Vesti
Hronika

Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić

Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Polaganje cveća na spomen ploču braći Milić u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Nakon nešto više od šest godina, otkrivena je nova spomen-ploča, u blizini mesta gde je bila postavljena i prvi put, dok se na mestu gde je nekada bila gradska fontana, sada nalazi skulptura "Kosovski božur". Sve to u čast blizancima Bobanu i Srđanu koji su poginuli 1999. tokom NATO bombardovanja, kao i njihovom bratu Goranu, koji je preminuo od tuge na godišnjicu njihove smrti.

"Moje srce je sada prepolovljeno. Pola je tužno, a pola je veselo kad vidim ovaj narod koji je ispoštovao moju decu, pre svega. Zahvaljujem se građanima Kosovske Mitrovice što su se skupili u ovolikom broju i odali poštu mojim sinovima. Hvala svima koji su došli", vrlo emotivno se velikom broju okupljenih građana obratila majka mitrovičkih heroja Nada Milić.

"Svako ko poznaje porodicu Milić, mora da veruje u sudbinu", naveo je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

"Ne postoji drugi način da se objasni tragična pogibija Srđana i Bobana i najstarijeg Gorana. Zato je skulptura "Tri božura" zamišljena kao simbol žrtve za domovinu i bratsku ljubav. Božur je ovde, za Srbe, više od cveta. Ovo je sećanje na naše neustrašive borce braću Milić i sećanje na jedno ukleto vreme, uz obećanje da se ne sme ponoviti. Dok je ijednog Srbina u Kosovskoj Mitrovici, živeće naši heroji Srđan, Boban i Goran", poručio je on.

"Sa tugom i suzom posvećenoj srpskim žrtvama ponosno se prisećamo otpora u neravnopravnoj borbi", rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić.

"Ta mala zemlja i taj mali narod održali su čas iz onog najvažnijeg – časti, morala i ljubavi prema slobodi i pravdi. Izgubili smo decu i ljude. Među njima svetle kao simbol i svedočanstvo herojstva, odanosti, hrabrosti, braća Milić. Na nama ostaje da podvig braće Milić živi", poručio je Tajić, koji je ranije danas, u mitrovičkoj bolnici posetio Nemanju Mitrovića, mladića napadnutog 12. septembra u Babinom Mostu.

Današnji događaj upotpunjen je prigodnim kulturno-umetničkim programom.Ostale vesti

Sedamnaestogodišnji fudbaler Trepče preminuo na terenu
Sedamnaestogodišnji fudbaler juniorske ekipe Trepče ’89 E.K. preminuo je danas na fudbalskom terenu nakon što je doživeo srčani udar.
  • 03.12.2022
Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022