Vesti
Hronika

Novo skrnavljenje srpskog groblja u Orahovcu

Lomljenje krstova na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu se nastavlja. Meštani koji su danas išli da zapale sveće na grobovima svojih bližnjih, primetili su da je krst na grobu novosahranjenog Novice Ilića polomljen i obavestili su njegovu suprugu Ljubicu.
Novo skrnavljenje srpskog groblja u Orahovcu
Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

Ljubica nije odlazila na grob svoga supruga od subote, 06. avgusta, kada je sa sinovima i nekoliko žena iz komšiluka obeležila sedam dana počivšeg.

Kako je kazala za Radio Goraždevac, ne sme sama da ide na groblje, već pali sveću za pokoj duše u crkvi ili u kući. Sin sa kojim živi je bolestan i ona se o njemu brine.

"Novica se upokojio posle duže bolesti 31. jula i sahranili smo ga na našem groblju. Posle sahrane i jutrenja bili smo još za sedmicu, 06. avgusta i više nismo. Danas su mi javili da je krst polomljen. Ne znam zašto su mu polomili krst, kad je moj Novica bio miran čovek, nikad se ni sa kim nije svađao. Ne znam šta da kažem. Samo što je bio Srbin ništa drugo. Mnogo je teško", rekla je Ljubica.

Na srpskom groblju u Orahovcu Srbi se iz bezbednosnih razloga nisu sahranjivali od 1998. do 2014, već je to činjeno u crkvenom dvorištu. Kad je ponestalo mesta, opet su morali da sahranjuju svoje upokojene srodnike na starom groblju iako su na njemu gotovo svi nadgrobni spomenici oskrnavljeni.

Ljubica nije prijavila slučaj policiji jer, kako kaže, ne zna ni koga da prijavi.

Do sada je groblje u Orahovcu skrnavljeno mnogo puta, a počinioci nikada nisu pronađeni.Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
  • 17.03.2023