Vesti
Hronika

Nenad Rašić oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja

Osnovni sud u Prištini oslobodio je Nenada Rašića oputužbe za zloupotrebu položaja u slučaju koji se vodio protiv četiri bivša ministra Vlade Kosova, među kojima su bili još i Besim Bećaj, Mimoza Kusari Ljilja i Dardan Gaši. 
Nenad Rašić oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja
Nenad Rašić (Foto Kim)

Osim njih, oslobođeni su i ostali optuženi u slučaju privatizacije distributivne mreže KEK-a.

Predsednik Progresivne demokratske stranke (PDS) Nenad Rašić je istakao da mu nije bilo svejedno da sluša svoje ime u kontekstu neke optužbe, iako je kazao da je oslobađajuća presuda bila očekivana.

"Osećaj je neprijatan, iako sam znao da mi svi dokazi idu u prilog. Nisam ni bio prisutan na sastancima kada je donesena odluka koja je bila protivzakonita. Znalo se da Tužilaštvo nema slučaj jer je cela grupa koja se tereti radila po zakonu, normama, regulativama. Tužilaštvo je toliko ekstremno išlo da kad sam dobio poziv da dam izjavu tužiocu, nisam imamo ni jedan papir na kome piše da li se stvarno to nešto desilo pre devet i po godina", rekao je on.

Rašić je najavio protivtužbu protiv Tužilaštva, jer smatra da optužnica protiv njega nije slučajno podignuta i da je imala za cilj njegovu diskreditaciju.

"Najpre ću se konsultovati sa advokatom, a kako to ide po sistemu, najpre ću pokrenuti proces protiv Tužilaštva, u ovom slučaju tužioca. Sigurno će tužbom biti obuhvaćen i ekspert, koji je podneo izveštaj koji nije ni pravno, ni ekonomski opravdan. Na kraju ide država, odnosno sistem, koji je faktički nalogodavac Tužilaštvu", kazao je on.

Oslobađajuća presuda je pročitana samo na albanskom jeziku, jer prevodilac za srpski nije bio obezbeđen.

Podsetimo, zbog podizanja optužnice protiv Rašića za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, on je pre dve i po godine podneo ostavku na mesto direktora kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 10. aprila 2020. optužnicu protiv 19 osoba, uključujući zvaničnike i bivše visoke zvaničnike zbog krivičnog dela "zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja", među kojima se našao i Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke.Ostale vesti

Otac Granita Džake pretio novinarki
Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog fudbalskog reprezentativca albanskog porekla, pretio je novinarki u televizijskom programu.
  • 06.12.2022
Apelacioni sud usvojio žalbu, Nikola Nedeljković uskoro na slobodi
Apelacioni sud Kosova usvojio je žalbu u predmetu Nikole Nedeljkovića kojom je kaznu prvostepene presude Osnovnog suda od osam meseci, zbog navodnog izricanja etničke mržnje i netrpeljivosti smanjio na šest meseci. U kaznu se uračunava vreme koje je Nikola proveo u pritvoru od 28. juna 2022. godine, kazala je za Kim advokatica Jovana Filipović.
  • 06.12.2022
Sedamnaestogodišnji fudbaler Trepče preminuo na terenu
Sedamnaestogodišnji fudbaler juniorske ekipe Trepče ’89 E.K. preminuo je danas na fudbalskom terenu nakon što je doživeo srčani udar.
  • 03.12.2022
Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022