Vesti
Hronika

“Nismo dobrodošli u svoj rodni grad”

“Uspeli su da nas spreče da uđemo u crkvu danas. Okupljenima je to bio cilj. O kakvom povratku možemo da pričamo, ako ni policajci ne mogu da nas zaštite”, kazao je za KIM radio Milorad Gligorijević, jedan od raseljenih Srba koji se u trenutku napada nalazio u autobusu koji je kamenovan u Đakovici.
“Nismo dobrodošli u svoj rodni grad”
Protest u Đakovici (Foto expressonline)

“Iz Dečana i Pećke patrijaršije, gde smo posekli badnjak, otišli smo tranzitom do Đakovice. Međutim, dvoja kola su blokirala prolaz u ulici u kojoj se nalazi crkva Uspenja presvete Bogorodice. Jedan od okupljenih Albanaca istrčao je, gađao autobus i polomio nam šoferšajbnu. I tu je nastao haos. Nije nam bilo svejedno”, rekao je Gligorijević.

Raseljenim Srbima, koji su prvi put nakon 1999. godine nameravali da obiđu svoj rodni grad i crkvu, ovakav doček nekadašnjih komšija Albanaca ukazuje na nemogućnost njihovog povratka u Đakovicu.

“Gužva, policija, razbijena stakla, protest Albanaca što dolazimo i nemogućnost da uđemo u crkvu su znaci da nismo dobrodošli. O kakvom povratku i dolasku mi možemo da pričamo, ako ni policajci, ni specijalci ne mogu da nas zaštite”, pita se Milorad Gligorijević koji trenutno živi u Čajetini.

Raseljeni Srbi sprečeni su danas da prisustvuju paljenju badnjaka u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici.Ostale vesti

Izrešetan automobil novinara kosovskog portala Reporteri
Novinar kosovskog portala Reporteri Škumbin Kajtazi saopštio je da je napadnut i da je noćas pucano na njegov automobil sa 5 do 6 metaka.
  • 18.10.2020
Hoti smenio direktora Policije Kosova Rašita Ćaljaja
Premijer Kosova Avdulah Hoti smenio je Rašita Ćaljaja sa mesta generalnog direktora Policije Kosova.
  • 16.10.2020
KP: Dva maloletnika osumnjičena za napad na vršnjaka u Plemetini
Policija Kosova identifikovala je danas u Plemetini, kod Obilića, dvojicu učenika OŠ “Sveti Sava” srpske nacionalnosti, osumnjičene za fizički napad na maloletno lice albanske nacionalnosti.
  • 16.10.2020
Gradonačelniku Južne Mitrovice dodeljena policijska zaštita
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici saopštilo je danas da je gradonačelniku Južne Mitrovice Agimu Bahtiriju dodeljena policijska zaštita.
  • 16.10.2020
Otac Sava: Sveštenik sa snimka nema veze sa Eparhijom
Večernje novosti juče su objavile snimak na kojem se vidi kako nepoznato svešteno lice skida albansku zastavu sa karaule Košare. Ovaj video je izazvao veliku pažnju i u srpskim i u albanskim medijima, ali i na društvenim mrežama. Iz Eparhije raško-prizrenske poručuju da nemaju ništa sa tim činom.
  • 16.10.2020
Prizrenac iz Nemačke švercovao zlato i satove na Kosovo
Carinici su u saradnji sa policijom 10. oktobra godine na administrativnom punktu Mutivode u opštini Medveđa sprečili pokušaj krijumčarenja zlatnog nakita i firmiranih satova u čiju se originalnost sumnja, saopštila je danas Uprava carina.
  • 13.10.2020