Vesti
Hronika

NVO „Žensko pravo“ ohrabruje žrtve da prijave nasilje

Zbog novonastalih okolnosti koje je izazvala pandemija koronavirusa, srpkinje na severu Kosova dodatno su izložene nasilju u porodici. Iz tog razloga NVO “Žensko pavo” je iniciralo uspostavljanje protokola za zbrinjavanje žrtava i njihove dece iz okruženja gde su zlostavljani, saopšteno je iz ove organizacije.
NVO „Žensko pravo“ ohrabruje žrtve da prijave nasilje
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

“U okviru protokola, NVO `Žensko pravo` pruža prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja i decu svedoke do 24 sata. U tom periodu sa policijom će se napraviti individualni bezbednosni plan i organizaovati prebačaj u sigurnu kuću `Ženski inkluzivni centar`”, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopšteju se takođe podseća da je praksa pokazala kako je prijavljivanje nasilja u toku pandemije Kovid-19 povećano u svetu, ali i na Kosovu, ali da to nije slučaj na severu Kosova.

“Naša organizacija pokrenula je kampanju sa informacijama gde žrtve mogu da se jave, u cilju ohrabrivanja prijavljivanja nasilja”, dodaje se.Ostale vesti

Grupa albanskih mladića skinula tablu ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića"  na kratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,, Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020
Kamenovana kuća povratnika u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su kasno sinoć kuću povratnika Žarka Zarića u selu Ljubožda kod Istoka.
  • 27.05.2020