Vesti
Hronika

Novo trovanje pasa u K.Mitrovici, Šapa poziva na oprez

U Kosovskoj Mitrovici tokom vikenda počela je nova serija masovnog trovanja pasa. Njihova beživotna tela pronađena su na više različitih prometnih lokacija u gradu, pa čak i kod jedne od osnovnih škola, saopštilo je Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“. 
Novo trovanje pasa u K.Mitrovici, Šapa poziva na oprez
Deca uputila poruku protiv trovanja pasa (Foto Udruženje za zaštitu životinja ''Šapa'')

Iz ovog udruženja apeluju na građane da budu oprezni, uz naznaku da otrov koji se ostavlja na ulici nije vidljiv kao pre, već da je bezbojan. Naznačili su i da su dobijali informacije od građana, koji su imali kontakt sa otrovom, da su primetili neuobičajene reakcije po telu.

„Poštovani građani i ljubitelji životinja!!! Trovanje se nastavlja, MOLIMO VAS NE IZVODITE VAŠE PSE, a ako ste u mogućnosti sklonite i napuštene pse, pustite ih makar u hodnik!!! Uključite kamere na telefonima, i sve što vidite sumnjivo SNIMITE i POŠALJITE NAM U INBOKS!!! Otrovani psi su na putu ka veterinaru, neki od njih su nažalost u velikim mukama napustili ovaj svet!!! OPREZ!!“, poručili su iz Šape u jednoj od objava na Fejsbuku.

Tela pasa pronađena su kod Tehničke škole, teretane „Technogym“, u blizini glavnog mosta, kod kafića „Dolče vita“ i „Ekskluziv“, OŠ „Branko Radičević“ i „Žuti stub“.

Iz Šape upozoravaju da ovoga puta nije u pitanju otrov „furadan“, već otrov koji je drugačiji i bezbojan.

„OPREZ! Otrov koji je korišćen izaziva pečenje i svrab po koži…“, poručili su iz Šape i naglasili da su uzorci poslati na analizu, te da će podatke o ovoj vrsti otrova imati uskoro.

U jednom od postova na Fejsbuku, objasnili su i opasnosti ovog otrova, navodeći njegovo kruženje u prirodi.

„Proces kruženja otrova u prirodi!! Mačka koja je došla u dodir sa otrovanim golubom, a onda pacov koji je došao u kontakt sa sada već otrovanom mačkom i tako redom. Od životinja do biljaka, vaših cipela, do smokija sa poda!“, poručuju iz ovog udruženja.

Iz Šape upozoravaju i da dobijaju poruke u kojima pojedini građani i volonteri, a usled kontakta sa ovim otrovom – imaju neuobičajene reakcije po telu.

„Građani i volonteri javljaju nam se u inboks da imaju neuobičajene reakcije po delovima tela koji su bili u kontaktu sa otrovom!! Ne znamo o kom otrovu se radi, nismo se susretali sa njim. MOLIMO DA SE OBAVEZNO JAVE LEKARU SVI KOJI SU IMALI KONTAKT SA OTROVOM. Čak i ako ste samo prošli tuda, možete ga na cipelama uneti u kuću i ugroziti vašu porodicu!!“

Apelovali su na građane, da ukoliko imaju bilo kakve informacije o ovoj novoj seriji trovanja – da im se jave na društvenim mrežama.

„Dragi sugrađani, ukoliko ste čuli ili videli nešto vezano za trovanje pasa, imate snimak sa sigurnosne kamere, ili bilo kakvu informaciju, molimo pošaljite nam u inboks„, apelovali su iz Šape.

Najavili su i prijavu u vezi trovanja u prethodna tri dana.

Performansom da se sa trovanjem mitrovačkih pasa prestane, poruku su poslali i najmlađi građani Kosovske Mitrovice.

„ODRASLI, UČITE OD SVOJE DECE! Ako vam nije žao životinja, sažalite se bar na dečija osećanja. Deco, na vama svet ostaje, molimo vas, učinite da bude bolji!!!“

O uličnim psima već godinama brinu u Šapi, uz pomoć većeg broja građana i dece, uključujući i obaveznu sterilizaciju. Hrane ih, leče, doniraju novac za lekove i saniranje povreda. Istovremeno, na drugoj strani, znatan je broj i onih koji pokazuju animozitet, ili strah prema uličnim ljubimcima, ali ne mali broj je i onih koji svoje kućne pse takođe izbace na ulicu.

Najnovije trovanje pasa je samo jedno u nizu tokom godina u Kosovskoj Mitrovici. Poslednji slučaj zabeležen je sredinom septembra prošle godine, kada je, kako je tada saopštila Šapa, otrovano pet pasa i jedno štene na različitim lokacijama u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Iako je više puta prijavljivano trovanje i ubijanje pasa, Kosovska policija u javnost nije izašla sa epilogom rešenih slučajeva do sada. U prošlosti su psi ubijani i vatrenim oružjem.

Maltretiranje životinja je krivično delo. Psi su domaće životinje, žive sa ljudima i oko ljudi. Psi nisu divlje životinje koje iz divljine dolaze u naselja i nastanjuju se na ulicama. Njih na ulice izbacuju ljudi. Napušteni psi su psi koje je neko napustio ili potomci pasa koje su vlasnici izbacili, a nisu sterilisali.Ostale vesti

KP: Uhapšen Srbin za paljenje automobila u Zubinom Potoku

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarac M.B. (36) srpske nacionalnosti za koga se sumnja da je zapalio automobile sa "RKS" tablicama u opštini Zubin Potok.

  • 01.04.2023
U Leposaviću zapaljena tri automobila
U Leposaviću su posle ponoći nepoznata lica zapalila tri automobila koja pripadaju građanima srpske nacionalnosti, saopštila je kosovska policija.
  • 01.04.2023
Bivši predsednik opštine Klokot oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja
Saša Mirković, bivši predsednik opštine Klokot, zajedno sa Zećirom Seljimijem, Nebahate Pirom i Strahinjom Stevićem, odlukom Vrhovnog suda Kosova, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja.
  • 31.03.2023
„Najmanje 158 ubijenih i nestalih novinara 1991-1995. u bivšoj Jugoslaviji“
Na prostoru nekadašnje Jugoslavije ima 158 slučajeva ubijenih i nestalih novinara od od 1991. do 1995. godine, ali podaci novinarskih udruženja pokazuju da to nije konačan broj, rečeno je na Konferenciji Udruženja novinara Srbije (UNS) "Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine".
  • 31.03.2023
Učestale krađe: Ugrožena bezbednost građana, traži se smena komandira
Nakon nekoliko krađa koje su zabeležene tokom prošle i ove nedelje u Opštini Gračanica održana je sednica Odbora za bezbednost. Predsednica opštine Ljiljana Šubarić apelovala je na Policiju, Kfor, Karabinjere ali i Oebs da daju sve od sebe kako bi pljačke prestale a počinioci pronađeni. Zbog nerešenih brojnih slučajeva sa sednice je zatražena smena komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića.
  • 31.03.2023
Opljačkana porodica Milić u Plemetini
Petočlana porodica Milić iz Plemetine, kod Obilića pokradena je sinoć, a za sada nepoznati počinioci su prema rečima vlasnika Nikole odneli vredne alate.
  • 31.03.2023