Vesti
Hronika

Navršava se 21 godina od Račka

Na današnji dan navršava se 21 godina od događaja u selu Račak, zbog čega je, u prvoj intervenciji NATO -a, bez saglasnosti UN-a, bombardovana tadašnja SRJ.
Navršava se 21 godina od Račka
Statua Vilijama Vokera u Račku (Foto newskosova.com)

Optužbe koje je izrekao u januaru 1999. godine, tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker, da su srpske snage u Račku počinile masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO pakta da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije.

Iako je ovu tvrdnju na kraju opovrgao forenzički tim Ujedinjenih nacija, događaj u Račku je ipak bio glavni motiv NATO-a da bambarduje Jugoslaviju.

Taj događaj, iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima, označio je prekretnicu u odnosima međunarodne zajednice, Srbije i Kosova.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, ali na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za bombardovanje.

Povodom 21. godišnjice slučaja „Račak“, Vilijem Voker boravi na Kosovu, a kako pišu prištinski mediji, njegov boravak poklapa se sa formiranjem vlade u Prištini, pa su neki od njih zaključili da će uticati na pregovore.

Tači i Meta odali počast žrtvama u Račku

Predsednik Kosova Hašim Tači je u pratnji albanskog predsednika Iljira Mete, u memorijalnom centru u Račku odao počast žrtvama masakra u tom mestu.

"Ovde smo, zajedno sa predsednikom Albanije, da bismo uz najviše državne počasti odali poštu za žrtve masakra", rekao je Tači.

On je naglasio da Kosovo i dalje traži da se rasvetle zločini, ne samo masakr u Račku, već i svi ostali koji su se dogodili na Kosovu.

Tači je izrazio nezadovoljstvo međunarodnom pravdom koja "još nije rasvetlila masakre na Kosovu, a takođe je ćutala na silovanje 20.000 žena".

"Ipak, naš put je evroatlantski, moramo konsolidovati državu", rekao je Tači.

On je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić negira zločine koje je Srbija počinila u Račku.

"To je ponašanje u mentalitetu Slobodana Miloševića, ali je rezultat međunarodne tišine o masakru u Račku, koja je bila podsticaj i ohrabrenje za srpske vlasti da negiraju zločine u Račku", rekao je Tači, preneo je RTK.

Pacoli: U Račku se dogodio jedan od najgorih zločina

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd "da privede pravdi odgovorne za stradanje 45 Albanaca u Račku, 1999 godine".

Ministar u ostavci Bedžet Pacoli, izjavio je da je "pomirenje između Kosova i Srbije moguće samo kada se zadovolji pravda za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom poslednjeg rata".

"Danas se sećamo 45 žrtava masakra u Račku od strane Srbije. Danas se sećamo i poštujemo nevine civile. Danas takođe pozivamo na pravdu jer i danas oni koji su učinili zločine protiv čovečnosti, šetaju slobodno i pod okriljem su predsednika Srbije i njegovih saradnika", izjavio je Pacoli.

Tvrdi da se u Račku dogodio "masakr i jedan je od najgorih zločina protiv čovečnosti, koji su organizovale i izvršile srpska policija, vojne i paravojne snage".

"Nedavno negiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučicća pogoršalo je situaciju između dve zemlje i povredilo je porodice žrtava", naveo je Pacoli.

Podseća da je o ubistvu 45 Albanaca, koje se 15. januara 1999. godine desilo u selu Račak, u centru Kosova, svedočio bivši ambasador Misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker.

"Optužbe američkog diplomata Vokera da su srpske snage ubijale civilno stanovništvo na Kosovu otvorile su put NATO-ovom bombardovanju u Srbiji, a istovremeno i za slobodu Kosova", naveo je Pacoli.

Konjfuca: Država koja negira masakr ne može postati član EU

Predsednik Skupštine Кosova Glauk Кonjufca odao je počast i položio cveće kod memorijalnog kompleksa u Račku, u čast 45 albanskih civila, stanovnika Štimlja.

Šef zakonodavne vlasti istakao je, da država misleći na Srbiju, koja "negira ono što se ne može poreći, ne može  težiti pridruživanju EU".

"Кako može postati deo EU i težiti da se pridruži evropskoj demokratskoj porodici, država (Srbija) koja negira ono što se ne može poreći, masakr u Račku, mučenike i sve pale", kazao je Konjfuca.

"Čuvajmo sećanje na stradale u masakru u Račku"

Ambasadori zemalja Kvinte saopštili su da treba čuvati sećanje na one koji su stradali u masakru koji se dogodio u Račku. 

U zajedničkom saopštenju ambasadora zemalja Kvinte ističe se da je "masakr koji se dogodio u Račku podstakao saveznike NATO-a da intervenišu i okončaju jednu humanitarnu katastrofu".

"Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku i svih drugih pokolja na Kosovu pre dve decenije, radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i blagostanja za buduće generacije", navodi se u saopštenju.

Ambasadori SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije u saopštenju su poručili da vlade Kosova i Srbije moraju da osiguraju da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih.

"Građani svih nacionalnosti bi trebali da se osjećaju kao kod svoje kuće i slobodno žive i rade u miru sa svojim komšijama. Kao što se u Deklaraciji o nezavisnosti ove zemlje kaže, Kosovo je zemlja `posvećena da se suoči sa bolnom zaostavštinom nedavne prošlosti u duhu pomirenja i oproštenja. Posvećena zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših naroda`. Naš zajednički cilj je da neprekidno podržavamo Kosovo na tom putu", zaključuje se u saopštenju. Ostale vesti

Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020
Uhapšen muškarac zbog pretnji Tačiju

Kosovska policija uhapsila je K.P. (40) iz mitrovičkog regiona nakon što je juče preko društvenih mreža uputio pretnje kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

  • 27.03.2020
Novake: Obijene još tri povratničke kuće
U povratničkom selu Novake, kod Prizrena, obijene su još tri kuće. Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić je uputio apel Policiji Кosova da pronađe i kazni počinioce.
  • 25.03.2020
Obijene povratničke kuće u selu Novake
U selu Novake kod Prizrena obijeno je 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.03.2020