Vesti
Hronika

Nije izvršena presuda o zemljištu Visokih Dečana

Ustavni sud Kosova objavio je danas Rešenje o neizvršenju presude iz 2016. godine da je 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani, kojim se omogućuje tužiocu da preduzme dalje korake u vezi tog slučaja.
Nije izvršena presuda o zemljištu Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto Kim)

Kako je objavljno na sajtu Ustavnog suda, odluke Suda su obavezne za pravosuđe i sva lica i institucije Kosova. U rešenju, koje je potpisala predsednica Ustavnog suda Gresa Caka-Nimani se dodaje i da Sud, preko svojih mehanizama, periodično procenjuje izvršenje svojih presuda.

U slučaju neizvršenja odluke, Ustavi sud može da donese rešenje o neizvršenju, koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše tužilac.

Tužilac nakon takvog rešenja Ustavnog suda, može da preduzme dalje zakonske akcije protiv onih institucija koje su se oglušile o presudu Ustavog suda.

Sud je Rešenje o neizvršenju presude doneo na sednici održanoj 22. septembra i obavestio, tužioca da još uvek nije izvršena presuda od 19. maja 2016. godine, u vezi zemljišta manastira Visoki Dečani.

U odluci se podseća da je podnosilac zahteva, manastir Visoki Dečani, osporavao dve odluke Žalbenog veća Posebne komore Vrhovnog suda Kosova za pitanja koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju, odnosno njihove odluke od 12. juna 2015. godine, tvrdeći da je došlo do povrede prava i osnovnih sloboda koje su zagarantovane članovima zakona.

Ustavni sud je precizirao da njihova odluka nije izvršena više od pet godina nakon što je izrečena presuda, jer odgovorni organi nisu preduzeli potrebne mere za njihovo potpuno izvršenje.

"Sprovođenje konačnih odluka je temeljni princip vladavine prava, kao osnovna vrednost ustavnog poretka Kosova", naveli su iz ovog suda.

Podsetimo, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je maja 2016. godine, odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

Tokom proteklih godina međunarodni zvaničnici upućivali su apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016.

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Ambasadori Kvinte: Poštovanje vladavine prava je obaveza svih vlada

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, primili su k znanju i pozdravljaju jednoglasnu izjavu Ustavnog suda Kosova od 24. septembra u vezi sa nesprovođenjem njegovih ranijih odluka, uključujući i odluku o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine, ističe se u zajedničkom saopštenju.

Zabrinjavajuće je što je Ustavni sud Kosova primoran da podseća institucije izvršne vlasti da garantuju i sprovode vladavinu prava u ovim već predugo odlaganim slučajevima, smatraju ambasadori.

"Poštovanje vladavine prava je obaveza svih vlada. Snažno podstičemo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja postupi sa pravnim upisom zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom sudstvu zasnovana je na potpunom i jednakom sprovođenju svih sudskih odluka bez obzira na politička neslaganja", napominje se u saopštenju ambasadora Kvinte.Ostale vesti

Osnovni sud potvrdio optužnicu protiv bivše ministarke Durate Hodže
Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivše ministarke za evropske integracije Durate Hodža, bivšeg sekretara Kuštrima Cukaja, te Fitima Mustafe, Nuhija Osmanija i Demuša Šaše.
  • 27.10.2021
Krali cigarete iz carinskog magacina
Dva službenika obezbeđenja carinskog terminala Merdare u Podujevu su uhapšena zbog krađe.
  • 27.10.2021
Potraga za Boškom i dalje traje
Kosovska policija (KP) i dalje traga za nestalim Boškom Mladenovićem iz Straže, ali konkretnih rezultata nema, kazao je za RTV Kim portparol KP za region Gnjilana Ismet Hašani.
  • 26.10.2021
Bela Zemlja: Ponudio službeniku 10 evra za ulazak na Kosovo bez dokaza o vakcinaciji
Kosovska policija privela je jutros na prelazu Bela Zemlja državljanina Srbije, zbog toga što je službeniku ponudio mito jer njegov saputnik nije imao odgovarajuću „kovid dokumentaciju“ koja je potrebna za ulazak na Kosovo.
  • 25.10.2021
Istraga mogućeg curenja informacija o nedavnoj akciji policije na severu
Inspektorat kosovske policije pokrenuo je istragu o mogućem curenju informacija o akciji policije 13. oktobra kada je u Severnoj Mitrovici i Zvečanu došlo do sukoba lokalnog stanovništva i naoružanih policajaca, u kojem je više ljudi povređeno, a Srećko Sofronijević pogođen metkom u leđa.
  • 25.10.2021
KP: Oduzeto preko 10 kg marihuane, osumnjičeni u bekstvu
Preko 10 kilograma marihuane Kosovska policija oduzela je u jučerašnjoj akciji u selu Selogražde, u Suvoj Reci, saopšteno je danas iz KP-a. 
  • 24.10.2021