Vesti
Hronika

(Ne)pravedno optuženi za ubistvo?

Advokati odbrane optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića tvrde da su njihovi branjenici nepravedno optuženi, kao i da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili umešanost u krivično delo koje je za cilj imalo ubistvo srpskog političara.
(Ne)pravedno optuženi za ubistvo?
Sa današnjeg suđenja (Foto Kim)

Nakon današnjeg ročišta na kojem su se optuženi uglavnom izjasnili kao nevini, njihovi branioci su kazali da suđenje nema osnova, a da se trojica Srba nepravedno drže u pritvoru.

Advokat Marka Rošića, Mahmut Haljimi smatra da je njegov klijent od 23. novembra 2018. godine u pritvoru samo na osnovu dva, kako tvrdi, nerelevantna dokaza. Zbog toga je od sudije zatražio oslobađanje uz kauciju od 15.000 evra koju bi uplatio njegov otac.

„Više od trinaest meseci je moj klijent ležao u zatvoru bez ikakvog pokrića, protivzakonito. Obratio sam se svima, niko nije hteo da čuje. Zbog toga sam ja zabrinut da će on da ispašta upravo zbog ovakvih neodgovornih ponašanja naših sudova.

Haljimi ističe da se prema njegovom branjeniku sprovodi nepravda.

„Nepravda je što bez ikakvog dokaza, jer ja sam naveo tamo u sudnici da na osnovu dva papira koji se ne mogu smatrati dokazima, moj branjenik se drži pod sumnjom da je pomagao izvršenje krivičnog dela. U optužnici nema ni vremena izvršenja „kada je on sarađivao sa određenim izvršiocima ili sa licima koji su organizovali to ubistvo, u koje vreme, da li ima neki dokaz ili neki svedok koji ga je video kako prati sada pokojnog“, istakao je Haljimi.

Branilac suspenodvanog policajca Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić tražio je danas ponovno veštačenje telefonskih poziva njegovog klijenta. On je istakao da nije potpuno jasno na osnovu koje od dve optužnice se vodi sudski proces, zbog čega će uputiti prigovor sudu.

“Smatram da ovakvu optužnicu treba odbaciti kao nedozvoljenu. Sam način kako je ta optužnica podignuta je nezakonit. Sad praktično postoje dve optužnice i sud mora da zna po kojoj od te dve optužnice postupa. U optužnici nije jasno naznačeno vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela ni za jednog od optuženih a to je dovoljno da optužnica ne može da postoji", kaže Vasić.

Ksenija Božović, potpredsednica SDP-a, tvrdi da Silvana Arsović nije kriva za delo koje joj se stavlja na teret. Ona se, podseća Božovićeva u optužnici koja ima 12.500 stranica pominje u dva navrata. Jednom kao odgovorna za uključivanje kamera nakon Oliverovog ubistva i drugi put kao pomagač kriminalnoj grupi koju predvode Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Božovićeva tvrdi da Arsovićeva nema nikakve veze sa njima.

„Ako je član kriminalne grupe, i bila pomogač u svemu tome, zašto ne stoji kome je pomagala Silvana Arsović, ko je vršio pritisak na Silvanu Arsović, kome je informacije davala Silvana Arsović, iz ovoga se ništa ne vidi, ovo današnje suđenje je za nas i Silvanu Arsović bilo jako mučno. Mi ćemo nastojati da utičemo na nju, jer je njeno zdravstveno stanje pogoršao, da ona izdrži, jer je ona nevina u celom ovom postupku“, kazala je Božovićeva nakon današnjeg ročišta.

I advokat Vasić smatra da je optužnica protiv Arsovićeve besmislena.

"Silvani Arsović je u međuvremenu promenjena kvalifikacija i ona je označena kao jedan od učesnika u organizovanoj kriminalnoj grupi. Potpuno besmisleno“, kaže advokat Vasić.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020