Vesti
Hronika

Nova provala u Orahovcu, obijena kuća Grkovića

Samo dan nakon što je provaljena kuća Mirjane Dedić u Orahovcu, nepoznate osobe su u petak, 10.09.2021. godine, u jutarnjim časovima, provalile i u kuću Nebojše Grkovića.
Nova provala u Orahovcu, obijena kuća Grkovića
Orahovac (Foto arhiva Kim)

Upad je izveden u trenutku dok ukućani, bračni par Grković, nisu bili kod kuće, što ukazuje na to da su provalnici znali da je kuća prazna i da su prethodno pomno pratili njihovo kretanje.
 
Naime, supruga vlasnika kuće se, zbog bolesti, toga dana nalazila u bolnici u Кosovskoj Mitrovici, dok je vlasnik, rano ujutru, oko 06:15 časova, napustio kuću da bi organizovano, sa grupom srpskih građana, autobusom otputovao za Кuršumliju radi kolektivne vakcinacije u tamošenjem Zdravstvenom centru.
 
Po povratku u Orahovac, negde oko 14:30 časova, kada je hteo da uđe u kuću, nije mogao da otvori dvorišna vrata. Zamolio je svog mlađeg komšiju da preskoči zid, uđe u njegovo dvorište i vidi o čemu se radi. Кomšija je ustanovio da su vrata blokirana namaknutom rezom sa njihove unutrašnje strane.
 
Кada je ušao u kuću, zatekao je ispreturane sobe, sa gomilom razbacanih stvari po podu. Ispostavilo se da su provalnici zatvorili dvorišna vrata sa unutrašnje strane, kako bi nesmetano mogli da pretresu kuću u potrazi, pretpostavlja se, za novcem ili nekim drugim dragocenostima, koji su njihov najčešći plen.
 
Grković je pozvao kosovsku policiju koja je obavila uviđaj na lice mesta, da bi, nedugo zatim, došla još jedna patrola kosovske policije i ponovila uviđaj.
 
Ovo je druga provala srpskih kuća u Orahovcu za protekla dva dana. Za razliku od prve, koja je izvedena pod okriljem noći, ova druga je izvedena po danu tj. u prepodnevnim časovima, pa se srpski građani sa strahom pitaju šta im se sledeće može dogoditi i kada će već jednom prestati ovakvi nekažnjeni upadi u srpske kuće.
 
I ova kuća, kao i nedavno provaljena kuća Mirjane Dedić se nalazi na glavnoj srpskoj ulici u gornjem delu Orahovca.
 
Po reakciji kosovske policije iskazane tokom uviđaja provaljene kuće Mirjane Dedić, stekao se utisak da znaju o kojoj se grupi izgrednika radi, ali čini se da ih je jučerašnja provala kuće Nebojše Grkovića ponovo iznenadila i zatekla nespremne.
 
Zbog ovakvih čestih provala i pljački srpskih kuća u Orahovcu, građani se sve ređe odlučuju da napuštaju svoje domove i negde otputuju na duže vrema, a kada to, iz neke velike nužde, ipak moraju da učine, onda zamole nekog svog rođaka ili komšiju da im pričuva kuću, tako što će, kako to najčešće biva, noćiti u njoj tokom njihovog odsustva.
 
Inače, po rečima vlasnika kuće Nebojše Grkovića, prema prvim proverama ispreturanih stvari i pokućstva, u kući, srećom, ništa ne nedostaje.
 
Kancelarija za KiM: Ovaj incident je pritisak na preostale Srbe u Orahovcu

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju napominju da se ovaj incident ne sme posmatrati izolovano, "već u kontekstu pritisaka na preostale Srbe u Orahovcu da ovde nisu dobrodošli i da im se ugrožava egzistencija".
 
"S obzirom da na putu koji vodi ka kući Grkovića postoje sigurnosne kamere, očekujemo da počinioci u najkraćem vremenu budu otkriveni i privedeni pravdi", poručuju iz Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Todosijevićeva odbrana podnela zahtev za zaštitu zakonitosti
Odbrana Ivana Todosijevića podnela je Vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti, a protiv odluke kojom je on osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao u vezi sa događajima u Račku.
  • 18.09.2021
Zbog nepoštovanja anti-kovid mera izrečeno 1.438 kazni
U poslednja 24 sata Policija Kosova je u saradnji sa nadležnim opštinskim inspektorima izrekla 1.438 kazni građanima koji nisu poštovali mere u sprečavanju širenja koronavirusa.
  • 18.09.2021
Koha: Uhapšen lekar koji je otvorio lažnu istoriju bolesti Božidaru Dejanoviću
Lekaru Univerzitetsko kliničkog centra Kosova u Prištini (UKCK) Bakimu Ademiju određena je mera 48-časovnog zadržavanja zbog otvaranja lažne istorije aktuelnom gradonačelniku Klokota Božidaru Dejanoviću, otkriva prištinska Koha.
  • 17.09.2021
Preminuo Minja Subota

Preminuo je čuveni televizijski voditelj Milan Minja Subota.

  • 17.09.2021
Preminuo Dušan Duda Ivković

Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini.

  • 16.09.2021
Odloženo ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića
Iako prvobitno zakazan za sutra, glavni pretres u predmetu optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića pred Osnovnim sudom u Prištini je odložen, potvrdila je za RTV Kim advokatica Jovana Filipović.
  • 13.09.2021