros krenuli u nabavku namirnica u marketu koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve. Oni su odmah obavestili nadležne.

Ovo je inače, peta pravoslavna crkva u srpskim sredinama koja je obijena u proteklih desetak dana. Na Zadušnice su obijeni hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a prošlog vikenda crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Popović osudio obijanje crkve u Gornjoj Gušterici

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je obijanje crkve u Gornjoj Gušterici i od nadležnih organa zatražio da što pre odgovorni budu pronađeni i kažnjeni.

„Nedopustivo je i sramno napadati svetinje i zato od nadležnih organa očekujemo da što pre pronađu počinioce. To bi značilo crkvi, narodu, poboljšalo bezbednost, sprečilo da se ovakve stvari ponovo dese. Svi znamo koliko crkva znači narodu i ovo neko radi sa namerom. Ovo je peta crkva koja je za kratko vreme obijena širom Кosova. Organi moraju brže da rade na pronalaženju počinioca i ne smeju dopustiti da se svetinje skrnave“, kazao je Popović.

Popović je dodao da provalnici ovakvim činovima štete crkvi i prave materijalnu štetu, "koja je obično veća od odnetog novca".

Predsednik Popović, crkvu je obišao u pratnji predsednika Privremenog organa opštine Lipljan Zlatka Lazića.Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021