Vesti
Hronika

Obijena crkva u Gornjoj Gušterici

U Gornjoj Gušterici predhodne noći obijena je crkva Svete Nedelje, potvrdilo je za RTV Kim više meštana ovog sela u opštini Gračanica. Nepoznati lopovi su iz ovog pravoslavnog hrama odneli novac.
Obijena crkva u Gornjoj Gušterici
Crkva Svete Nedelje (Foto Fejsbuk Gornja Gušterica)

U ovom trenutku nije poznato da li je napravljena druga šteta.

Na licu mesta su pripadnici Kosovske policije koji obavljaju uviđaj u prisustvu lokalnog paroha protojereja Zorana Filipovića.

Provalu si primetili građani koji su jutros krenuli u nabavku namirnica u marketu koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve. Oni su odmah obavestili nadležne.

Ovo je inače, peta pravoslavna crkva u srpskim sredinama koja je obijena u proteklih desetak dana. Na Zadušnice su obijeni hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a prošlog vikenda crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Popović osudio obijanje crkve u Gornjoj Gušterici

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je obijanje crkve u Gornjoj Gušterici i od nadležnih organa zatražio da što pre odgovorni budu pronađeni i kažnjeni.

„Nedopustivo je i sramno napadati svetinje i zato od nadležnih organa očekujemo da što pre pronađu počinioce. To bi značilo crkvi, narodu, poboljšalo bezbednost, sprečilo da se ovakve stvari ponovo dese. Svi znamo koliko crkva znači narodu i ovo neko radi sa namerom. Ovo je peta crkva koja je za kratko vreme obijena širom Кosova. Organi moraju brže da rade na pronalaženju počinioca i ne smeju dopustiti da se svetinje skrnave“, kazao je Popović.

Popović je dodao da provalnici ovakvim činovima štete crkvi i prave materijalnu štetu, "koja je obično veća od odnetog novca".

Predsednik Popović, crkvu je obišao u pratnji predsednika Privremenog organa opštine Lipljan Zlatka Lazića.Ostale vesti

Izvršen pretres u Rudaru i Zvečanu u vezi sa događajima u Banjskoj, nema uhapšenih
Pripadnici Kosovske policije izvršili su danas u kasnim poslepodnevnim časovima pretres u dve kuće u opštini Zvečan, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.
  • 04.10.2023
KP: Uhapšene dve osobe zbog prodaje oružja
Dve osobe iz Peći se sumnjiče za krivično delo uvoz, izvoz, snabdevanje, prevoz, proizvodnja, neovlašćena razmena, posredovanje ili prodaja oružja ili eksploziva, saopšteno je medijima iz Kosovske policije.
  • 04.10.2023
Federalna uprava policije BIH o navodima da je Radoičić kupovao oružje u Tuzli

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo da je Milan Radoičić kupovao oružje u Tuzli, a isto mu bilo transportovano u Beograd odakle ga je prenosio na Kosovo, oglasila se i Federalna uprava policije za N1 Sarajevo.

  • 04.10.2023
Pretraga terena u Banjskoj i dalje traje

Policija Kosova i dalje sprovodi pretragu terena u Banjskoj. Situacija na severu Kosova je mirna.

  • 04.10.2023
Više javno tužilaštvo najavilo žalbu na sudsku odluku o puštanju Radoičića

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu će se žaliti na odluku suda o neodređivanju pritvora Milanu Radoičiću koji se tereti za više krivićnih dela u vezi oružanog sukoba, 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova.

  • 04.10.2023
Radoičić pušten iz pritvora, zabranjen mu odlazak na Kosovo
Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja okrivljenog Milana Radoičića o razlozima za određivanje pritvora, odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora usled opasnosti od bekstva, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.
  • 04.10.2023