Vesti
Hronika

“Nismo dobrodošli u svoj rodni grad”

“Uspeli su da nas spreče da uđemo u crkvu danas. Okupljenima je to bio cilj. O kakvom povratku možemo da pričamo, ako ni policajci ne mogu da nas zaštite”, kazao je za KIM radio Milorad Gligorijević, jedan od raseljenih Srba koji se u trenutku napada nalazio u autobusu koji je kamenovan u Đakovici.
“Nismo dobrodošli u svoj rodni grad”
Protest u Đakovici (Foto expressonline)

“Iz Dečana i Pećke patrijaršije, gde smo posekli badnjak, otišli smo tranzitom do Đakovice. Međutim, dvoja kola su blokirala prolaz u ulici u kojoj se nalazi crkva Uspenja presvete Bogorodice. Jedan od okupljenih Albanaca istrčao je, gađao autobus i polomio nam šoferšajbnu. I tu je nastao haos. Nije nam bilo svejedno”, rekao je Gligorijević.

Raseljenim Srbima, koji su prvi put nakon 1999. godine nameravali da obiđu svoj rodni grad i crkvu, ovakav doček nekadašnjih komšija Albanaca ukazuje na nemogućnost njihovog povratka u Đakovicu.

“Gužva, policija, razbijena stakla, protest Albanaca što dolazimo i nemogućnost da uđemo u crkvu su znaci da nismo dobrodošli. O kakvom povratku i dolasku mi možemo da pričamo, ako ni policajci, ni specijalci ne mogu da nas zaštite”, pita se Milorad Gligorijević koji trenutno živi u Čajetini.

Raseljeni Srbi sprečeni su danas da prisustvuju paljenju badnjaka u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020