Vesti
Hronika

NVO „Žensko pravo“ ohrabruje žrtve da prijave nasilje

Zbog novonastalih okolnosti koje je izazvala pandemija koronavirusa, srpkinje na severu Kosova dodatno su izložene nasilju u porodici. Iz tog razloga NVO “Žensko pavo” je iniciralo uspostavljanje protokola za zbrinjavanje žrtava i njihove dece iz okruženja gde su zlostavljani, saopšteno je iz ove organizacije.
NVO „Žensko pravo“ ohrabruje žrtve da prijave nasilje
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

“U okviru protokola, NVO `Žensko pravo` pruža prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja i decu svedoke do 24 sata. U tom periodu sa policijom će se napraviti individualni bezbednosni plan i organizaovati prebačaj u sigurnu kuću `Ženski inkluzivni centar`”, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopšteju se takođe podseća da je praksa pokazala kako je prijavljivanje nasilja u toku pandemije Kovid-19 povećano u svetu, ali i na Kosovu, ali da to nije slučaj na severu Kosova.

“Naša organizacija pokrenula je kampanju sa informacijama gde žrtve mogu da se jave, u cilju ohrabrivanja prijavljivanja nasilja”, dodaje se.Ostale vesti

Obijena kuća u Donjoj Gušterici
Lopovi su sinoć oko 21 čas upali u kuću M. Filipovića u Donjoj Gušterici i odneli zlato u vrednosti oko 3.000 evra i 400 evra u kešu.
  • 27.09.2020
Odlazak Bogoljuba Marinkovića Bogija
Danas je u Gračanici sahranjen Bogoljub Bogi Marinković (1959-2020) istaknuti član Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, glumac amater, aktivista u pozorišnom amaterizmu i radnik Doma kulture „Gračanica“.
  • 26.09.2020
Radnik Trepče preminuo usled teških povreda
Jedan radnik RMHK "Trepča" u Leposaviću, preminuo je danas nakon što je teško povređen mašinom za rad.
  • 25.09.2020
Napeto ispred kancelarije veterana OVK
Nakon današnjeg hapšenja lidera ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, ispred kancelarije ovog udruženja okupio se veći broj ljudi, a situacija je iz časa u čas sve napetija, prenosi Reporteri.
  • 25.09.2020
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020