Vesti
Hronika

Nastavljeno suđenje Rikalu i ostalim optuženima za korupciju

Nekadašnji kosovski ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo i još sedam bivših zvaničnika optuženih za korupciju, danas su u prištinskom sudu imali uvodno obraćanje.
Nastavljeno suđenje Rikalu i ostalim optuženima za korupciju
Nenad Rikalo (Foto Kim arhiva)

Osim za Rikala, sumnja se da su i Kaplan Haljimi, Šefki Zekiri, Ekrem Gjoka, Škeljzen Morina, Ljeon Tači, Ljindar Krasnići i Albana Zekiri - kao nekadašnji službenici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja naneli štetu kosovskom budžetu u iznosu od četiri miliona evra.

Na početku glavnog pretresa, sudija Mentor Bajraktari pitao je optužene da li su krivi za ono što im se stavlja na teret. Svi su, uključujući i Rikala, izjavili da su nevini.

Predstavnica tužilaštva, specijalni tužilac, Habibe Saljihi, u uvodnom govoru upoznala je sud i stranke sa svedocima i materijalnim dokazima kojima potkrepljuje optužnicu protiv gore navedenih.

Naglasila je da će dokazati da su optuženi naneli značajnu materijalnu štetu kosovskom budžetu.

Pored toga, Bedri Krasnići, zastupajući kosovsko ministarstvo pravde, rekao je da će podneti imovinsko-pravni zahtev za nadoknadu štete koju su okrivljeni prouzrokovali.

Nakon saslušanja navoda Specijalnog tužilaštva i pravobranilaca, odbrane svih optuženih izjavile su da će dokazati nevinost svojih klijenata.

Odbrana je optužnicu nazvala neosnovanom, manjkavom i sa slabim dokazima.

Ročište će biti nastavljeno saslušanjem svedoka koje je obezbedilo tužilaštvo.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021