Vesti
Hronika

Obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja u Kosovskoj Mitrovici

Parastosom, polaganjem cveća i odavanjem pošte stradalima, u Kosovskoj Mitrovici je obeležena dvadesettreća godišnjica od početka NATO bombardovanja.
Obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja u Kosovskoj Mitrovici
Sa godišnjice obeležavanja Nato bombardovanja (Foto Radio Kontakt plus)

Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja počelo je 8.00, parastosom žrtvama, koji je služen u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Potom su, simbolično, u 12.44, položeni venci na “Spomenik istine” u blizini glavnog ibarskog mosta.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga, Vučina Janković, predstavnici SUBNOR-a i drugi.

Predsednik SUBNOR-a Kosovska Mitrovica, Slobodan Bogićević, podsetio je na to da je bombardovanje SRJ trajalo 78 dana i ocenio da je to bila brutalna i sramna agresija zemalja NATO pakta, te da se to ne sme zaboraviti.

„Zašto je poveden taj mali svetski rat protiv slobodarske Srbije? Lagali su i varali svetsko javno mnjenje pod izgovorom da se na KiM dešava humanitarna katastrofa, u stvari se desila oružana pobuna Albanaca protiv sopstvene države zbog kako oni kažu, kršenja njihovih ljudskih prava od strane Srbije. Ti isti sada nama zabranjuju da glasamo za našu Srbiju, za naše KiM“, istakao je Bogićević.

"Spomenik istine" u blizini ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici, postavljen sredinom 2007. godine, posvećen je poginulima u NATO bombardovanju i žrtvama OVK.

Spomenik je visok 6 metara, sa kupolom na kojoj je krst sa četiri ikone Belog anđela, a ispisana su imena žrtava iz regiona Mitrovice.

 Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022