Vesti
Hronika

Obeležena sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića

Parastosom na groblju u Gračanici obeležena je sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića.
Obeležena sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića
Parastos na groblju u Gračanici (Foto Kim)

Na današnji dan pre sedamnaest godina ispred kioska brze hrane u Gračanici ubijen je sedamnaestogodišnji Dimitirije Popović. Na gračaničkom groblju služen je parastos kome su prisustvovali rodbina, drugovi, prijatelji i građani. 

Ispred spomen kapele u centru Gračanice posvećene ubijenom Dimitriju Popoviću, pesnik Ratko Popović istakao je da je Dimitrije otišao u Carstvo nebesko da svedoči o usudu i teškoj tragediji srpskog naroda na Kosovu.

„Mita je gore (Carstvo nebesko) vojnik, čovek koji je u stroju našeg velikog svetitelja Svetog Save, i sigurno je da se gore kao vojnik bori za našu istinu i stvarnost, sa još mnogo mladih ljudi koji su na pravdi Boga stradali nevini, a on je kao dečak te večeri izašao iz svoje kuće da se proveseli sa svojim društvom i pred samo zoru završio je svoj mladi život“, kazao je Popović.

Dimitrije je bio nasmejano dete, voleo je život, rekla je njegova majka Jorgovanka Popović.

„Velika bol, velika tuga koja nikad ne prolazi. Da se moje srce otvori da vidite koliki je to bol, to je bol jači od svega. Roditi dete, podizati, školovati, učiti ga da voli narod, bez obzira na nacionalnost, proterani iz Prištine i došli u Gračanicu... Došli su Albanci i pucali u decu Gračanice, i tako je moj Dimitrije stradao, hvala Bogu što su druga deca ostala živa. Bol će trajati sve dok sam živa. Bolje da su te večeri popili piće, zajedno večerali, ti Albanci i moj Dimitrije, nego što su pucali u decu Gračanice“, kazala je Jorgovanka kroz suze.

Srđan Popović, brat ubijenog Dimitrija, istakao je da je svake godine bol sve teža. 

„Obaveza svih nas je da se sećamo našeg Dimitrija, ali i onog ludog vremena kada su se dešavale strašne stvari. Od tog 17. marta 2004. godine upozoravali smo međunardonu zajednicu i Kfor da situacija nije dobra ali ta naša mišljenja niko nije uslišio i desio se taj stravični 5. jun. Naša je obaveza je da ga se sećamo, on će uvek biti jedan od nas, i ostaće opomena budućem vremenu“, kazao je Popović.

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović, učenik Medicinske škole, ubijen je kada je napadač, koji se nalazilo u automobilu marke Audi, pucao na njega, dok se, sa još trojicom svojih drugova, nalazio ispred kioska brze hrane. Sem Dimitrija, koji je pogođen u glavu, u predelu potiljka i koji je odmah podlegao povredama, nije bilo drugih nastradalih.

Za ubistvo Dimitrija Popovića optuženi su Albanci iz Prištine, Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.

U znak sećanja na Dimitrija, u Gračanici se održava memorijalni turnir u fudbalu, a najuspešnijem mladom stvaraocu Likovne kolonije u okviru Vidovdanskih svečanosti dodeljuje se nagrada „Dimitrije Popović“.  Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021