Vesti
Hronika

Novinari: Još uvek tragamo za kolegama i slobodom

Navršavaju 23 godine od otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Velike Hoče. Na mestu otmice, kod spomen ploče, danas su se okupili novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu.
Novinari: Još uvek tragamo za kolegama i slobodom
Novinari (Foto Kim)

Ispred spomen obeležja na kom piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih", još jednom je upućen zahtev da se pokrenu istrage i dođe do pravde na koju se čeka više od dve decenije.

Živojin Rakočević, predsednik UNS-a ističe da je sistem koji 23 godine nije sposoban da izvede pred lice pravde počinioce i sam odgovoran za ovakva stradanja.

„Odavde je počeo sunovrat naše profesije i odavde je počela fatalna brojka od 17 ljudi medijskih radnika i novinara i profesionalaca koji su radili svoj posao, a koji su oteti nestali i ubijeni. Ključno i osnovno pitanje je kako je moguće da posle više od dve decenije živimo u sistemu koji nije sposoban da izvede pred lice pravde bilo koga koji je u neku ruku odgovoran za ono što se dogodilo sa naših 17 kolega. Potpuno je jasno da je sistem koji je sposoban da zataška prikrije i ćuti zločin nad ovim žrtvama apsolutno odgovoran za sve ovo“, kazao je Rakočević.

Kolege novinari postavili su spomen ploču na mestu otmice sa natpisom "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih", ta spomen ploča rušena je sedam puta, a kako predsednik UNS-a, Živojin Rakočević kaze posle svakog tog rušenja bilo je više entuzijazma za daljim traganjem.

„Sedam puta je rušena spomen tabla koju smo postavljali i ono što je fenomen jeste da je posle svakog rušenja i podizanja ove table bilo više slobode i da smo mi profesionalci svaki put odlučivali da ćemo ići korak dalje od pretrage za ostacima automobila do bilo kakvih informacija da saznamo šta se to desilo, ali u osnovi je ključna reč sloboda“, istako je Rakočević.

Budimir Ničić, predsednik Društva novinara na KiM složio  se sa predsednikom Udruženja novinara Srbije da su mnoge institucije zakazale u rasvetljavanju ovog slučaja.

"Evo i posle 23 godine od otmice naših kolega mi stojimo u mestu u rasvetljavanju ovog slučaja, i ne samo ovog slučaja nego i ostalih slučajeva ubijenih i otetih kolega. Sve institucije su zakazale kada su u pitanju ubijeni i oteti novinari, i domaće i međunarodne institucije, ali nažalost zakazali su i mnogi iz naše profesije", istakao je Ničić.

Ipak on je iskoristio priliku da uputi apel kolegama Albancima, koji, kako ističe imaju mnogo veći uticaj od srpskih novinara na Kosovu.

"Apelovao bih pre svega na kolege Albance koji imaju mnogo veću snagu i uticaj od nas srpskih medija i novinara ovde na Kosovu i Metohiji, apelovao  bih na njih da iskoriste svoj uticaj i skrenu pažnju javnosti kada su u pitanju ubijeni i oteti novinari i Srbi i Albanci, jer to je najmanje što porodice naših kolega očekuju od svih nas", zaključio je Ničić.

Spomen ploča poručuje „Tragamo za slobodom“

„Sloboda koja se okuplja ovog spomenika i sloboda koja sa ove spomen ploče pručuje „nećemo prestati dok ne vidimo ko je i zašto je i na koji način je oteo naše kolege i ko je i posle 23 godine u toj meri uspeo da zauzda jedno društvo da ćuti i ne govori. Ovo nije naša priča i ovo nije priča nekih ljude, ovo je priča pravde i slobode. Ovo je priča koja svaki put ponavlja „tražimo ih i nećemo odustati“ bez obzira kakvi društveno politički uslovi bili. Ovo mesto je simbol svih onih koji proteklih 17 godina tragaju za slobodom“, zaključuje predsednik Udruženja novinara Živojin Rakočević.

Pozivajući se na slogan "tragamo za slobodom", potpredsednica UNS-a, Olivera Milošević kazalaje da svake godine prilikom okupljanja i davanja počasti svojim kolegama novinari osvajaju slobodu.

