Vesti
Hronika

Nova iskopavanja na Kosovu u potrazi za nestalima

Ekipa Instituta za sudsku medicinu na Kosovu započinje iskopavanja na nekoliko lokacija za koje se sumnja da su masovne grobnice u kojima su sahranjeni posmrtni ostaci civila tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.
Nova iskopavanja na Kosovu u potrazi za nestalima
Muslimansko groblje u Severnoj Mitrovici (Foto KoSSev)

U selu Dren na teritoriji opštine Zubin Potok na Severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, iskopavanja su počela 26. avgusta i do sada na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci.

U narednom periodu se očekuje početak iskopavanja na lokaciji Košare (opština Đakovica), u Prizrenu, Suvoj Reci i Podujevu.

Iskopavanje lokacije na Košarama je tražila Vlada Srbije.

Na zahtev Vlade Srbije se vrše i iskopavanja u selu Dren, opština Zubin Potok.

Na Kosovu se nakon rata 1999. godine kao nestalo vodilo oko 6.500 ljudi.

Od tada su ekshumirani posmrtni ostaci iz nekoliko masovnih grobnica na Kosovu i u Srbiji, u kojima je pronađeno oko 70 odsto nestalih lica.

Na Kosovu se još traga za oko 1.600 osoba, uglavnom Albanaca.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, tokom rata na Kosovu je ubijeno 13.500 ljudi. Većina njih su bili albanski civili.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022