Vesti
Hronika

Nedostatak hlora i neredovna kontrola bunara uzroci trovanja vodom u Dečanima

Osnovno tužilaštvo u Peći podiglo je optužnicu protiv dva službenika regionalne kompanije "Hidrodrini" zbog trovanja građana u Dečanu prošle godine i odbacilo sumnje protiv dva lica srpske nacionalnosti.
Nedostatak hlora i neredovna kontrola bunara uzroci trovanja vodom u Dečanima
Ilustracija (Foto Unsplash)

Tužilac Dorijan Juniku je na konferenciji za novinare rekao da je optužnica podignuta protiv tehničkog direktora i hemičara kompanije "Hidrodrini".

"Danas, 7. februara 2022. godine, podneo sam Osnovnom sudu u Peći, filijala u Dečanima, optužnicu protiv dva službena lica odgovorna ispred regionalne kompanije ’Hidrodrini’ u Peći - protiv direktora tehničkog odeljenja za krivično delo izazivanje opšte opasnosti i protiv hemičara istog preduzeća za krivično delo neizbegavanje rizika", rekao je on.

Tužilac je dodao da je do trovanja došlo zbog nedostatka hlora i malobrojnih i neredovnih testova bunara.

"Jul 2021. godine nije bio lak za građane opštine Dečani i deset okolnih sela, ali ni za nas kao tužioce. Tada je lekarsku pomoć zatražilo čak 1.500 građana, među kojima 51 dete. Čak 872 lica su imala simptome koji se odnose na trovanje pitkom vodom, a epidemiološki izveštaj o gastroenteritisu Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova je otkrio da isti imaju bakterije uzrokovane nedostatkom hlora, te da su testovi veoma retki i nimalo redovni, a ne onako kako je definisano u administrativnim uputstvima ’Hidrodrini’", rekao je on.

Povodom sumnji u umešanost dva lica srpske nacionalnosti u trovanje građana u Dečanima, tužilac Juniku je rekao da se pokazalo da oni nisu umešani u ovaj slučaj.

"U vreme kada su identifikovane dve osobe srpske nacionalnosti, preduzeli smo sve radnje i radili sa povećanom pažnjom i visokim profesionalizmom. Blisko smo sarađivali sa organima bezbednosti, ali se na kraju ispostavilo da oni nisu umešani u predmet", zaključio je on.

Leta prošle godine, oko 1.500 građana Dečana zatražilo je lekarsku pomoć zbog trovanja pijaćom vodom.Ostale vesti

Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022
Prijavljen slučaj silovanja maloletnice u Vitini

Kosovskoj policiji prijavljen je još jedan slučaj silovanja maloletnice, ovoga puta u Vitini.

  • 24.11.2022