Vesti
Hronika

Obeležena sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića

Parastosom na groblju u Gračanici obeležena je sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića.
Obeležena sedamnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića
Parastos na groblju u Gračanici (Foto Kim)

Na današnji dan pre sedamnaest godina ispred kioska brze hrane u Gračanici ubijen je sedamnaestogodišnji Dimitirije Popović. Na gračaničkom groblju služen je parastos kome su prisustvovali rodbina, drugovi, prijatelji i građani. 

Ispred spomen kapele u centru Gračanice posvećene ubijenom Dimitriju Popoviću, pesnik Ratko Popović istakao je da je Dimitrije otišao u Carstvo nebesko da svedoči o usudu i teškoj tragediji srpskog naroda na Kosovu.

„Mita je gore (Carstvo nebesko) vojnik, čovek koji je u stroju našeg velikog svetitelja Svetog Save, i sigurno je da se gore kao vojnik bori za našu istinu i stvarnost, sa još mnogo mladih ljudi koji su na pravdi Boga stradali nevini, a on je kao dečak te večeri izašao iz svoje kuće da se proveseli sa svojim društvom i pred samo zoru završio je svoj mladi život“, kazao je Popović.

Dimitrije je bio nasmejano dete, voleo je život, rekla je njegova majka Jorgovanka Popović.

„Velika bol, velika tuga koja nikad ne prolazi. Da se moje srce otvori da vidite koliki je to bol, to je bol jači od svega. Roditi dete, podizati, školovati, učiti ga da voli narod, bez obzira na nacionalnost, proterani iz Prištine i došli u Gračanicu... Došli su Albanci i pucali u decu Gračanice, i tako je moj Dimitrije stradao, hvala Bogu što su druga deca ostala živa. Bol će trajati sve dok sam živa. Bolje da su te večeri popili piće, zajedno večerali, ti Albanci i moj Dimitrije, nego što su pucali u decu Gračanice“, kazala je Jorgovanka kroz suze.

Srđan Popović, brat ubijenog Dimitrija, istakao je da je svake godine bol sve teža. 

„Obaveza svih nas je da se sećamo našeg Dimitrija, ali i onog ludog vremena kada su se dešavale strašne stvari. Od tog 17. marta 2004. godine upozoravali smo međunardonu zajednicu i Kfor da situacija nije dobra ali ta naša mišljenja niko nije uslišio i desio se taj stravični 5. jun. Naša je obaveza je da ga se sećamo, on će uvek biti jedan od nas, i ostaće opomena budućem vremenu“, kazao je Popović.

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović, učenik Medicinske škole, ubijen je kada je napadač, koji se nalazilo u automobilu marke Audi, pucao na njega, dok se, sa još trojicom svojih drugova, nalazio ispred kioska brze hrane. Sem Dimitrija, koji je pogođen u glavu, u predelu potiljka i koji je odmah podlegao povredama, nije bilo drugih nastradalih.

Za ubistvo Dimitrija Popovića optuženi su Albanci iz Prištine, Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.

U znak sećanja na Dimitrija, u Gračanici se održava memorijalni turnir u fudbalu, a najuspešnijem mladom stvaraocu Likovne kolonije u okviru Vidovdanskih svečanosti dodeljuje se nagrada „Dimitrije Popović“.  Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022