Vesti
Hronika

“Nismo dobrodošli u svoj rodni grad”

“Uspeli su da nas spreče da uđemo u crkvu danas. Okupljenima je to bio cilj. O kakvom povratku možemo da pričamo, ako ni policajci ne mogu da nas zaštite”, kazao je za KIM radio Milorad Gligorijević, jedan od raseljenih Srba koji se u trenutku napada nalazio u autobusu koji je kamenovan u Đakovici.
“Nismo dobrodošli u svoj rodni grad”
Protest u Đakovici (Foto expressonline)

“Iz Dečana i Pećke patrijaršije, gde smo posekli badnjak, otišli smo tranzitom do Đakovice. Međutim, dvoja kola su blokirala prolaz u ulici u kojoj se nalazi crkva Uspenja presvete Bogorodice. Jedan od okupljenih Albanaca istrčao je, gađao autobus i polomio nam šoferšajbnu. I tu je nastao haos. Nije nam bilo svejedno”, rekao je Gligorijević.

Raseljenim Srbima, koji su prvi put nakon 1999. godine nameravali da obiđu svoj rodni grad i crkvu, ovakav doček nekadašnjih komšija Albanaca ukazuje na nemogućnost njihovog povratka u Đakovicu.

“Gužva, policija, razbijena stakla, protest Albanaca što dolazimo i nemogućnost da uđemo u crkvu su znaci da nismo dobrodošli. O kakvom povratku i dolasku mi možemo da pričamo, ako ni policajci, ni specijalci ne mogu da nas zaštite”, pita se Milorad Gligorijević koji trenutno živi u Čajetini.

Raseljeni Srbi sprečeni su danas da prisustvuju paljenju badnjaka u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo u Prištini povuklo nalog za hapšenje Milana Radoičića
Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića koji je osumnjičen za krivično delo "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", prenosi RTS.
  • 28.02.2021
Gračanica: I večeras skup podrške za privedene mladiće
I večeras se oko 50 građana samoinicijativno okupilo ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružilo podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 28.02.2021
Izgorela kuća u selu Kaljin, kod Leposavića
U selu Kaljin, u opštini Leposavić, danas je izgorela kuća usled loših električnih instalacija. Pričinjena je velika materijalna šteta. Žrtava, međutim, nije bilo, zahvaljujući komšijama koji su, nepokretnu stariju osobu izvukli kroz prozor kuće zahvaćene plamenom.
  • 28.02.2021
Priveden osumnjičeni koji je povredio mladića u Severnoj Mitrovici

Muškarac A. S. (1997) albanske nacionalnosti, sa prebivalištem na Kosovu, koji je sinoć oko 22 časa u severnom delu Mitrovice povredio mladića M. M. (1995), priveden je zbog krivičnog dela “ubistvo u pokušaju”, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 28.02.2021
I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021