"Mi ovde osvajamo novinarsku slobodu svake godine tako što dolazimo po pravdu i istinu da saznamo šta se dogodilo sa našim kolegama, mi njih na žalost ne možemo vratiti i oživeti, ali moramo idržati živom nameru da se otkriju otmičari nalogodavci pa i ubice", rekla je Olivera Milošević.

Osećajući novinarsku i ljudsku dužnost da svoju nameru da se pronađu počinioci održi živom, Olivera je kazala.

"Imamo veliku dužnost i obavezu da utome istrajavamo. Dužnost imamo prema malom Matiji, Rankovom unuku koji nikada nije vide o svog dedu i svim porodicama otetih i ubijenih kolega, kao i prema medijskoj zajednici", zaključila je potpredsednica UNS-a.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVК. Do danas njihove porodice nemaju zvanične informacije o nestanku dvojice novinara.

Supruga Ranka Perenića, Snežana Perenić ipak ne gubi nadu da će se slučaj rešiti, uprkos tome što već godinama unazad slučaj stoji u mestu.

"Sve je isto kao i pre dve godine, pre pet godina, pre deset, sve je isto nema pomaka. Došli smo ovde da se podsetimo da se ne zaboravi. Postoji neka nada da će se rasvetliti ovaj slučaj, jer je to nešto što ne mogu da vam oduzmu, ali svesna sam toga da su male šanse i da možda nikada nećemo saznati šta se tačno desilo", kazala je Snežana Perenić.

Jelena Petković je novinarka koja se bavila istraživanjima ubijenih i nestalih novinara. Ona ističe da je apel uputila mnogima, te da su oni, koji su mogli pomoći u rešavanju slučaja ostali nemi na upućene apele.

"Mi smo kao novinari uradili sve što je unašoj moći. Apelovali, pozivali uradili smo istraživanje, došli smo do informacija koje su bile u našem domenu i pokušali smo na taj način da animiramo i nadležne i naše kolege. Pozivali smo na solidarnost, ali nažalost na sve naše apele oni koji su mogli da pomognu da se ovi slučajevi rasvetle su ostali nemi.Tako su pokazali koliko im je stalo do bezbednosti novinara", zaključila je novinarka Jelena Petković.

Na obeležavanje godišnjice nestanka kolega Slavuja i Perenića pored novinara sa Kosova došli su i brojni novinari iz centralne Srbije. Ostale vesti

Obeležena godišnjica ubistva dečaka na Bistrici
Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 
  • 13.08.2022
Godišnjica zločina u Goraždevcu. Petković: Tuga i bol za ubijenom decom
Prošlo je devetnaest godina od terorističkog napada u Goraždevcu u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece koja su se kupala na reci. "Deca su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji", poručuje Petar Petković.
  • 13.08.2022
Na Cetinju ubijeno 11 osoba, među njima i dvoje dece, napadača ubio sugrađanin
Na Cetinju u petak iz vatrenog oružja ubijeno 11 osoba, zajedno sa ubicom, kojeg je usmrtio sugrađanin, kazala je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić nakon okončanog uviđaja. Rekla je i da je od 11 stradalih lica - dvoje dece.
  • 12.08.2022
Skulanevo: Albanac prijavio decu zbog natpisa „CZV“. Meštanin novčano kažnjen

Nekoliko dečaka iz Skulaneva kredom je na improvizovanom igralištu ispisivalo „CZV“, odnosno skraćenicu za njihov omiljeni fudbalski klub Crvenu Zvezdu. Međutim, dok su to pisali, automobilom je, kako tvrde meštani, kroz selo prošao nepoznati Albanac koji je decu opsovao i produžio. Nešto kasnije se, kako objašnjavaju za RTV Kim, isti vratio u pratnji Kosovske policije kojoj je prijavio srpske mališane da su ispisivali „Z“ simbol ruske vojne akcije u Ukrajini.

  • 12.08.2022
Sutra se navršava 19 godina od zločina nad decom u Goraždevcu
Sutra se navršava 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao.
  • 12.08.2022
Pucnjava ispred diskoteke u Gračanici
Kosovska policija izvestila je danas da je ovog četvrtka u 03.05 u Gračanici registrovala slučaj upotrebe oružja ili opasnog sredstva.
  • 12.08.2022