Vesti
Hronika

Nenad Arsić osuđen na šest godina zatvora

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, na šest godina zatvora, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
Nenad Arsić osuđen na šest godina zatvora
Nenad Arsić (Foto RTS)

Branilac Nenada Arsića Dejan A. Vasić ističe da je presuda sramna.

„Da sam član sudskog veća u ovom predmetu, posle ovakve presude bilo bi me sramota i kao čoveka i kao pravnika. Sudsko veće prilikom izricanja presude nije našlo za shodno čak ni da kaže i objasni zbog čega je presuda ovakva kakva jeste. Dokazi koji su sprovedeni u toku postupka su i detetu jasni, da oštećeni nisu govorili istinu“, naveo je Vasić.

Vasić je kazao da se postupak nastavlja pred Apelacionim sudom.

„Kad budemo ▶ primili presudu, ja ću uložiti žalbu i očekujem da će Apelacioni sud sa malo većom brigom da razmotri predmet...“, naveo je advokat.

Arsić se tereti da je tokom rata nečovečno postupao prema Jakupu i Skenderu Šalji u prištinskom naselju Emšir, tako što ih je, navodno, tukao, maltertirao i silom terao da piju rakiju i pevaju pesmu "Srbijo mila mati uvek ću te svojom zvati".

Bačeviću određen pritvor od mesec dana

Svetomiru Bačeviću iz Peći kome se na teret stavlja otmica i maltretiranje žene iz Belog Polja, određena je mera jednomesečnog pritvora, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.

"Bačeviću je određen sudski pritvor od mesec dana. On je već prebačen u zatvor u Podujevu. Čvrsto verujem da će sprecijalni tužilac predmetu pristupiti profesionalno, kao što je i danas pokazao, jer žena koju je navodno Bačević oteo i maltretirao je živa, i biće dovedena u Prištinu gde će biti saslušana", istakao je advokat Vasić i dodao da očekuje da će biti otklonjene ▶ sve sumnje za koje se Bačević tereti.

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su Svetomira Bačevića, raseljeno lice iz Belog Polja, koji trenutno živi u Gornjem Milanovcu, nakon što je došao da bi regulisao lična dokumenta i obišao svoje imanje u okolini Peći. 

Kancelarija za KiM: Sramna presuda Nenadu Arsiću

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navela je da je današnja "sramna presuda Nenadu Arsiću još jedna u nizu skandaloznih odluka sudskih instanci u Prištini".

"Nenad Arsić osuđen je na kaznu zatvora iako za navodni zločin koji mu se stavlja na teret nema nijednog validnog dokaza, već je po sredi nastavak uobičajene prakse Prištine da se na osnovu izjava lažnih svedoka donose osuđujuće presude protiv Srba", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM pozvala je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da "Nenad Arsić postane žrtva političkih previranja u Prištini".

"Ovakve sudske odluke imaju za cilj dodatno zastrašivanje Srba koji su ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije, ali su i jasna poruka raseljenima da nisu dobrodošli", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021