Vesti
Hronika

Nenad Arsić osuđen na šest godina zatvora

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, na šest godina zatvora, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
Nenad Arsić osuđen na šest godina zatvora
Nenad Arsić (Foto RTS)

Branilac Nenada Arsića Dejan A. Vasić ističe da je presuda sramna.

„Da sam član sudskog veća u ovom predmetu, posle ovakve presude bilo bi me sramota i kao čoveka i kao pravnika. Sudsko veće prilikom izricanja presude nije našlo za shodno čak ni da kaže i objasni zbog čega je presuda ovakva kakva jeste. Dokazi koji su sprovedeni u toku postupka su i detetu jasni, da oštećeni nisu govorili istinu“, naveo je Vasić.

Vasić je kazao da se postupak nastavlja pred Apelacionim sudom.

„Kad budemo ▶ primili presudu, ja ću uložiti žalbu i očekujem da će Apelacioni sud sa malo većom brigom da razmotri predmet...“, naveo je advokat.

Arsić se tereti da je tokom rata nečovečno postupao prema Jakupu i Skenderu Šalji u prištinskom naselju Emšir, tako što ih je, navodno, tukao, maltertirao i silom terao da piju rakiju i pevaju pesmu "Srbijo mila mati uvek ću te svojom zvati".

Bačeviću određen pritvor od mesec dana

Svetomiru Bačeviću iz Peći kome se na teret stavlja otmica i maltretiranje žene iz Belog Polja, određena je mera jednomesečnog pritvora, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.

"Bačeviću je određen sudski pritvor od mesec dana. On je već prebačen u zatvor u Podujevu. Čvrsto verujem da će sprecijalni tužilac predmetu pristupiti profesionalno, kao što je i danas pokazao, jer žena koju je navodno Bačević oteo i maltretirao je živa, i biće dovedena u Prištinu gde će biti saslušana", istakao je advokat Vasić i dodao da očekuje da će biti otklonjene ▶ sve sumnje za koje se Bačević tereti.

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su Svetomira Bačevića, raseljeno lice iz Belog Polja, koji trenutno živi u Gornjem Milanovcu, nakon što je došao da bi regulisao lična dokumenta i obišao svoje imanje u okolini Peći. 

Kancelarija za KiM: Sramna presuda Nenadu Arsiću

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navela je da je današnja "sramna presuda Nenadu Arsiću još jedna u nizu skandaloznih odluka sudskih instanci u Prištini".

"Nenad Arsić osuđen je na kaznu zatvora iako za navodni zločin koji mu se stavlja na teret nema nijednog validnog dokaza, već je po sredi nastavak uobičajene prakse Prištine da se na osnovu izjava lažnih svedoka donose osuđujuće presude protiv Srba", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM pozvala je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da "Nenad Arsić postane žrtva političkih previranja u Prištini".

"Ovakve sudske odluke imaju za cilj dodatno zastrašivanje Srba koji su ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije, ali su i jasna poruka raseljenima da nisu dobrodošli", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022