Vesti
Hronika

Navršavaju se 23 godine od NATO bombardovanja Velike Hoče

Danas se navršavaju 23 godine od kako su NATO avioni bombardovali deo Velike Hoče. U tom napadu povređeno je nekoliko osoba.
Navršavaju se 23 godine od NATO bombardovanja Velike Hoče
Velika Hoča (Foto: Radio Goraždevac)

Tog 8. aprila 1999. godine u popodnevnim časovima su, po svedočenju meštana, NATO avioni nadletali selo a na kuće u donjem delu sela ispustili svoj tovar nanevši veliku materijalnu štetu. U toj ulici kraj seoskog igrališta u tom napadu su uništene kuće braće Micića: Živka, Zvonka, Save i Dragana, kao i delovi kuća Zorana Gogića i Đurđe Ilić. Oštećeno je i nekoliko kuća familije Đuričić. Samo u štali porodice Đuričić izgorele su tri svinje, krava i konj. Kasetne bombe su se na seoskom igralištu zadržale sve do 2008. godine, kada su ih specijalne jedinice KFOR-a uklonile.

Iako ostali delovi sela nisu gađani na mnogim kućama su popucala stakla na prozorima, popadali crepovi. Mnoge bašte su bile zasejane kasetnim bombama. Ljudi iz pogođenih kuća su se posle prvih bombi razbežali po poljima u blizini.

Od gelera u tom napadu su ranjene: Nataša Micić, Đurđa Ilić i Sanja Đuričić koja je sa tromesečnom bebom bila u podrumu svoje strine Nataše. Čitavo ćebe u koje je beba bila uvijena, je izrešetano gelerima, a beba je ostala nepovređena. Ranjen je i Mlađan Mavrić koji im je posle prvih bombi pritekao u pomoć.

Istog dana je u susednom selu Zočištu sahranjen Miroslav Krstić (1969). Njega su u selu Dobrodoljane (opština Suva Reka) ubili Albanci. Telo mu je, po svedočenju meštana Zočišta, na traktoru preneto u Zočište. Iza sebe je ostavio suprugu Violetu i četvoro dece.

 Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022