Vesti
Hronika

Nedostatak hlora i neredovna kontrola bunara uzroci trovanja vodom u Dečanima

Osnovno tužilaštvo u Peći podiglo je optužnicu protiv dva službenika regionalne kompanije "Hidrodrini" zbog trovanja građana u Dečanu prošle godine i odbacilo sumnje protiv dva lica srpske nacionalnosti.
Nedostatak hlora i neredovna kontrola bunara uzroci trovanja vodom u Dečanima
Ilustracija (Foto Unsplash)

Tužilac Dorijan Juniku je na konferenciji za novinare rekao da je optužnica podignuta protiv tehničkog direktora i hemičara kompanije "Hidrodrini".

"Danas, 7. februara 2022. godine, podneo sam Osnovnom sudu u Peći, filijala u Dečanima, optužnicu protiv dva službena lica odgovorna ispred regionalne kompanije ’Hidrodrini’ u Peći - protiv direktora tehničkog odeljenja za krivično delo izazivanje opšte opasnosti i protiv hemičara istog preduzeća za krivično delo neizbegavanje rizika", rekao je on.

Tužilac je dodao da je do trovanja došlo zbog nedostatka hlora i malobrojnih i neredovnih testova bunara.

"Jul 2021. godine nije bio lak za građane opštine Dečani i deset okolnih sela, ali ni za nas kao tužioce. Tada je lekarsku pomoć zatražilo čak 1.500 građana, među kojima 51 dete. Čak 872 lica su imala simptome koji se odnose na trovanje pitkom vodom, a epidemiološki izveštaj o gastroenteritisu Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova je otkrio da isti imaju bakterije uzrokovane nedostatkom hlora, te da su testovi veoma retki i nimalo redovni, a ne onako kako je definisano u administrativnim uputstvima ’Hidrodrini’", rekao je on.

Povodom sumnji u umešanost dva lica srpske nacionalnosti u trovanje građana u Dečanima, tužilac Juniku je rekao da se pokazalo da oni nisu umešani u ovaj slučaj.

"U vreme kada su identifikovane dve osobe srpske nacionalnosti, preduzeli smo sve radnje i radili sa povećanom pažnjom i visokim profesionalizmom. Blisko smo sarađivali sa organima bezbednosti, ali se na kraju ispostavilo da oni nisu umešani u predmet", zaključio je on.

Leta prošle godine, oko 1.500 građana Dečana zatražilo je lekarsku pomoć zbog trovanja pijaćom vodom.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022