Vesti
Hronika

Nenad Arsić osuđen na šest godina zatvora

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, na šest godina zatvora, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
Nenad Arsić osuđen na šest godina zatvora
Nenad Arsić (Foto RTS)

Branilac Nenada Arsića Dejan A. Vasić ističe da je presuda sramna.

„Da sam član sudskog veća u ovom predmetu, posle ovakve presude bilo bi me sramota i kao čoveka i kao pravnika. Sudsko veće prilikom izricanja presude nije našlo za shodno čak ni da kaže i objasni zbog čega je presuda ovakva kakva jeste. Dokazi koji su sprovedeni u toku postupka su i detetu jasni, da oštećeni nisu govorili istinu“, naveo je Vasić.

Vasić je kazao da se postupak nastavlja pred Apelacionim sudom.

„Kad budemo ▶ primili presudu, ja ću uložiti žalbu i očekujem da će Apelacioni sud sa malo većom brigom da razmotri predmet...“, naveo je advokat.

Arsić se tereti da je tokom rata nečovečno postupao prema Jakupu i Skenderu Šalji u prištinskom naselju Emšir, tako što ih je, navodno, tukao, maltertirao i silom terao da piju rakiju i pevaju pesmu "Srbijo mila mati uvek ću te svojom zvati".

Bačeviću određen pritvor od mesec dana

Svetomiru Bačeviću iz Peći kome se na teret stavlja otmica i maltretiranje žene iz Belog Polja, određena je mera jednomesečnog pritvora, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.

"Bačeviću je određen sudski pritvor od mesec dana. On je već prebačen u zatvor u Podujevu. Čvrsto verujem da će sprecijalni tužilac predmetu pristupiti profesionalno, kao što je i danas pokazao, jer žena koju je navodno Bačević oteo i maltretirao je živa, i biće dovedena u Prištinu gde će biti saslušana", istakao je advokat Vasić i dodao da očekuje da će biti otklonjene ▶ sve sumnje za koje se Bačević tereti.

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su Svetomira Bačevića, raseljeno lice iz Belog Polja, koji trenutno živi u Gornjem Milanovcu, nakon što je došao da bi regulisao lična dokumenta i obišao svoje imanje u okolini Peći. 

Kancelarija za KiM: Sramna presuda Nenadu Arsiću

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navela je da je današnja "sramna presuda Nenadu Arsiću još jedna u nizu skandaloznih odluka sudskih instanci u Prištini".

"Nenad Arsić osuđen je na kaznu zatvora iako za navodni zločin koji mu se stavlja na teret nema nijednog validnog dokaza, već je po sredi nastavak uobičajene prakse Prištine da se na osnovu izjava lažnih svedoka donose osuđujuće presude protiv Srba", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM pozvala je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da "Nenad Arsić postane žrtva političkih previranja u Prištini".

"Ovakve sudske odluke imaju za cilj dodatno zastrašivanje Srba koji su ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije, ali su i jasna poruka raseljenima da nisu dobrodošli", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022
Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022