Vesti
Hronika

Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima

Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Protesti ispred Skukpštine (Foto Danas)

Protest u Beogradu koji je započet mirno, posle dva sata je postao ponovo nasilan.

Grupa demonstranata je probila zaštitnu ogradu oko Skupštine Srbije, zauzela stepenište i razbila stakla na Skupštini. Zapaljene su baklje na stepeništu parlamenta i bacane petarde. Policija nije upotrebila suzavac, a kako N1 javlja neočekivano mali broj policajaca je oko Skupštine, ali je nekoliko njih raspoređen na samom ulazu u nju. Agresivna grupa demonstranata, neki i sa pokrivenim licima, gađaju policiju kamenicama i flašama, dok drugi deo okupljenih stoji sa strane.

Novinarska ekipa N1 je napadnuta, kao i fotoreporteri. Jedna grupa demonstranata je prišla ekipi TV N1 i sprečavala ih da izveštavaju. Novinar i snimatelj nisu povređeni, osim što im je mikrofon oboren.

Kada je kordon policije iz Kosovske ulice krenuo ka ulazu Skupštine deo demonstranata ih je gađao kamenicama i flašama. Policija je privela nekoliko osoba koje su se nalazile na stepenicama parlamenta. Kordon policije je formiran. Pripadnika policije za sada nema dovoljno da bi demonstrante potisnuli sa stepeništa Skupštine.

Deo demonstanata je napustio plato ispred parlamenta.

Šetnja ulicama Novog Sada, kordon policije sprečio blokadu auto-puta

Nekoliko stotina građana koji su oko 19 sati krenuli u protestnu šetnju ulicama Novog Sada uputilo se prema autoputu za Beograd sa namerom da ga blokiraju, ali ih je sačekao kordon policije.

Okupljeni su otišli do raskrsnice Temerinske i Partizanske ulice, a potom nastavili ka Kaćkoj petlji, sa namerom da blokiraju autoput. Međutim, sačekao ih je kordon policije. Građani su se zaustavili, seli ispred njih uzvikujući "isti smo narod". Aktivista Miran Pogačar pozvao je građane da im se pridruže, uz poruku da neće otići odavde.

U 18 sati građani su počeli da se okupljaju na Trgu slobode da treći dan zaredom protestuju protiv režima. Sa Trga slobode okupljeni su krenuli u protestnu šetnju. Uoči šetnje građanima se obratio preko improvizovanog razglasa Miran Pogačar iz združene akcije "Krov nad glavom", koji je pušten iz pritvora nakon dva dana provedena u policijskoj stanici u Vrbasu.

Većina demonstranata nosi zaštitne maske na licima. Oni su se okupili u velikom broju i pored današnje odluke Gradskog štaba da zabrani okupljanje više od 10 ljudi na istom mestu. Građani na čelu kolone nose transparent "Ko tebe pendrekom ti njega revolucijom", a skandiranjem rukovodi Pogačar pored kojeg se nalazi mladić koji zvučnik vuče u kolicima za supermarket.

Okupljenima su se pre šetnje obratili aktivista Združene akcije "Krov nad glavom" Nemanja Pantović, potom Slobodanka Ninić koja je nasilno iseljena iz stana u centru Novog Sada.

Okupljanje i u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju, Čačku...

Reporter N1 javlja da je u Nišu atmosfera drugačija nego prethodnih večeri jer ima manje ljudi.

Građani su se okupili ispred Skupštine Grada Niša, gde su najavili protestnu šetnju, a učesnici su pozvani da budu mirni i da se ne odvajaju.

Jedan od učesnika protesta u Nišu, profesor engleskog Petar Milenković, koji se obratio građanima, rekao je da ne bi bio tu da ima posao u struci u državnoj službi jer bi se plašio da ne izgubi posao.

Građani se okupljaju i u Leskovcu, Pirotu i Vranju.

U centru Zrenjanina su se i večeras okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u tom gradu i Srbiji.

Okupljeni nose transparente na kojima piše "Stop diktaturi", "Hoćemo čistu vodu, a ne prljave gume", "Uključi mozak, isključi RTS i Pink".Među okupljenima ima i roditelja sa decom.

U Zrenjaninu je i sinoć održan protest.

Više desetina Čačana okupilo se u centru grada na drugom protestu protiv aktuelne vlasti, koji je počeo u 18 časova.

Oni mirno protestuju ispred zgrade lokalne Skupštine uz povremene zvuke pištaljki i truba.Na protestu se mogu videti transparenti na kojima piše "Sutra opet", "Provokatori stop", "Pričaj ti, slušamo te mi?", "Narod i policija moćna koalicija", "Ne damo protest", "Hoćemo državu".

Neki demonstranti nose ikone. Na protestu je i predsednik Dveri Boško Obradović. U blizini demonstranata nema uniformisanih pilicajaca. Protest je zakazan preko društvenih mreža, pod parolama "Dosta laži", "Nema stajanja", "Narodni protest" i "Svi zajedno".

Prva dva dva dana protesta obeležili su sukobi demonstranata sa policijom, a demonstranti su juče, na poziv koalicije Savez za Srbiju, sedeli kolovozu i trotoaru, čime su uspeli da spreče potencijalne incidente koje su htele da izazovu manje grupe prevashodno mlađih ljudi.Ostale vesti

Pripremni pretres za ubistvo Ivanovića nastavlja se 5. februara
Advokatica Jovana Filipović koja je branilac Silvane Arsović, jedne od osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kazala je za RTV Kim da je pripremni pretres u slučaju Ivanovića zakazan za 5. februar u 9 časova i 30 minuta. Advokat Predrag Miljković, koji zastupa Nedeljka Spasojevića, ističe da je sud u roku od mesec dana nakon podnešene žalbe zakazao saslušanje.
  • 22.01.2021
Policija izrekla 778 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija je saopštila da je tokom poslednjih 24 sata napisano 778 novčanih kazni zbog kršenje antikovid mera, koje je propisala kosovska vlada u okviru borbe protiv koronavirusa.
  • 22.01.2021
Zubin Potok: Uhapšen zbog nasilja u porodici
U Zubinom Potoku jedan muškarac je uhapšen nakon što je pokušao fizički da napadne svoje roditelje, saopšteno je danas iz Kosovske policije.
  • 21.01.2021
Tužilaštvo u Mitrovici: Prikupljamo informacije o potencijalnom unosu vakcina na severu Kosova
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je danas da, u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova.
  • 20.01.2021
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 20.01.2021
„Potrebne nove informacije u rasvetljavanju sudbine nestalih“
Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović kaže da nedostaju nove informacije kako bi se napravio pomak u pronalaženju nestalih lica sa područja Kosova.
  • 19.01.2021