Vesti
Hronika

Nova optužnica protiv okrivljenog u odsustvu za ratni zločin

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optužnicu protiv okrivljenog u odsustvu inicijala G.P. za krivično delo silovanje tokom rata na Kosovu.
Nova optužnica protiv okrivljenog u odsustvu za ratni zločin
Osnovni sud u Prištini (Foto ahriva Kim)

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštava da je okrivljeni, kao pripadnik rezervnog sastava policije Srbije, u saizvršilaštvu sa drugim licima, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, uz upotrebu fizičkog nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršio seksualno nasilje nad mušarcem albanske nacionalnosti.

Okrivljeni je ovom radnjom izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ Jugoslavije, trenutno inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti iz člana 143. stav 1. iz stava 1.7 KZ Kosova.

Iz Specijalnog tužilaštva je poručeno da je ovo druga optužnica u odsustvu u vezi sa nasiljem tokom rata na Kosovu, podignuta nakon što su iscrpljeni svi napori tužilaštva da obezbedi fizičko prisustvo okrivljenog u postupku, pa je Specijalno tužilaštvo je predložio da se postupak održi u njegovom odsustvu.

Podsetimo, prva optužnica u odsustvu za ratni zločin na Kosovu podignuta je za isto krivično delo početkom meseca protiv okrivljenog D.R.Ostale vesti

Leposavić: Uhapšen zbog pretnji putem porukama
Kosovska policija je na području opštine Leposavić uhapsila B. Đ. (1981) zbog pretećih poruka, upućenih dvema osobama u dva odvojena slučaja.
  • 06.06.2023
Zvečanski maturanti: Nismo ovako zamišljali kraj školske godine
Maturanti Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu, povodom završetka školske godine, danas su prodefilovali gradskim ulicama, uz pesmu, srpske trobojke i transparent „Zvečan je večan“.
  • 05.06.2023
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru“
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru, koja je stradala u formalnom miru i svima nama pokazala koliko je taj mir za druge, koliko je ta sloboda za druge i koliko nama nije došla“, kazao je ispred spomen kapele posvećene stradalom mladiću književnik i novinar Živojin Rakočević. Prethodno je na gračaničkom groblju služen parastos kojim je obeležena 19. godišnjica Popovićevog ubistva. 
  • 05.06.2023
KFOR uklonio bodljikavu žicu uz ogradu; građani blokirali vozilo KP, vojnici ga propustili
Vojnici KFOR-a uklonili su bodljikavu žicu prethodno postavljenu uz metalnu ogradu u Zvečanu. Okupljeni su potom blokirali prolaz vozilu policije nakon što je prethodno došlo do metalne ograde.
  • 05.06.2023
Osmi dan protesta Srba u opštinama na severu Kosova

Osmi dan protesta građana na severu Kosova. Srbi zahtevaju da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i sa severa, kao i da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština.

  • 05.06.2023
Devetnaest godina od ubistva Dimitrija Popovića
Navršeno je devetnaest godina od ubistva srpskog srednjoškolca u Gračanici Dimitrija Popovića. 
  • 05.06.2023