Vesti
Hronika

Ninić: I ministar Gašić pokušava da zataška zločin u Pandi

Advokat Ivan Ninić, pravni zastupnik porodica čiji su sinovi ubijeni 1998. u pećkom kafiću "Panda", rekao je da i ministar unutrašnjih poslova Srbije i bivši direktor BIA Bratislav Gašić pokušava da zataška zločin iz 1998. godine.

Ninić: I ministar Gašić pokušava da zataška zločin u Pandi
Nekadašnji kafić Panda u Peći (Foto Radio Goraždevac)

Komentarišući to što ministar Gašić juče u Skupštini Srbije nije pomenuo zločin u Peći, iako je nabrojao više od 30 masovnih ubistava koja su se desila u poslednjih 30 godina, Ninić je agenciji Beta kazao da ministar policije gura u zaborav jedan od najstrašnijih zločina kada je ubijeno šest dečaka.

„Višegodišnje ćutanje države i nespominjanje zločina u Peći u opširnom izveštaju ministra Gašića pred poslanicima, govori da država ima ozbiljan problem zbog onoga što se dogodilo kafiću ‘Panda’. Država mora da objasni i domaćoj i međunarodnoj javnosti i porodicama stradale dece ko stoji iza masovnog ubistva u Peći“, istakao je pravni zastupnik oštećenih porodica.

Dodao je da još od 28. decembra 2013. godine kada je tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić na TV Pink rekao da zločin u „Pandi“ nisu počinili Albanci, ništa se efektivno nije dogodilo u otkrivanju nalagodavaca, organizatora i izvršioca tog masakra.

„Gašić juče nije govorio samo u svojstvu aktuelnog ministra policije, već i kao doskorašnji direktor BIA. On je bio na poziciji s koje je mogao da ima uvid i da nešto više sazna o tom zločinu. Nedopustivo je da jedna tragedija takvih razmera ostane potpuno potisnuta u izveštaju ministra Gašića“, naglasio je Ninić.

Ocenio je da izostavljanje zločina u „Pandi“ iz izveštaja ministra nije slučajno, već da je vrlo simptomatično to što je izostavljen.

„Za zločin u ‘Pandi’ moraće kad tad da se utvrdi sudska istina“, zaključio je Ninić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 11. januara ove godine rekao da će porodice ubijenih dečaka primiti do kraja januara, ali oni ni posle skoro pet meseci nisu dobili poziv predsednika.

Roditelji stradalih mladića su od 2017. godine podneli više od deset pismenih zahteva za prijem kod predsednika Srbije. Oni su u obraćanju Vučiću naveli da zločin u „Pandi“ predstavlja parekselans državni teror.

Pre 25 godina, 14 decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića „Panda“, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) su teško ranjeni, dok je lakše ranjen Nikola Rajović (18).

Nekoliko dana posle zločina, Državna bezbednost je uhapsila i osumnjičila grupu Albanaca, ali su oni ubrzo pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Jedan od njih, Agron Kolčaku, za NIN je ispričao da su tri dana posle zločina u „Pandi“ uhapšena 34 Albanca iz pećkog naselja Kapešnica.

Potpredsednik tadašnje Savezne vlade SRJ zadužen za Kosovo i Metohiju Nikola Šainović je tada saopštio da je slučaj „Panda“ rešen.

Kolčaku je pričao da je tučen, teran da potpiše iskaz koji ga tereti i kako je po završetku bombardovanja iz pećkog zatvora odveden u Leskovac, gde je podignuta optužnica u kojoj se zločin u „Pandi“ ne pominje.

„Optužili su me da sam bio u selima Ratiš i Prilep, a u tim selima nikada nisam bio, čak ni posle rata. Više me nikad nisu pitali za ‘Pandu’“, rekao je Kolčaku.

Istraga o ovom zločinu je pokrenuta tek 12. maja 2016. u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je na TV Pink rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je „gotovo siguran“ da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da ne postoje dokazi i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.Ostale vesti

Leposavić: Uhapšen zbog pretnji putem porukama
Kosovska policija je na području opštine Leposavić uhapsila B. Đ. (1981) zbog pretećih poruka, upućenih dvema osobama u dva odvojena slučaja.
  • 06.06.2023
Zvečanski maturanti: Nismo ovako zamišljali kraj školske godine
Maturanti Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu, povodom završetka školske godine, danas su prodefilovali gradskim ulicama, uz pesmu, srpske trobojke i transparent „Zvečan je večan“.
  • 05.06.2023
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru“
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru, koja je stradala u formalnom miru i svima nama pokazala koliko je taj mir za druge, koliko je ta sloboda za druge i koliko nama nije došla“, kazao je ispred spomen kapele posvećene stradalom mladiću književnik i novinar Živojin Rakočević. Prethodno je na gračaničkom groblju služen parastos kojim je obeležena 19. godišnjica Popovićevog ubistva. 
  • 05.06.2023
KFOR uklonio bodljikavu žicu uz ogradu; građani blokirali vozilo KP, vojnici ga propustili
Vojnici KFOR-a uklonili su bodljikavu žicu prethodno postavljenu uz metalnu ogradu u Zvečanu. Okupljeni su potom blokirali prolaz vozilu policije nakon što je prethodno došlo do metalne ograde.
  • 05.06.2023
Osmi dan protesta Srba u opštinama na severu Kosova

Osmi dan protesta građana na severu Kosova. Srbi zahtevaju da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i sa severa, kao i da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština.

  • 05.06.2023
Devetnaest godina od ubistva Dimitrija Popovića
Navršeno je devetnaest godina od ubistva srpskog srednjoškolca u Gračanici Dimitrija Popovića. 
  • 05.06.2023