Vesti
Hronika

Obeležavanje godišnjice pogroma u Gračanici: Obnova uvek nađe put

Parastos u manastiru Gračanica povodom obeležavanja 19. godišnjice martovskog pogroma služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sveštenstvo eparhije. U Galeriji Doma kulture je otvorena izložba slika nastalih tokom Likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2022".

Obeležavanje godišnjice pogroma u Gračanici: Obnova uvek nađe put
Okupljeni ispred manastira Gračanica nakon služenja parastosa stradalima u martovskom pogromu (Foto Kim)

Pomenu su prisustvovali članovi porodica stradalih Srba, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, načelnik kosovskog okruga Srđan Popović, predstavnici lokalne samouprave i građani.

Nakon parastosa, okupljeni su od manastira Gračanica prošetali do Doma kulture gde su ispred instalacije MISSING, na kojoj su fotografije kidnapovanih i nestalih lica, položili bele ruže.

U Galeriji Doma kulture „Gračanica“ vikarni episkop novobrdski Ilarion je otvorio izložbu „Jesen u Prizrenu 2022“ nastalu tokom novembra prošle godine u manastiru Svetih Arhagnela koji je teško postradao u pogromu.

„Evo nas sabranih ovde u dan obnove, iako je povod događaj koji je vezan za rušenje, čemer, ubistva, progon i stradanje. Odgovor onih koji su baštenici kosovskog zaveta je ovaj: ’Mi se carstvom nebeskim borimo protiv rugla koje nudi ovaj svet, koje u zlu leži, iako stvoren kao dobar, jer sve beše dobro od početka’. Zahvaljujući nama i našim promašajima ovaj svet je takav, da možemo da kažemo za njega da u zlu leži. Naše je ovde da se na Kosovu i Metohiji borimo za ono što je carstvo nebesko i zato sam danas ovde sa vama da učestvujem u obnovi lepotom“, kazao je on.

Vikar patrijarha srpskog Porfirija se zahvalio svima koji, kako je rekao, „ulažu trud da u ova teška vremena na strašnom mestu postojimo“.

„Pre svega, njegovom preosveštenstvu episkopu Teodosiju koji ne govori mnogo ali radi mnogo, plodovi njegovog rada i truda su vidljivi i svedoče da mi ovde ostajemo. Danas smo okruženi lepotom koja je iznikla baš na onom mestu gde obnova nije dozvoljena. U mestu Svetih Arhangela, u manastiru koji je stradao, koji je rušen, gde neka administracija ne dozvoljava da se nastavi sa tom obnovom. Ali, obnova nađe svoj put, evo ove slike, ova poezija u bojama, to je izraz obnove koja se dešava i koja je nezaustavljiva“, rekao je episkop novobrdski Ilarion.

Učesnici Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2022“ bili su istaknuti umetnici iz Srbije i regiona, a prisutnima se obratila slikarka Vlatka Milenković iz Despotovca.

„Naše svetinje koje su nas sve inspirisale, duh koji smo dobili i poneli sa sobom nikada nećemo zaboraviti. Osećanja ogromne ljubavi u ovom trenutku, sećanja od pre par meseci iz Svetih Arhangela čini me nezmerno srećnom i bogatom zato što sam provela ovde kod vas određeno vreme i što ću želeti da se ponovo vratim. Ja mislim da svi osećamo neizmernu tugu i ljubav na neki način i ono što bih ja mogla da kažem u naše ime slikara je da smo bili neizmerno inspirisani i naklonjeni duhovnošću koju samo mogu svetinje sa Kosova da nam daju“, kazala je ona.

Program obeležavanja godišnjice martovskog pogroma nastavljen je svečanom akademijom posvećenom ovom događaju.

Organizatori obeležavanja su Kancelarija za KiM, Dom kulture "Gračanica", Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosvsko-metohijska i Uduženje porodica "Kosmetski stradalnici".Ostale vesti

Obeležavanje 24 godišnjice NATO bombardovanja

U petak 24. marta navršavaju se 24 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. Godišnjica će biti obeležena u Gračanici.

  • 21.03.2023
Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023