Vesti
Hronika

Nova provala u Orahovcu, obijena kuća Grkovića

Samo dan nakon što je provaljena kuća Mirjane Dedić u Orahovcu, nepoznate osobe su u petak, 10.09.2021. godine, u jutarnjim časovima, provalile i u kuću Nebojše Grkovića.
Nova provala u Orahovcu, obijena kuća Grkovića
Orahovac (Foto arhiva Kim)

Upad je izveden u trenutku dok ukućani, bračni par Grković, nisu bili kod kuće, što ukazuje na to da su provalnici znali da je kuća prazna i da su prethodno pomno pratili njihovo kretanje.
 
Naime, supruga vlasnika kuće se, zbog bolesti, toga dana nalazila u bolnici u Кosovskoj Mitrovici, dok je vlasnik, rano ujutru, oko 06:15 časova, napustio kuću da bi organizovano, sa grupom srpskih građana, autobusom otputovao za Кuršumliju radi kolektivne vakcinacije u tamošenjem Zdravstvenom centru.
 
Po povratku u Orahovac, negde oko 14:30 časova, kada je hteo da uđe u kuću, nije mogao da otvori dvorišna vrata. Zamolio je svog mlađeg komšiju da preskoči zid, uđe u njegovo dvorište i vidi o čemu se radi. Кomšija je ustanovio da su vrata blokirana namaknutom rezom sa njihove unutrašnje strane.
 
Кada je ušao u kuću, zatekao je ispreturane sobe, sa gomilom razbacanih stvari po podu. Ispostavilo se da su provalnici zatvorili dvorišna vrata sa unutrašnje strane, kako bi nesmetano mogli da pretresu kuću u potrazi, pretpostavlja se, za novcem ili nekim drugim dragocenostima, koji su njihov najčešći plen.
 
Grković je pozvao kosovsku policiju koja je obavila uviđaj na lice mesta, da bi, nedugo zatim, došla još jedna patrola kosovske policije i ponovila uviđaj.
 
Ovo je druga provala srpskih kuća u Orahovcu za protekla dva dana. Za razliku od prve, koja je izvedena pod okriljem noći, ova druga je izvedena po danu tj. u prepodnevnim časovima, pa se srpski građani sa strahom pitaju šta im se sledeće može dogoditi i kada će već jednom prestati ovakvi nekažnjeni upadi u srpske kuće.
 
I ova kuća, kao i nedavno provaljena kuća Mirjane Dedić se nalazi na glavnoj srpskoj ulici u gornjem delu Orahovca.
 
Po reakciji kosovske policije iskazane tokom uviđaja provaljene kuće Mirjane Dedić, stekao se utisak da znaju o kojoj se grupi izgrednika radi, ali čini se da ih je jučerašnja provala kuće Nebojše Grkovića ponovo iznenadila i zatekla nespremne.
 
Zbog ovakvih čestih provala i pljački srpskih kuća u Orahovcu, građani se sve ređe odlučuju da napuštaju svoje domove i negde otputuju na duže vrema, a kada to, iz neke velike nužde, ipak moraju da učine, onda zamole nekog svog rođaka ili komšiju da im pričuva kuću, tako što će, kako to najčešće biva, noćiti u njoj tokom njihovog odsustva.
 
Inače, po rečima vlasnika kuće Nebojše Grkovića, prema prvim proverama ispreturanih stvari i pokućstva, u kući, srećom, ništa ne nedostaje.
 
Kancelarija za KiM: Ovaj incident je pritisak na preostale Srbe u Orahovcu

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju napominju da se ovaj incident ne sme posmatrati izolovano, "već u kontekstu pritisaka na preostale Srbe u Orahovcu da ovde nisu dobrodošli i da im se ugrožava egzistencija".
 
"S obzirom da na putu koji vodi ka kući Grkovića postoje sigurnosne kamere, očekujemo da počinioci u najkraćem vremenu budu otkriveni i privedeni pravdi", poručuju iz Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022
Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022