Vesti
Hronika

Navršava se 17 godina od ubistva srpske dece na Bistrici

Danas će u Goraždevcu biti obeležena 17. godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na reci Bistrici u Goraždevcu.
Navršava se 17 godina od ubistva srpske dece na Bistrici
Goraždevac, mesto zločina 13. avgust 2003. (Foto arhiva Kim)

Nepoznate osobe su iz automatskog oružja pucale na grupu od pedesetak srpske dece koja su se kupala na reci Bistrici u Goraždevcu, i tom prilikom usmrtile Panta Dakića (12) i Ivana Jovovića (19), a teško ranile Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorđa Ugrenovića (20).

Danas će parastosom u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biti obeležena godišnjica od ubistva Ivana i Panta.

Počinioci ovog zločina nikada nisu pronađeni. Istragu je prekinuo Euleks u februaru 2011. godine, uputivši pismo porodicama žrtava u kojima ih informiše da je istraga obustavljena usled nedostatka dokaza.

Đurić: Zatvaranjem istrage učinjen je greh protiv čovečnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naveo je da su srpska deca pala su kao žrtve sulude ideologije mržnje, koja nije usmerena ni prema kome određenom, već prema čitavom jednom narodu, njegovoj kulturi i trajanju.

"Srbi u Goraždevcu, uprkos svom tragičnom gubitku i mukama koje svakodnevno savlađuju, i dalje opstaju na svojoj zemlji i ognjištima, čuvajući grobove svoje dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji", naveo je Đurić.

Dodaje da će stradanje srpske dece na Bistrici ostati kao "večno upozorenje zapisano u velikoj i prepunoj knjizi srpskih stradanja na Kosovu i Metohiji", ali i kao podsetnik na obavezu da država Srbija nikada više ne bude toliko slaba i bespomoćna.

Đurić je kazao da je ova godišnjica i povod da se još jednom ukaže na neuspeh međunarodnog pravosuđa na Kosovu i Metohiji, koje kako navodi, nije rasvetlilo nijedan od zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom nakon 2000. godine.

"Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mučeništvu mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti, a demokratski svet je kapitulirao pred ideologijama mržnje i terorizmom", zaključuje se u saopštenju Đurića.

Jevtić: Pravda više ne može da čeka

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je povodom ubistva srpske dece na reci Bistrici, naveo da je ubistvo nevine dece koja još nisu zakoračala u život monstruozan zločin koji ne sme ostati nekažnjen.

”Pored onih koji su tog avgustovskog dana na srpsku nejač na reci Bistirici ispalili 78 metaka, velika je odgovornost i na onima koji ne rade ništa da rasvetle zločine. Zato i dalje podsećamo i opominjemo da zločin poput ovog u Goraždevcu ali i onog u Starom Grackom, Obiliću, Livadicama kod Podujeva, Cernici kod Gnjilana, pogroma 17. marta, ali i svi ostali zločini u kojima su nevine žrtve bili kosovski Srbi, moraju biti rasvetljeni radi istine, pravde i prosperitetnije zajedničke budućnosti na Kosovu”, navodi se u saopštenju Jevtića.

Jevtić je apelovao na predstavnike međunarodne zajednice, da urade više kako bi adekvatno kaznili počinioce nedela nad nevinim ljudima jer "pravda na Kosovu mora biti dostupna svima, a pravda više ne može da čeka".

SDP: Zločin koji ne zastareva

Građananska inicijativa Sloboda, demokratija, pravda povodom sedamnaeste godišnjice zločina u Goraždevcu podseća da ni posle toliko godina ovaj slučaj nije rešen.

"Ubice nisu privedene pravdi. SDP apeluje na policiju, tužilaštvo, Euleks i ostale međunarodne organizacije da povećaju napore kako bi ovaj slučaj resili, jer je ovo je zločin koji ne zastareva, koji se ne zaboravlja i koji zahteva pravdu", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Radnik Trepče preminuo usled teških povreda
Jedan radnik RMHK "Trepča" u Leposaviću, preminuo je danas nakon što je teško povređen mašinom za rad.
  • 25.09.2020
Napeto ispred kancelarije veterana OVK
Nakon današnjeg hapšenja lidera ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, ispred kancelarije ovog udruženja okupio se veći broj ljudi, a situacija je iz časa u čas sve napetija, prenosi Reporteri.
  • 25.09.2020
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020