Vesti
Hronika

Obeležena sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića

Parastosom na groblju u Gračanici obeležena je sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića.
Obeležena sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića
Parastos na groblju u Gračanici (Foto Kim)

Na današnji dan pre sedamnaest godina ispred kioska brze hrane u Gračanici ubijen je sedamnaestogodišnji Dimitirije Popović. Na gračaničkom groblju služen je parastos kome su prisustvovali rodbina, drugovi, prijatelji i građani. 

Ispred spomen kapele u centru Gračanice posvećene ubijenom Dimitriju Popoviću, pesnik Ratko Popović istakao je da je Dimitrije otišao u Carstvo nebesko da svedoči o usudu i teškoj tragediji srpskog naroda na Kosovu.

„Mita je gore (Carstvo nebesko) vojnik, čovek koji je u stroju našeg velikog svetitelja Svetog Save, i sigurno je da se gore kao vojnik bori za našu istinu i stvarnost, sa još mnogo mladih ljudi koji su na pravdi Boga stradali nevini, a on je kao dečak te večeri izašao iz svoje kuće da se proveseli sa svojim društvom i pred samo zoru završio je svoj mladi život“, kazao je Popović.

Dimitrije je bio nasmejano dete, voleo je život, rekla je njegova majka Jorgovanka Popović.

„Velika bol, velika tuga koja nikad ne prolazi. Da se moje srce otvori da vidite koliki je to bol, to je bol jači od svega. Roditi dete, podizati, školovati, učiti ga da voli narod, bez obzira na nacionalnost, proterani iz Prištine i došli u Gračanicu... Došli su Albanci i pucali u decu Gračanice, i tako je moj Dimitrije stradao, hvala Bogu što su druga deca ostala živa. Bol će trajati sve dok sam živa. Bolje da su te večeri popili piće, zajedno večerali, ti Albanci i moj Dimitrije, nego što su pucali u decu Gračanice“, kazala je Jorgovanka kroz suze.

Srđan Popović, brat ubijenog Dimitrija, istakao je da je svake godine bol sve teža. 

„Obaveza svih nas je da se sećamo našeg Dimitrija, ali i onog ludog vremena kada su se dešavale strašne stvari. Od tog 17. marta 2004. godine upozoravali smo međunardonu zajednicu i Kfor da situacija nije dobra ali ta naša mišljenja niko nije uslišio i desio se taj stravični 5. jun. Naša je obaveza je da ga se sećamo, on će uvek biti jedan od nas, i ostaće opomena budućem vremenu“, kazao je Popović.

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović, učenik Medicinske škole, ubijen je kada je napadač, koji se nalazilo u automobilu marke Audi, pucao na njega, dok se, sa još trojicom svojih drugova, nalazio ispred kioska brze hrane. Sem Dimitrija, koji je pogođen u glavu, u predelu potiljka i koji je odmah podlegao povredama, nije bilo drugih nastradalih.

Za ubistvo Dimitrija Popovića optuženi su Albanci iz Prištine, Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.

U znak sećanja na Dimitrija, u Gračanici se održava memorijalni turnir u fudbalu, a najuspešnijem mladom stvaraocu Likovne kolonije u okviru Vidovdanskih svečanosti dodeljuje se nagrada „Dimitrije Popović“.  Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021